reflektory GR Y60
Moderator: Kosiarz
reflektory GR Y60
hej - mam kolejny zapytek - światła to mi niby świecą, jak się stoi na zewnętrz to niby je widac, ale drogę oświetlają wyjątkowo nędznie
przerabialiscie to? warto kupowac jakies na allegro zamienniki? czy lepiej rozebrac te, wymyc, wypucowac, zalozyc lepsze żarówki i bedzie gralo? czy nie?
przerabialiscie to? warto kupowac jakies na allegro zamienniki? czy lepiej rozebrac te, wymyc, wypucowac, zalozyc lepsze żarówki i bedzie gralo? czy nie?
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

Re: reflektory GR Y60
W K260 zamiennik Autopal świecie całkiem dobrze, napewno lepiej niż oryginalne 18 letnie reflektory.
Galloper LWB - turysta
Przeczyść na początek wszystkie połączenia, popraw masy i wymień/zastosuj przekaźnik od świateł. Chyba, że reflektory noszą wyraźne ślady starości na odbłyśnikach, to wtedy wymień lampy.
Możesz zrobić próbę na szybko - podaj 12V grubymi kablami (lub przez przekaźnik) prosto z baterii do jednej z lamp i zobacz czy jest różnica.
Możesz zrobić próbę na szybko - podaj 12V grubymi kablami (lub przez przekaźnik) prosto z baterii do jednej z lamp i zobacz czy jest różnica.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
oj przegiąłeś - kupilem 2 za 20
))))))) chodzi mi wlasnie, czy nie kupuje gowna, bo cena zbyt piekna - no ale sprawdzimy
ale i chyba tez elektryka do przejzenia, pewnie na kabelkach i wszelkich łączeniach zostaje pare V.......

PATROLnięty 

Autopal jest dobry tylko dlatego, że jest tani.
Wystarczy podjechać przodem do ściany w nocy i już widać tą taniość.

Wystarczy podjechać przodem do ściany w nocy i już widać tą taniość.

- bonzo74
- Kontaktowanie:
Jak na ręcznie klepane odbłyśniki to nie żle, co nie zmienia faktu że niektóre świecą jak latarka
Ja tam po wymianie moich 18 latnich na autopal byłem mega zadowolony. Teraz do jednego nalało sie trochewody i skorodował, więc wymienie i kolejny rok będzie spokój
. Wydatek nei duży, zatem mozna mzmienić często.

A czy jest jakas alternatywa? Sam od dwóch lat zasówam własnie na tych zamiennikach bo fabryczne świeciła jak pozycję...
W sumie na trase spokojnie wystarczają a w teren załączam choinke na dachu 

Y60 2,8TD, 5" Tough Dog-adjustable, 35"MT. Toyota Hilux 3.0
no wlasnie o to chodzi, ze oprocz serwisu i worka pieniedzy, to nie ma NIC innego - moglbym dac i 100 zeby byl zajebisty, ale z drugiej strony jak jakas gałązka sie przytuli to moge je i co tydzien wymieniac bez zalu
))))))))

PATROLnięty 

sbst pisze:no wlasnie o to chodzi, ze oprocz serwisu i worka pieniedzy, to nie ma NIC innego - moglbym dac i 100 zeby byl zajebisty, ale z drugiej strony jak jakas gałązka sie przytuli to moge je i co tydzien wymieniac bez zalu))))))))
tylko czy co tydzien bedzie Ci sie chcialo połowę przodu demontować ?

u mnie wymienione w czerwcu i świecą aż miło - fakt do ksenonów im daleko ale cóż

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- janusz k160
-
Dlatego Ernil dobrze radzi....
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
wiem - dlatego tak sie chyba skonczy, bo nie widze innego wyjsciajanusz k160 pisze:Dlatego Ernil dobrze radzi....
PATROLnięty 

Ja mam te zamienniki i faktycznie świeca nieco gorzej na krótkich, po zapaleniu długich nie widać już takiej różnicy.
Tragedii niema, ogólnie dają radę.
Tragedii niema, ogólnie dają radę.
Dokładnie tak jak mówi KolegaRusek pisze:Ja tam po wymianie moich 18 latnich na autopal byłem mega zadowolony. Teraz do jednego nalało sie trochewody i skorodował, więc wymienie i kolejny rok będzie spokój. Wydatek nei duży, zatem mozna mzmienić często.

XJ >Y60->Ranger->KJ->P3
- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
orginalne reflektory wraz z orginalnymi gumowymi czapkami w tyłu nawet po krótkim wjechaniu w wodę ponad ich poziom nabierają wody.
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?
Piotr
patrolpulawy pisze:orginalne reflektory wraz z orginalnymi gumowymi czapkami w tyłu nawet po krótkim wjechaniu w wodę ponad ich poziom nabierają wody.
przewiercić cienkim wiertłem od dołu ?

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
no myślałem, nad tym - to chyba niezły pomysł, wpłynie i wypłynie. Ma ktoś taką dziurkę?
Piotr
honki pisze:Taki se pomysł, bo zaczną korodować w tym miejscu.
nie dramatyzuj

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
ludzie wieksze problemy miewaja niż lekko korodujace klosze...ramzes pisze:honki pisze:Taki se pomysł, bo zaczną korodować w tym miejscu.
nie dramatyzuj
jak ktoś czesto topi to lepiej żeby wypłyneło niz ma jeździc z wodą w środku
era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Nie dramatyzuje. Zrobiłem tak u siebie i taki był efekt.
Niestety
Niestety

Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
ramzes pisze:ludzie wieksze problemy miewaja niż lekko korodujace klosze...ramzes pisze:honki pisze:Taki se pomysł, bo zaczną korodować w tym miejscu.
nie dramatyzuj
jak ktoś czesto topi to lepiej żeby wypłyneło niz ma jeździc z wodą w środku
też fakt

Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
inna opcja to wyciąganie wody szmatą i brudów. Trochę jest to kłopotliwe szczególnie po lewej stronie nie wspomnę o macaniu żarówki za każdym razem.
A może zatkać na szczelnie tą dziurkę w gumce albo wyprowadzić rureczki odpowietrzające wyżej
A może zatkać na szczelnie tą dziurkę w gumce albo wyprowadzić rureczki odpowietrzające wyżej

Piotr
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Ja tą gumową osłonę z tyłu zakładam na silikon . Daje rade wody nie puszcza . Żarówkę się zmienia raz na jakiś czas wtedy odrywam czyszczę i z powrotem.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8