Woda na dywaniku pasażera Terrano II
Moderator: Kosiarz
Woda na dywaniku pasażera Terrano II
Witam! jak w temacie po każdym większym deszczu na dywaniku pasażera pojawia się woda wcześnie było sucho a teraz gdzieś cieknie, może już ktoś z tym walczył?
- bilans
- Kontaktowanie:
Re: Woda na dywaniku pasażera Terrano II
sprawdź podszybie zerknij w tą szczelinę na wysokości deski rozd. pomiędzy nią a blachą/uszczelką
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
- tkocy20
a jeździsz sam czy z pasażerem? bo to może problem w przecieku pasażera?
a serio jeśli dywanik nasiąka wodą to go zdejmij i prawdopodobnie pod nim znajdziesz miejsce gdzie wzmocnienie podłogi zgrzewane jest z podłogą i rude zrobiło swoje własne nawodnienie/odwodnienie. wtedy gumowka, kawałek blachy spawarka, grunt podkład nawierchniowa i po robocie

a serio jeśli dywanik nasiąka wodą to go zdejmij i prawdopodobnie pod nim znajdziesz miejsce gdzie wzmocnienie podłogi zgrzewane jest z podłogą i rude zrobiło swoje własne nawodnienie/odwodnienie. wtedy gumowka, kawałek blachy spawarka, grunt podkład nawierchniowa i po robocie

z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
Może byłem mało precyzyjny... Teraz jest położone gumowe korytko i woda leci do korytka, więc ewidentnie z góry... Dywan podłogi suchy.
- tkocy20
no to pasażer jest jeszcze bardziej podejrzany
a nie masz przypadkiem szyberdachu?
jeśli nie to podejrzane jest podszybie! czyli macha do góry i szukaj w rynience i całym podszybiu dziury która umożliwia wodzie wdarcie się po deskę rozdzielczą. Nie bardzo wierzę żeby woda mogła przez gródź przelać się aż pod deskę i na dywanik.
powodzenia choć w tym przypadku to masz już zapewnione

a nie masz przypadkiem szyberdachu?
jeśli nie to podejrzane jest podszybie! czyli macha do góry i szukaj w rynience i całym podszybiu dziury która umożliwia wodzie wdarcie się po deskę rozdzielczą. Nie bardzo wierzę żeby woda mogła przez gródź przelać się aż pod deskę i na dywanik.
powodzenia choć w tym przypadku to masz już zapewnione

Tak szyber też jest;) Właśnie się tak zastanawiam czy on nie ma odpływu w przednich słupkach...
- tkocy20
no to pewnie leje przez uszczelkę. mam to samo ale mi płynie na siedzenie. sprawę załatwiła tuba przezroczystego silikonu bo szyberdachu i tak nie używam ze względu na bagażnik dachowy. pozdr
Ale tam uszczelka ma za zadanie uszczelnić od gwizdania wiatru i częściowo od wody, po to są odpływy aby woda nie stała, poza tym jak by ciekł szyber to by były zacieki na podsufitce;)
Też miałem taką akcję po pewnym oberwaniu chmury. Żonka siedząc sobie w sandałach na miejscu pasażera poczuła jak woda kapie jej na stopyskyludwik pisze:Witam! jak w temacie po każdym większym deszczu na dywaniku pasażera pojawia się woda wcześnie było sucho a teraz gdzieś cieknie, może już ktoś z tym walczył?

W teorii nie ma różnicy między teorią a praktyką... Ale w praktyce jest.
- i tu jest pies pogrzebany.skyludwik pisze:Ale tam uszczelka ma za zadanie uszczelnić od gwizdania wiatru
Jak zdejmiesz podsufitkę to zobaczysz rynnę wokół szyberdachu która w rogach kończy się rurkami, na rurkę jak to na rurkę jest wciśnięta gumka (taki wężyk) która idzie aż do progu. No i teraz uwaga. W tych naszym syfach te gumowe wężyki ... spadają i leje się w dziwne różne miejsca. U mnie np leciało sobie po słupku, potem przez schowek aż na podłogę.... pomaga przymocowanie tych wężyków trytytkami.... i .... wysuszenie auta.
Oczywiście musisz tez sprawdzić drożność przewodów no ale raczej spadła Ci guma

pozdrawiam
Maciej
Ostatnio zmieniony pt mar 18, 2011 10:37 pm przez Whitie, łącznie zmieniany 1 raz.
...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
K160 SD33
A dużo pierdzielenia z tym zdejmowaniem podsufitki?
Zatrzaski takie ale z uwagi na to, że jestem manualną dupą robiłem w warsztacie więc dokładnie nie powiem...... sorry
Niemniej jak tylko przyszły roztopy, wybierałem wodę szufelka ...... przy fotelu pasażera...
Niemniej jak tylko przyszły roztopy, wybierałem wodę szufelka ...... przy fotelu pasażera...
K160 SD33
K160 SD33
Nic to.
U mnie nie ma tragedii ale warto by było sprawdzić jak się sprawy mają. Może kiedyś przy okazji coś podłubię 

Pojechałem silokonem wokół uszczelki przy szybie i przestało cieć!
R20
Przedniej? Czy szyberdachu? Bo była mowa o tym i o tymMarv pisze:Pojechałem silokonem wokół uszczelki przy szybie i przestało cieć!

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
mozesz i tu i tu 

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
przedniej
tam jest taka uszczelka i ona u mnie nie przylegała dobrze i gówno uszczelniała teraz jest ok

tam jest taka uszczelka i ona u mnie nie przylegała dobrze i gówno uszczelniała teraz jest ok

R20
o ile chcesz mieć ten szyber działający to raczej kiepsko jest tam nawalić silikonu.....czarny bielsko pisze:mozesz i tu i tu
K160 SD33
K160 SD33
Ale wtedy wyciągasz snorkel ponad dach obciążasz auto i masz głębokość brodzenia 2 metryWhitie pisze:o ile chcesz mieć ten szyber działający to raczej kiepsko jest tam nawalić silikonu.....czarny bielsko pisze:mozesz i tu i tu

Dzięki za odpowiedźMarv pisze:przedniej

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
adaśko pisze:Ale wtedy wyciągasz snorkel ponad dach obciążasz auto i masz głębokość brodzenia 2 metryWhitie pisze:o ile chcesz mieć ten szyber działający to raczej kiepsko jest tam nawalić silikonu.....czarny bielsko pisze:mozesz i tu i tu![]()
dokladnie

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Marv pisze:Pojechałem silokonem wokół uszczelki przy szybie i przestało cieć!
Zamiast na pałę napierdalać silikonem gdzie popadnie

Jak cieknie np. z silnika dmuchawy to możne być wina sparciałych uszczelnień na podpórkach szyby przedniej i pech tych podpórek w większości nissanów jest taki że prawa znajduje się bezpośrednio nad otworem w grodzi do nawiewu. I jak jest dużo syfu na podszybiu albo ostro pada to się woda przelewa do środka.
Marv pisze:przedniej
Tyran ma szybę wklejaną i klej utrzymuje szczelność a nie ta uszczelka która jest tylko ozdobą
"Raz się skurwisz - kurwą zostaniesz" -George Orwell