Nissan Patrol Y61 1999 - przedni spryskiwacz

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

volvo144
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nissan Patrol Y61 1999 - przedni spryskiwacz

Post autor: volvo144 » czw cze 10, 2010 1:59 pm

Witam!
Przestał działać spryskiwacz przedniej szyby. Zainteresowałem się sprawą i wyśledziłem wężyk doprowadzający płyn do spryskiwaczy.
Odłączyłem go, uruchomiłem raz jeszcze i nic.
2 etap to wyciągnięcie pojemnika z płynem i ... w dolnej jego części znajdują się 3 pompki na płyn:
1. Spryskiwacz przedni
2. Spryskiwacz reflektorów
3. Spryskiwacz tylnej szyby.

Wcześniej nie działał mi już tylny, nigdy nie sprawdzałem reflektorów ale teraz i ten nie działa, no i oczywiście przedni.
Czy spotkaliście się z taką usterką aby wszystkie 3 pompki poszły czy też przyczyna może leżeć w elektryce zasilania...??
Gdzie szukać zamienników....

PS Zasilanie do pompek dochodzi.

Pozdrawiam Marcin
Marcin Mierzejewski, Gdańsk
Nissan Patrol Y61 SE 2.8 TDI 1999

Awatar użytkownika
Loinek

Re: Nissan Patrol Y61 1999 - przedni spryskiwacz

Post autor: Loinek » czw cze 10, 2010 11:14 pm

hmm skoro tak dziwnie się wszystkie popaliły to może coś z instalacją jednak ? ... albo stosujesz jakiś super żrący płyn :P . Podjedź do IC tam powinni mieć takie silniczki a jak nie to Allegro i znajdziesz z jakiegoś rozbitego modelu. Ewentualnie wykręć stare i podpasuj z czegoś innego. Z ciekawostek ci powiem że np: do przednich spryskiwacz w Terrano II pasuje silniczek z Opla Tigry , jak i Vectry i Omegi oczywiście trzeba tylko wtyczkę przerobić bo są inne.

volvo144
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Nissan Patrol Y61 1999 - przedni spryskiwacz

Post autor: volvo144 » sob cze 12, 2010 9:14 pm

Loinek pisze:Z ciekawostek ci powiem że np: do przednich spryskiwacz w Terrano II pasuje silniczek z Opla Tigry , jak i Vectry i Omegi oczywiście trzeba tylko wtyczkę przerobić bo są inne.
Dzieki za sugestie,pójdę w tym kierunku...
Ale najpierw sprawdzę czy na krótko coś działa..

Pzdr MM
Marcin Mierzejewski, Gdańsk
Nissan Patrol Y61 SE 2.8 TDI 1999

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”