Zderzak tył GR y60 krótki - wykonanie
Moderator: Kosiarz
Zderzak tył GR y60 krótki - wykonanie
Witam,
Przymierzam się do założenia zderzaka off road na tył do mojego parcha. Jednak ceny z alledrogo są obrzydliwie śmieszne (czyt. zawyżone). Więc wykonanie zderzaka zleciłbym znajomemu spawaczowi.
Chodzi mi przede wszystkim o zderzak bardzo prosty i nie ciężki. Bez możliwości montażu wyciągarki. Mniej więcej coś takiego http://allegro.onet.pl/zderzak-4mad-nis ... 08905.html
Nawet może być coś lżejszego.
Czy któryś z szanownych Kolegów mógłby mi udostępnić może jakiś rysunek techniczny tego zderzaka?
Ewentualnie jakiś inny rysunek (zdjęcie) z wymiarami?
z góry dziękuję
Przymierzam się do założenia zderzaka off road na tył do mojego parcha. Jednak ceny z alledrogo są obrzydliwie śmieszne (czyt. zawyżone). Więc wykonanie zderzaka zleciłbym znajomemu spawaczowi.
Chodzi mi przede wszystkim o zderzak bardzo prosty i nie ciężki. Bez możliwości montażu wyciągarki. Mniej więcej coś takiego http://allegro.onet.pl/zderzak-4mad-nis ... 08905.html
Nawet może być coś lżejszego.
Czy któryś z szanownych Kolegów mógłby mi udostępnić może jakiś rysunek techniczny tego zderzaka?
Ewentualnie jakiś inny rysunek (zdjęcie) z wymiarami?
z góry dziękuję
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Re: Zderzak tył GR y60 krótki - wykonanie
Oho... Zaczyna się ...kornik21 pisze: Jednak ceny z alledrogo są obrzydliwie śmieszne (czyt. zawyżone).

Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
- bonzo74
- Kontaktowanie:
ceownik 140 mm daje rade

ja sam chce zrobić do y61 , mysle że gadanie typu " na allegro strasznie drogo chcą " to przezesada (mi poprostu zrobiło się szkoda kasy na zderzaki co moge pogiąc na pierwszej jeździe), bo do y61 przedni zderzak zrobić to zabawy troche jest, wstępnie nawet dzwoniłem , ale po przemyśleniach stwierdziłem że jak zrobie troche z mniejszą precyzją to w sumie zadanie spełni a cenowo wyjdzie dużo taniej , a tak po zatym to proponowane zderzaki sa robione profesjonalnie
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
Nie rozumiem dlaczego się dziwisz, że zderzaki kosztują tyle co kosztują. Ktoś kto je wykonuje nie robi tego charytatywnie. Tylko chce na tym zarobić. Jego koszta + marża. Proste.
Jak masz swoje zaplecze techniczne i zrobisz sam to będzie taniej. Ale jeżeli nie masz to się zastanów czy na pewno?
Jak masz swoje zaplecze techniczne i zrobisz sam to będzie taniej. Ale jeżeli nie masz to się zastanów czy na pewno?
Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
kornik21 napisał(a):
Jednak ceny z alledrogo są obrzydliwie śmieszne (czyt. zawyżone).
ty sobie wykonasz za 100zł brutto z malowaniem(proszkowym)

za 130zmota pisze:kornik21 napisał(a):

Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
to i tak okropnie drogo - był taki co zrobił za 50 zderzakkornik21 pisze:za 130zmota pisze:kornik21 napisał(a):

y60 autobus, czerwony.
Jakby ktoś z forum wrzucił na alledrogo gotowe do malowania zderzaki do tyłu w cenie np 300 - 400 zl to spokojnie na czysto zarobi od 150 do 250 na sztuce. Super interes!! Biorę od razu!!
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Hmmm, czemu sam się tym nie zajmiesz skoro to taki złoty interes. Patrzcie go jaki filantrop... 

K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
bo ja akurat nie mam czasu ani miejsca aby coś pospawać. Ale jakby było inaczej to na pewno zwykłe zderzaki na tył klasy budget (z ceownika) bym sprzedawał. Nie każdy chce montować coś co jest bardzo drogie. A tańszych zamienników brak niestety.Peepuck! pisze:Hmmm, czemu sam się tym nie zajmiesz skoro to taki złoty interes. Patrzcie go jaki filantrop...
rozróżniasz młodzieńcze takie kategorie ekonomiczne jak: koszt stały, koszt zmienny, przychód, dochód oraz zysk? I zależności między nimi występujące??
jeśli tak - to policz ile zderzaków za 300pln sprzedać trzeba aby mieć zysk na sztuce 200 zł
jeśli tak - to policz ile zderzaków za 300pln sprzedać trzeba aby mieć zysk na sztuce 200 zł
...no może z tym zyskiem troche przesadziłem, ale i tak by było dobrze zapewne. Only home made.
no właśnie..
jak masz sprzęt, wiedzę i umiejętności - to dla samej frajdy możesz sobie dłubac nie patrząc na koszta
jak masz sprzęt, wiedzę i umiejętności - to dla samej frajdy możesz sobie dłubac nie patrząc na koszta
...i jeszcze na tym zarobić:)
Więc kto coś wykuje?
Więc kto coś wykuje?
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
A potem policz ile tych zderzaków musiałbyś sprzedać aby zapłacić, za prąd, drut do spawarki, ściernice, podatki, ogrzewanie itd, itp. I policz jeszcze ilu użytkowników by chciało taki zderzak bo może Ci na papu nie starczyć...kornik21 pisze:ale i tak by było dobrze zapewne.

K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
...oj bez podatków
. a ogrzewanie to nie problem.
Mam na myśli tylko dorobienie trochę kasy na zderzakach.

Mam na myśli tylko dorobienie trochę kasy na zderzakach.
Ale o co Tobie się rozchodzi ? ..... skoro nie przeszkadza Ci, że auto nabierze wdzięku kamaza to przysmarkaj se do ramy ceownik i po bólu.
Chcesz mieć projekt estetyczny to za niego zapłać albo zrób sam.
Chcesz mieć projekt estetyczny to za niego zapłać albo zrób sam.
Life's Too Short For A Full Time Job
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Witam!bonzo74 pisze:ceownik 140 mm daje rade
A mi ten się podoba

Czy zderzak musi posiadać lampy lub odblaski (gdzieś mi się obiło o uszy o jakiś przepisach)? Lampy chciał bym zespolone.
Co na taki zderzak na przeglądzie?
U ciebie nie widzę haka ja swój chciał bym zostawić, ale chyba nie będzie przeszkadzał?
Jak z wagą w porównaniu do zwyklaka aluminiwo - stalowego?
Jak został zamontowany do ramy? Przykręcony do oryginalnych mocowań czy przyspawany?
Czy możesz za ten zderzak łapać hi-lifta?
Może masz jakieś dokładniejsze fotki, porady dla chcącego wykonać taki sprzęt?
Po wykonaniu lepszy będzie proszek czy cynkowanie? (mam lepszy dostęp do cynkowania niż proszku)
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
zawsze można przystać na proponowaną cene ,te co są proponowane gotowce to nie są robione na odwal i do wykonania ich nie wystarczy szlifierka kątowa i migomat, za drogo , zawsze można ceownik zadaptować , a sprawa przeglądu to z homologowaniem stalowych zderzaków może być problem i jak diagnosta jest obcykany to może odmówic wbicia pieczątki
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
- BENGI
- Kontaktowanie:
zawsze na przegląd można zrzucić i pojechać z oryginalnym
jest z tym troszkę roboty no ale w końcu nie uwzględniając nieprzewidzianych zdarzeń
przegląd robi się raz w roku 

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

Zdaje sie ze bedzie foch 
Ja stawiam ze finalny produkt wyjdzie 30 zł

Ja stawiam ze finalny produkt wyjdzie 30 zł

Gr 850Nm mi sie marzy :)
to skonczyly sie juz te po 20zł?iras01 pisze:Ja stawiam ze finalny produkt wyjdzie 30 zł

po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
jak czytam takie wątki to mi się rzygać chce......
ten z linku allegro to po prostu PIEPRZONY ZŁODZIEJ i jeszcze PIJAK - A KAZDY PIJAK TO ZŁODZIEJ
! - nie bójmy się tego powiedzieć. jakim prawem pasożyt jeden śmie dawać taką cenę, a co gorsza, jeszcze ma Klientów
! toż to [cenzura] po prostu granda
! jak śmie? no pytam się jak?
po jaką kielbase mu pieniądze? moze chce jeść? może ma dziecko co mu pasza potrzebna? może jeszcze portki mu się zachcialo nowe kupic? a już nie daj boże dom stawia i chce z czegoś żyć?
powinien wszystkie swoje projekty - najlepiej w Cad pod wykrojnik i prase zamiescic na wszelkich forach i sie cieszyć że w mordę za takie oferty nie dostał
! i tak przedstawić, żeby w domu na kowadełku można wystrugać
! przy okazji pokornie znosząc każdy opierdol od szydery, że to nie tak, że to zjebane, że to nie działa, że to powinno być inaczej i w trymiga ma poprawić
!
w dzisiejszych czasach to [cenzura] sami fachowcy od wszystkiego są - sam ze zderzak wyrzeźbi, sam mleko wydoi, sam masło utłucze - a cokolwiek musi kupić to tylko od złodzieja i oszusta - bo jakim prawem ktoś chce za swoją pracę pieniądze???
jak taki jesteś zdolny to SAM opracuj koncepcje zderzaka, opracuj detale, popraw z 10 razy i WTEDY możesz powiedzieć, że ZROBIŁEŚ ZDERZAK, a nie KRADNIJ pomysłów innymi.
to wydłub ten zderzak i się ciesz. a potem policz SUMIENNIE ile on kosztował w wykonaniu, ile Twoich roboczo godzin, ile być mógł w tym czasie zarobić albo zrobić innych rzeczy, ile na materiały, po ilu zderzakach spawarka CI sę zweryfikuje z OBI za 200 pln dobra na jeden zderzak, ile Państwu oddasz na podatki -chyba, że jesteś CWANIAK co okrada mnie i innych i nie płaci podatków bo walczy z systemem, a ile jeszcze dukatów przydałoby Ci się żebyś nie zdechł z głodu
a jak masz w dupie estetyke, to przytrocz sobie KŁODĘ i tez da rade - i nie wkurwiaj ludzi i nie psuj krwi - z lasu sobie "ZA DARMO" weźmiesz, przecież to NICZYJE.
a jak zrobisz ten zderzak to mam nadzieje, że wszystkie obmiary tutaj zamieścisz - ale nie - poprawka - wtedy bedziesz juz PAN PRZEDSIĘBIORCA i wara plebsowi od TWOJEJ roboty
ten z linku allegro to po prostu PIEPRZONY ZŁODZIEJ i jeszcze PIJAK - A KAZDY PIJAK TO ZŁODZIEJ

po jaką kielbase mu pieniądze? moze chce jeść? może ma dziecko co mu pasza potrzebna? może jeszcze portki mu się zachcialo nowe kupic? a już nie daj boże dom stawia i chce z czegoś żyć?
powinien wszystkie swoje projekty - najlepiej w Cad pod wykrojnik i prase zamiescic na wszelkich forach i sie cieszyć że w mordę za takie oferty nie dostał

w dzisiejszych czasach to [cenzura] sami fachowcy od wszystkiego są - sam ze zderzak wyrzeźbi, sam mleko wydoi, sam masło utłucze - a cokolwiek musi kupić to tylko od złodzieja i oszusta - bo jakim prawem ktoś chce za swoją pracę pieniądze???
jak taki jesteś zdolny to SAM opracuj koncepcje zderzaka, opracuj detale, popraw z 10 razy i WTEDY możesz powiedzieć, że ZROBIŁEŚ ZDERZAK, a nie KRADNIJ pomysłów innymi.
to wydłub ten zderzak i się ciesz. a potem policz SUMIENNIE ile on kosztował w wykonaniu, ile Twoich roboczo godzin, ile być mógł w tym czasie zarobić albo zrobić innych rzeczy, ile na materiały, po ilu zderzakach spawarka CI sę zweryfikuje z OBI za 200 pln dobra na jeden zderzak, ile Państwu oddasz na podatki -chyba, że jesteś CWANIAK co okrada mnie i innych i nie płaci podatków bo walczy z systemem, a ile jeszcze dukatów przydałoby Ci się żebyś nie zdechł z głodu
a jak masz w dupie estetyke, to przytrocz sobie KŁODĘ i tez da rade - i nie wkurwiaj ludzi i nie psuj krwi - z lasu sobie "ZA DARMO" weźmiesz, przecież to NICZYJE.
a jak zrobisz ten zderzak to mam nadzieje, że wszystkie obmiary tutaj zamieścisz - ale nie - poprawka - wtedy bedziesz juz PAN PRZEDSIĘBIORCA i wara plebsowi od TWOJEJ roboty
Ostatnio zmieniony śr lut 23, 2011 6:17 pm przez sbst, łącznie zmieniany 1 raz.
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Strasznie nerwowy jesteś i masz wyrobiony pogląd o wszystkich ludziach na świecie, wedle ciebie są tylko cwaniaki i tacy co mają kasę i chcą płacić za zderzak 3000zł.
Czy przypadkiem sam jakiś nie sprzedajesz?
Ja lubię sobie pomajsterkować, na wyglądzie mi nie zależy, wedle mojego myślenia auto na ryby ma jeździć a nie wyglądać zobacz na auto z avataru Irasa01 powyżej, czy to auto ładnie wygląda? Dla mnie ważne że robi. Do lansu zbieram na rocznego Infinity FX35. Dlatego nie chcę wydawać na zderzak 1000-2000 a postarać sobie zmajstrować własny, kasę zaoszczędzoną wydam sobie na dwójkę moich dzieciaków lub podobne. Co do rysunków, jeżeli zmajstrował bym sobie sam zderzak, jako hobbysta ofocił bym cała operację i wrzucił do netu, jako informacja dla innych, nie dla każdego liczy się tylko kasa, znam sporo ludzi odmiennych niż ty, którzy lubią innym pomagać. Jeżeli znajdę rozwiązanie problemu za 300zł zamiast za 3000 na pewno będę go promował i uwierz mi że stać mnie na ten zderzak, ale go nie kupię.
Czy przypadkiem sam jakiś nie sprzedajesz?
Ja lubię sobie pomajsterkować, na wyglądzie mi nie zależy, wedle mojego myślenia auto na ryby ma jeździć a nie wyglądać zobacz na auto z avataru Irasa01 powyżej, czy to auto ładnie wygląda? Dla mnie ważne że robi. Do lansu zbieram na rocznego Infinity FX35. Dlatego nie chcę wydawać na zderzak 1000-2000 a postarać sobie zmajstrować własny, kasę zaoszczędzoną wydam sobie na dwójkę moich dzieciaków lub podobne. Co do rysunków, jeżeli zmajstrował bym sobie sam zderzak, jako hobbysta ofocił bym cała operację i wrzucił do netu, jako informacja dla innych, nie dla każdego liczy się tylko kasa, znam sporo ludzi odmiennych niż ty, którzy lubią innym pomagać. Jeżeli znajdę rozwiązanie problemu za 300zł zamiast za 3000 na pewno będę go promował i uwierz mi że stać mnie na ten zderzak, ale go nie kupię.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była