Pompa 2.7TD Nissan Terrano
Moderator: Kosiarz
Pompa 2.7TD Nissan Terrano
Witam pytanie mojego kolegi co do pompy w Terrano . Czy tam do u licha jest jakieś sitko gdzieś przy pompie prócz samego filtra paliwa ? Kumpel wyjechał paliwo z baku do zera i po zalaniu znowu, auto straciło moc ... coś się przytkało jakimś syfem , niestety ani ja ani mechanicy nie mają pojęcia czy coś się tam znajduje, a nie chce się im wszystkiego rozkręcać :/
Auto zrobiło się mega mułem i ciężko jest ruszyć nawet spod świateł , na prostej więcej niż 90 - 100 nie chce jechać :/
Auto zrobiło się mega mułem i ciężko jest ruszyć nawet spod świateł , na prostej więcej niż 90 - 100 nie chce jechać :/
- Jaaareeek !
-
Re: Pompa 2.7TD Nissan Terrano
w moim 2,7tdi z 2003 było.
Możesz powiedzieć w którym miejscu mniej więcej ?Jaaareeek ! pisze:w moim 2,7tdi z 2003 było.
w td jest inna pompa, niz w tdi, pozatym do td sa: zexel i bosch, w tdi nie wiem czy bosch byl. Co do sitka pytaj wolfa87, on ma zexela do TD chyba nawet w garazu, to bedzie wiedzial gdzie sitko jest.
uderzyłem na PW zobaczymy co bedzie

terrano II 2.7 TD 94"
-energy259 pisze:ja to przerabiałem juz 2 razy, w TD sitko jest pod śrubą a w TDI w śrubie, chodzi o śrubę którą jest przykręcony przewód paliwa idący z filtra paliwa do pompy.

...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Mój temat z innego forum:
Dobra coś mam jak fotki za słabe to zrobię inne ujęcia :rolleyes:
śrubę zobaczyć można stojąc przodem do auta za pompą wspomagania, dojść do niej można idąc po przewodzie z filtra paliwa, który jest właśnie tą śrubą przymocowany do pompy wtryskowej.

aby odkręcić potrzebny klucz 17 najlepiej odkręcić pompę wspomagania i wyjąć akumulator, luzujemy śrubę i odkręcamy ręką, ponieważ są chyba 2 podkładki na które trzeba uważać. drugi sposób bez demontażu pompy i aku, to z góry przez nasadkę z przedłużką, lepiej wsadzić do nasadki kawałek szmatki żeby śruba siedziała ścisło, ale przy wyciąganiu śruby tym sposobem trzeba uważać na podkładkę.
Sitko czyściłem już dwa razy ponieważ filtr paliwa nie spełniał swojej roli w 100% wiec zdecydowałem się na zamontowanie filterka wstępnego, tylko że u mnie nazywa się filterek końcowy
ponieważ powinien być zamontowany przed filtrem paliwa, ja zamontowałem na przewodzie który idzie z filtra paliwa do pompy wtryskowej, spełnia swoje zadanie, dzięki temu że jest przezroczysty widzę że już trochę farfocli się nazbierało.

Dobra coś mam jak fotki za słabe to zrobię inne ujęcia :rolleyes:
śrubę zobaczyć można stojąc przodem do auta za pompą wspomagania, dojść do niej można idąc po przewodzie z filtra paliwa, który jest właśnie tą śrubą przymocowany do pompy wtryskowej.

aby odkręcić potrzebny klucz 17 najlepiej odkręcić pompę wspomagania i wyjąć akumulator, luzujemy śrubę i odkręcamy ręką, ponieważ są chyba 2 podkładki na które trzeba uważać. drugi sposób bez demontażu pompy i aku, to z góry przez nasadkę z przedłużką, lepiej wsadzić do nasadki kawałek szmatki żeby śruba siedziała ścisło, ale przy wyciąganiu śruby tym sposobem trzeba uważać na podkładkę.
Sitko czyściłem już dwa razy ponieważ filtr paliwa nie spełniał swojej roli w 100% wiec zdecydowałem się na zamontowanie filterka wstępnego, tylko że u mnie nazywa się filterek końcowy

terrano II 2.7 TD 94"
Bajer
jutro się za to zabieramy 
A ty jakie miałeś tak z ciekawości objawy zatkanego sitka ?

No, no myślałem że za filtrem to już nie ma szans nic polecieć no chyba że kawałek oderwanego filtra 

objawy trwały około tygodnia na początku stracił ducha i prędkość max 80km/h później przerywał przy 2,5tys. obr. następnie max obroty 2tys. chmura dymu.Loinek pisze:
Po wyczyszczeniu sitka byłem w szoku bo takiego powera nie miał jak go kupowałem

dodam tylko że to jest siteczko wielkości hmm paznokcia małego palca

terrano II 2.7 TD 94"
ropa leje się jak z kranu po odkręceniu tej śrubki 

Nie do końca , bo gdy ją tylko odkręciłem auto zrobiło się potrzebne pilnie więc musiałem szybko wkręcić śrubkę. Ale aby to dobrze zrobić to tak jak piszesz aku i pompa od wspomagania OUT. Po odkręceniu śrubki i 2 minutowej rozkmince nad lepszym dostępem uciekł prawie słoik ropy. Muszę coś zrobić jeszcze by powstrzymać wyciek ropy bo tak to się robić nie da za bardzo :/. Może kukne tam też u siebie w wolnej chwili.energy259 pisze:dostałeś się do sitka ?
- piter_limanowa
- jestem tu nowy...
Panowie ... odgrzeję kotleta
Maverick 2,7tdi 96r - odkręciłem (śruba na klucz 17mm) pod śrubą, w śrubie sitka brak, za to pod śrubą tulejka dystansowa około 1cm wysokości.
Szukać sitka gdzie indziej, czy poprostu się go ktoś wcześniej pozbył. /// POMPA OCZYWIŚCIE ZEXEL
Maverick 2,7tdi 96r - odkręciłem (śruba na klucz 17mm) pod śrubą, w śrubie sitka brak, za to pod śrubą tulejka dystansowa około 1cm wysokości.
Szukać sitka gdzie indziej, czy poprostu się go ktoś wcześniej pozbył. /// POMPA OCZYWIŚCIE ZEXEL
Jeszcze Nissan Pickup, ale już Ford Ranger (z pękniętą czaszką ... narazie :/)
-
- jestem tu nowy...
u mnie właśnie sitka też nie było jak rozbierałem. Czy przy zatykanym sitku mieliście efekt falowania na obrotach? Właśnie mam taki objaw, nie wiem o co chodzi. Błędów brak.