Żółtodziób w Terrano2 - kilka pytań
Moderator: Kosiarz
Żółtodziób w Terrano2 - kilka pytań
Koledzy, niedawno kupiłem 15 letniego T2 2,7td 3d. Ponieważ cena była niska to są problemy.
1. Czasem biegi wchodzą b. ciężko a czasem jak w masło. pomaga międzygaz przy redukcji. Sprzęgło łapie trochę punktowo. Pewnie zużyte. Zrobiłem teścik skrzyni opisany na tym forum, czyli wrzuciłem Neutral i włączałem kolejno biegi - nic nie hałasowało. Jak diagnozować problem? Macie namiar na doświadczony serwis w centralnej Polsce?
2. Trochę wyje most, bez tragedii ale może przy okazji coś tam wymienić. Pytanie co, łożysko czy jakiś krzyżak?
Pomoże ktoś?
1. Czasem biegi wchodzą b. ciężko a czasem jak w masło. pomaga międzygaz przy redukcji. Sprzęgło łapie trochę punktowo. Pewnie zużyte. Zrobiłem teścik skrzyni opisany na tym forum, czyli wrzuciłem Neutral i włączałem kolejno biegi - nic nie hałasowało. Jak diagnozować problem? Macie namiar na doświadczony serwis w centralnej Polsce?
2. Trochę wyje most, bez tragedii ale może przy okazji coś tam wymienić. Pytanie co, łożysko czy jakiś krzyżak?
Pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony ndz paź 24, 2010 11:45 am przez lordW, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Żółtodziub w Terrano2 - kilka pytań
ja to się na tym nie znam ale jeżeli tak jak mówisz cena była niska i są problemy to teraz bedzie wysoka cena żeby doprowadzić wszystko do dobrego stanu. mój w podobnym wieku i biegi chodzą bez problemu sprzęgło też w moście nic nie stuka jedyne co to blacha dramat. pozdrawiam właściciela T2
terrano II 2.7 TD 94"
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
ze sprzeglem to prawdopodobnie trzeba je podkrecic - problemy powinny zniknac. Gdzies juz byl taki temat w tym dziale - trzeba poszukac.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Co Ty tam chcesz podkręcać ? Śrubkę przy pedale ? Daj spokój...
Skrzynię trzeba zrzucić. Nie ma że boli.
Wywalić sprzęgło, wrzucić nowe. Skokowo Ci działa, bo najpewniej łożysko blokuje się na wałku.
W samej skrzyni, do sprawdzenia łożysko pod dekielkiem na wałku.
aaa, i sprawdź ile masz oleju w skrzyni
Jeśli to nie łożysko wałka wyjściowego, albo banalny brak oleju w skrzyni, to czeka Cię głębsza rozbiórka i weryfikacja padła, albo kupno dobrej używki z jeżdżącego angola.
Do mostu ( jak nadmiernie nie wyje ) radzę się przyzwyczaić. Wymień tylko olej na właściwy. Mało kto, potrafi wymienić te dwa jebliwie drogie łożyska wałka i ustawić dyfer tak, żeby był cichy jak nowy.

Skrzynię trzeba zrzucić. Nie ma że boli.
Wywalić sprzęgło, wrzucić nowe. Skokowo Ci działa, bo najpewniej łożysko blokuje się na wałku.
W samej skrzyni, do sprawdzenia łożysko pod dekielkiem na wałku.
aaa, i sprawdź ile masz oleju w skrzyni

Jeśli to nie łożysko wałka wyjściowego, albo banalny brak oleju w skrzyni, to czeka Cię głębsza rozbiórka i weryfikacja padła, albo kupno dobrej używki z jeżdżącego angola.
Do mostu ( jak nadmiernie nie wyje ) radzę się przyzwyczaić. Wymień tylko olej na właściwy. Mało kto, potrafi wymienić te dwa jebliwie drogie łożyska wałka i ustawić dyfer tak, żeby był cichy jak nowy.
łoś też człowiek
podkrecenie na nic sie nie zada, mialem to samo w tI i okazalo sie ze peknieta lapa sprzegla byla, a dokladnie podpora lapy o malo na wylot nie przeszla
Bynajmniej jak juz jechalem do warsztatu zeby wymienic sprzeglo to nie moglem prawie biegow zmieniac, asmy sie ze Studentem zdziwili po zrzuceniu skrzyni widzac dobre (prawie) sprzeglo i rozwalona lape. Troszke spawania, szlifowania i sprzeglo paluszkiem mozna wciskac

Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Myke pisze:podkrecenie na nic sie nie zada, mialem to samo w tI i okazalo sie ze peknieta lapa sprzegla byla, a dokladnie podpora lapy o malo na wylot nie przeszlaBynajmniej jak juz jechalem do warsztatu zeby wymienic sprzeglo to nie moglem prawie biegow zmieniac, asmy sie ze Studentem zdziwili po zrzuceniu skrzyni widzac dobre (prawie) sprzeglo i rozwalona lape. Troszke spawania, szlifowania i sprzeglo paluszkiem mozna wciskac
O, to też dobry trop.

Ja w swoim spawałem zaraz na początku. Charakterystyczne jest uciekanie pedału na bok, przy wyrwanych mocowaniach.
Ze strasznej cienizny to zrobili...

łoś też człowiek
Dzięki za tropy. Jeszcze jedna ciekawostka. Jak sprzęt zimny to wszystko chodzi cacy, jak w salonowej Ładzie. Po rozgrzaniu robi się hardkorek.
A jak wjedziesz do wody np to tez jest lepiej przez jakis czas? bo masz identyczne objawy jak ja mialem,rozszeżalność cieplna materiałów,(sprzeglo wymien jak bedziesz mial to wszystko rozebrane) lapa do spawania lub wymiany, a kup sobie jeszcze sprezynke w zakladowym sklepiku bo lubi pekac a ciezko strasznie sklada sie to wszystko do kupy bez niej...
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Trzy dni go mam. Do wody nie było okazji jeszcze wjechać. Gdzie zakupy polecacie robić? Może jakiś warsztat polecicie w okolicy Warszawa - Łódź?
uuu ja z warsztatem ci nie pomoge za mocno, aczkolwiek moze Student by ci pomogl spytam sie go jutro i dam znac, gosc ma warsztat blisko Połczynskiej w wawie tuz obok Tesko, o albo Grzesiu z Babic,
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
w podwarszawski łomiankach jest warstat.pl. Karol na pewno pomoże, zna te auta b.dobrze. Bez stargania skrzyni to się raczej nie obejdzie.
No Mud No Fun
Dzięki za okazaną pomoc. Znalazłem warsztat w okolicy, który nie boi się tego typu sprzętu. Nie było tak źle - obyło się bez wyciągania skrzyni. Mechanik obejrzał pompkę sprzęgła i stwierdził, że do dupy jest. Po zamontowaniu nowej (dziś) biegi wchodzą gładko. Co prawda w połowie skoku pedału sprzęgła jest lekki opór ale to pewnie dlatego, że poprzednio nie wysprzęglało do końca. Wymieniłem termostat i łączniki stabilizatora. Tyle inwestycji w tym roku. Jeszcze czekają mnie amortyzatory, ale to w przyszłym roku. Jeździłem w terenie i jestem zachwycony mimo niezbyt ostrych opon.
To uważaj na skrzynie, czesto zmieniaj olej i nie zakladaj zbyt wielkich opon. Te modele maja kiepska skrzynke. ja wlasnie skonczylem remont swojej. Kupa kasy i jeszcze wiecej roboty, a i nielicz wtedy na pomoc forum (chyba ze Gebelsa) albo nikt ci nie odpisze albo moderatorzy pokasuja twoje posty. 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Tyran fajna zabawka jak go doprowadzisz do porządku to bedziesz mial niezłą frajdę - tylko nie poddawaj sie za szybko

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Terrano-mała kasa jak nie wdepniesz na stracie. Potem zabawa przednia.
- janusz k160
-
@ lordW-popraw ortografa w tytule, proszę....
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci