Y60 DMUCHAWA/ WYMIANA REZYSTORA..
Moderator: Kosiarz
Y60 DMUCHAWA/ WYMIANA REZYSTORA..
Witam, kolegów
proszę o pomoc w sprawie wymiany rezystora dmuchawy w PATROLU, '92 Dmuchawa działa tylko na 4 biegu. Czytając schemat elektryczny doszedłem do wniosku, że musi to być problem z padniętym rezystorem. Czy ktoś może mi pomóc zlokalizować go fizycznie w aucie? Co i gdzie trzeba odkręcić (na desce rozdzielczej?) aby go wymienić?
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
proszę o pomoc w sprawie wymiany rezystora dmuchawy w PATROLU, '92 Dmuchawa działa tylko na 4 biegu. Czytając schemat elektryczny doszedłem do wniosku, że musi to być problem z padniętym rezystorem. Czy ktoś może mi pomóc zlokalizować go fizycznie w aucie? Co i gdzie trzeba odkręcić (na desce rozdzielczej?) aby go wymienić?
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Re: Y60 DMUCHAWA/ WYMIANA REZYSTORA..
Gdzie można kupić rezystor, pls o namiary
?

- wskodziana
na Wolumenie 

Wymontuj go i sprawdź w jakim jest stanie.
Tam jest takie zabezpieczenie, że w jednym miejscy jest lut jak się przegrzeje, to lut puszcza i działa tylko na 4 biegu.
U mnie była taka sytuacja, że wszystkie "sprezynki" odpowiedzialne za odpowiednie opory były skorodowane. Wyczyściłem...zalutowałem w odpowiednim miejscu blaszkę i wszystko śmiga od roku bez problemu.
Tam jest takie zabezpieczenie, że w jednym miejscy jest lut jak się przegrzeje, to lut puszcza i działa tylko na 4 biegu.
U mnie była taka sytuacja, że wszystkie "sprezynki" odpowiedzialne za odpowiednie opory były skorodowane. Wyczyściłem...zalutowałem w odpowiednim miejscu blaszkę i wszystko śmiga od roku bez problemu.
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Masz klimę?
Jak nie to zajrzyj pod chowek (od spodu) i zobaczysz rezystor na kanale pomiędzy dmuchawą a nagrzewnicą.
Jak msz klimę to jest w obudowie parownika, też go zobaczysz bez rozbierania czegokolwiek.
Jak nie to zajrzyj pod chowek (od spodu) i zobaczysz rezystor na kanale pomiędzy dmuchawą a nagrzewnicą.
Jak msz klimę to jest w obudowie parownika, też go zobaczysz bez rozbierania czegokolwiek.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
j zanim się zorientowalem gdzie on jest...to całą deskę rozdzielcza rozebrałem 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Podłączę się pod pytanie.
Mój problem wygląda tak:
Aby uruchomić nawiew, włączam dmuchawę na jakikolwiek bieg, potem energicznie macham (2-3 razy) gałką do zmiany obiegu powietrza otwarty/zatknięty i dopiero zaczyna dmuchać.
Rozebrałem deskę kable wyglądają ok, poruszałem i poodciskałem kostki dalej jest tak samo... Gdzie szukać przyczyny? włącznik? gdzieś wyżej w wiązkach? w wentylatorze?
Mój problem wygląda tak:
Aby uruchomić nawiew, włączam dmuchawę na jakikolwiek bieg, potem energicznie macham (2-3 razy) gałką do zmiany obiegu powietrza otwarty/zatknięty i dopiero zaczyna dmuchać.
Rozebrałem deskę kable wyglądają ok, poruszałem i poodciskałem kostki dalej jest tak samo... Gdzie szukać przyczyny? włącznik? gdzieś wyżej w wiązkach? w wentylatorze?
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Nie posiadam klimatyzacji.
Dziękuje za cenne wskazówki!, w najbliższym czasie odezwę się ..
Dziękuje za cenne wskazówki!, w najbliższym czasie odezwę się ..
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Stawiam na sam przełącznik. Wymontować, rozebrać, zalać WD40 - może pomoże.oko_demona pisze:Podłączę się pod pytanie.
Mój problem wygląda tak:
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0