filtr powietrza i snorkel
Moderator: Kosiarz
filtr powietrza i snorkel
Witam, wie może ktos jaka rórka połączyć filtr powietrza i norkel??
Re: filtr powietrza i snorkel
Taką rórka przez "U"kulik666 pisze:Witam, wie może ktos jaka rórka połączyć filtr powietrza i norkel??

A co to "Norkel"

Nissan Patrol
- Wujek Catkiller
Qffa , tyskie muszę zetrzeć teraz.....sebson pisze:Taką rórka przez "U"kulik666 pisze:Witam, wie może ktos jaka rórka połączyć filtr powietrza i norkel??
Norkel to chyba to od norkowania jest. Rypki siem oglonda.
Parchy & Miśki & Yayo Kogielmogiel
Najlepiej jakąś rórom. A norkel masz takiej samej średnicy jak wejście filtra powietrza??kulik666 pisze:Witam, wie może ktos jaka rórka połączyć filtr powietrza i norkel??

Zielony Autobus 2,7TDi
- Wujek Catkiller
W Castoramie w pytę przejściówek jest.
Parchy & Miśki & Yayo Kogielmogiel
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
pierdutnij sobie dziurwe z boku obudowy filterka i wsadź nokra, a fabryczną zatkaj jaką starą szmatą 

y60 autobus, czerwony.
Jest to słuszna koncepcjaWowos pisze:pierdutnij sobie dziurwe z boku obudowy filterka i wsadź nokra, a fabryczną zatkaj jaką starą szmatą

Nissan Patrol
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
tylko, że nadal nie wiemy co to za autosebson pisze:Jest to słuszna koncepcjaWowos pisze:pierdutnij sobie dziurwe z boku obudowy filterka i wsadź nokra, a fabryczną zatkaj jaką starą szmatą![]()

y60 autobus, czerwony.
Witam, norkel
czyli snorkel mój bład
, o Nissana Patrola GR Y60,
chyba spróbuje z tym nowym otworem z boku a główny zatkam czymś, chodzi o to żeby to było szczelne, może ktoś już coś takiego montował a pewnie napewno bo sporo aut z tym jeżdzi,
snorkel kupilem taki :http://allegro.pl/snorkel-nissan-patrol ... 63912.html

chyba spróbuje z tym nowym otworem z boku a główny zatkam czymś, chodzi o to żeby to było szczelne, może ktoś już coś takiego montował a pewnie napewno bo sporo aut z tym jeżdzi,
snorkel kupilem taki :http://allegro.pl/snorkel-nissan-patrol ... 63912.html
Zaślepić otwór oryginalny w puszce , zaślepić odpływ w puszce na dole, z boku podczepić kibelrure i połączyć przewodem elastycznym spiro . Kiedyś dawali go w komplecie na tej aukcji . Generalnie jest to snorkel do silnika TD42 i do RD28 trzeba troszkę porzeźbić z podłączeniem ; było o tym na forum, nawet foty podłączenia dawałem , to szukaj se.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
Dzięki , już jest koncepcja jak to zrobić, zobaczymy jak to wyjdzie, dam znać pozdro
troszke??KarolSawiak pisze: Generalnie jest to snorkel do silnika TD42 i do RD28 trzeba troszkę porzeźbić z podłączeniem

BTW te 2 silniki mają nawet inną szerokość wlotu powietrza więc mówienie że jest do obydwu to mocna przesada ja bym powiedział że do żadnego

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Do TD42 pasuje jak ta lala, do RD28 zamontowałem we 3 godziny , oryginalny przewód giętki nie pasuje rzecz jasna, ale tu sie podetnie, tam podklei, troszkę silikonu i poxiliny i robi....
Największy ból jest z tą puszką łoryginalną co drogi snorkel safari ją ma w komplecie opcjonalnie, a my musimy przerabiać istniejacą - ja w swojej wykroiłem otwór ,dorobiłem do kołnierz z blachy i wkleiłem w to mufkę od kibelrury fi 75 , w mufkę kolanko fi75 a dalej już tą łoryginalną spiro od snolker wader . Wsio uszczelniaczem opaćkałem solidnie - oczywista oczywistość .
Drugi sposób polecił mi sprzedawca snorkla - rurkę stalową tniemy po dużym skosie i wspawujemy w puszkę z boku . Potem wiadomo co dalej .
Sposób trzeci to wyjście prosto na snorkel w denku puszki i filtr stożkowy . Ja nie polecam bo czesto trzeba czyścić .
Stożki na alledrogo sprzedają czesto z puszką z plastiku , co wymiarem podpasować można pod przewód idący do kolektora .
Największy ból jest z tą puszką łoryginalną co drogi snorkel safari ją ma w komplecie opcjonalnie, a my musimy przerabiać istniejacą - ja w swojej wykroiłem otwór ,dorobiłem do kołnierz z blachy i wkleiłem w to mufkę od kibelrury fi 75 , w mufkę kolanko fi75 a dalej już tą łoryginalną spiro od snolker wader . Wsio uszczelniaczem opaćkałem solidnie - oczywista oczywistość .
Drugi sposób polecił mi sprzedawca snorkla - rurkę stalową tniemy po dużym skosie i wspawujemy w puszkę z boku . Potem wiadomo co dalej .
Sposób trzeci to wyjście prosto na snorkel w denku puszki i filtr stożkowy . Ja nie polecam bo czesto trzeba czyścić .
Stożki na alledrogo sprzedają czesto z puszką z plastiku , co wymiarem podpasować można pod przewód idący do kolektora .
wszystko zależy jaką puszkę masz w td42, bo oczywiście można bezpośrednio do filtra, tyle że lepiej zrobić akumulator powietrza (jak się ma trochę miejscaKarolSawiak pisze:Do TD42 pasuje jak ta lala, do RD28 zamontowałem we 3 godziny , oryginalny przewód giętki nie pasuje rzecz jasna, ale tu sie podetnie, tam podklei, troszkę silikonu i poxiliny i robi....

a tam fabrycznie nie ma akumulatora powietrza przy lewym błotniku ? bo jakaś puszka pusta jest.... wtedy rury spiro nie trzeba
zależy od modelu niektóre mają, niektóre nie
loteria panie
loteria panie

te snorkle do 4.2 pasuja idealnie...ale do 4.2 tb
Faktyczne w 4.2d widzialem juz 3 rodzaje aku powietrza

Faktyczne w 4.2d widzialem juz 3 rodzaje aku powietrza
Gr 850Nm mi sie marzy :)
to po to żeby się mechanikom nie nudziło

Nic nie ciąć,nic nie zaślepiać-wyrzucić
Kupić airbox i będzie ładnie,a przede wszystkim szczelnie.

SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
ale też będzie mała wada - stożek co trzeba czesto czyścić i oliwić , no i silikonem puszke trza kleić , a po czyszczeniu silikonować ponownie
Tak trzeba kleić silikonem,ale oryginał po wymianie filtra też trzeba kleić.
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
ja uszczelkę gumową podebrałem od jakiejś maszyny , nie puszcza ni kropli
Widziałem w jednym Parchu takie rozwiązanie i muszę powiedzieć, że wyglądało bardzo elegancko.KarolSawiak pisze:Drugi sposób polecił mi sprzedawca snorkla - rurkę stalową tniemy po dużym skosie i wspawujemy w puszkę z boku . Potem wiadomo co dalej .
Też chciałbym tak podłączyć u siebie. Może ktoś ma tak zrobione i mógłby wrzucić zdjęcie dla potomności?
Byłoby super.
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15
Mi tez by się przydało podlookać jak to jest w Y60. Jakby ktoś miał było by fajnie bo bedziemy niebawem zakładać rurkę do Y60 

Galloper LWB - turysta
Koledzy jak juz prawicie o uszczelnianiu i snorkel/norkel
to mam takie pytanko . Mam to ustrojstwo i ostatnoi połozyłem swojego bokiem w brodzie no i po wyjeździe z niego zauważyłem troszke wody w filtrze pow. na dnie, no i co teraz z tym fantem zrobic (osuszyc osuszyłem od razu )....
?Wydaje mi sie ,że poszło gdzies bokiem ale pewności nie mam a i w środku rury widać jakby coś /brudna woda przez nie przeplyneło. Czym najlepiej uszczelnic S/N 

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki