Problem z ele. w Y60

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

sokół
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Problem z ele. w Y60

Post autor: sokół » pt paź 29, 2010 11:23 pm

Witam. Pacjent to Y60 z 94r 2.8. :-?

Dziś zmieniałem radio co się udało ale potem chciałem zajrzeć do przełączników w obudowie zegarów dokładnie przełącznika wycieraczek tylniej szyby bo wyskoczył (pękło mocowanie).

W momencie gdy zdejmowałem obudowę zegarów zgasiło się całe podświetlenie deski w aucie, co ciekawsze zgasła również pozycja prawej strony przód i tył totalna zagadka. natomiast mijania zapalały się normalnie, ale długie świeci tylko prawe!!
gdy zdjąłem obudowę do końca przylukałem że coś jest nie tak z potencjometrem od regulujący jasność świecenia deski gdy go zdemontowałem okazało się ze układ scalony przy samym potencjometrze jest pęknięty. odłączyłem go ale światła jak świeciły tak świeca. Odłączyłem klemy licząc raczej na cud a co się stało, przedni lewa pozycja również przestała świecić, świeci się tylko lewa pozycja i podświetlenie tablicy, mijana się zapalają normalnie a długie tylko prawe stop działa i kierunki.
1.Czy ktoś wie o co tu chodzi??
2.Czy to faktycznie wina tego potencjometru(obecnie odłączony)?
3. Czy to można jakoś obejść, aby odpalić światła??

Proszę o pomoc bo zgłupiałem.
:o

ramzes

Re: Problem z ele. w Y60

Post autor: ramzes » pt paź 29, 2010 11:43 pm

jeśli jedna pozycja sie nie pali i brak podswietlenia na desce to obstawiam zwarcie w kabelkach poszło i wywaliło bezpiecznik .. nie pamietam teraz dokladnie który ale masz opisane co i jak na dekielku przy skrzynce z bezpiecznikami przy drzwiach pasażera :)2
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

sokół
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sokół » sob paź 30, 2010 12:32 pm

Witam.
Sprawdziłem bezpieczniki i faktycznie przepalony był ten od „Teil Light RH” po wsadzeniu nowego i włączeniu pozycji nastąpiło natychmiastowe jego przepalenie.
Czyli problem leży głębiej tylko gdzie?
Bo jak pisałem podjechałem autem pod dom wszystko grało, w momencie gdy dobierałem się do zegarów coś tachało i teraz jest lipa.
Tylko czemu jedyne co się świeci to tylna lewa pozycja i podświetlanie blachy a przednie już nie ani prawa ani lewa a długie świeci tylko prawe ????
Gdzie szukać przyczyny?

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » sob paź 30, 2010 4:50 pm

w zwarciu...
miernik w łapę i na kolana...
a jak nie ogarniasz to daj lepiej do elektryka...
taniej będzie, jeśli swój czas cenisz...
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » sob paź 30, 2010 7:29 pm

Miałem identycznie brak podświetlania zegarów, prawej pozycji, prawy tył. Wywalało bezpiecznik, kolega po kabelkach doszedł gdzie zwierało, poprawił coś i buja jak nie zajdziesz do jutra to go mogę spytać gdzie była u mnie.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”