jaki olej do k260
Moderator: Kosiarz
jaki olej do k260
witam,
jaki olej do silnika polecacie do k260? przebieg ok 250 tys oleju raczej nie bierze (a przynajmniej nie duzo)
co wlać do skrzyni i mostów?
jaki olej do silnika polecacie do k260? przebieg ok 250 tys oleju raczej nie bierze (a przynajmniej nie duzo)
co wlać do skrzyni i mostów?
- tkocy20
Re: jaki olej do k260
UWAGA NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA MOJE RADY
nie ważne jest co lejesz bo i tak jest znacznie lepsze niż producent przewidział to 25 lat temu. Istotne jest przestrzeganie jakości tego co jest w środku (skrzynia, reduktor, mosty olej czy woda) oraz terminowa wymiana tego co w silniku. Mój pierwszy silnik po zapodaniu półsyntetyka stracił ciśnienie i po 20 tys km siknął olejem. Teraz w "nowym" leję dobry minerał, wymieniam 2 razy w sezonie czyli co 4-5 imprez lub 5 tys km i jest super git.
powodzenia

nie ważne jest co lejesz bo i tak jest znacznie lepsze niż producent przewidział to 25 lat temu. Istotne jest przestrzeganie jakości tego co jest w środku (skrzynia, reduktor, mosty olej czy woda) oraz terminowa wymiana tego co w silniku. Mój pierwszy silnik po zapodaniu półsyntetyka stracił ciśnienie i po 20 tys km siknął olejem. Teraz w "nowym" leję dobry minerał, wymieniam 2 razy w sezonie czyli co 4-5 imprez lub 5 tys km i jest super git.
powodzenia
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
a czy sa jakies oleje których Patrollo ewidentnie nie lubi?
nalać olej z przeznaczeniem do turbodiesli czy zwykły lotos sie nada?
Roztwór oleju z wodącentaurea pisze:a czy sa jakies oleje których Patrollo ewidentnie nie lubi?

Galloper LWB - turysta
- tkocy20

no to przy....... i eś nas końcu

nie obraź się, ale jeśli zadajesz takie pytania to lepiej zajmij się jakimś innym hobby. Olej to temat prosty i jasny, jeśli z jego powodu masz kłopoty to reszta samochodu Cię zabije albo objętość forum zwiększy się 3 krotnie. Poczytaj wszystkie wątki dotyczące Nissana i problemów technicznych i wtedy wróć do "trudnej" decyzji dotyczącej oleju.
Nawet nie wiem czemu mi się chce to pisać ale to chyba z miłości do Nissana bo Ciebie drogi kolega zdecydowanie nie darzę uczuciem.

Nissan to turbodiesel wieć musi być olej do turbodiesli. Jest tutaj wątek o olejach więc go sobie przeczytaj, są tam opisane zastosowania oleum o różnej lepkości. Nissanowi na lato wystarczy 15W40 ale pamiętaj że niezależnie od przebiegu (max 5000 km) będzie wymagał wymiany porzed zimą.
eh kolego nie każdy siedzi całe swoje życie pod samochodem i rozbiero go na części pierwsze i zna go lepiej niz japońscy konstruktorzy. są ludzie którzy samochodem przede wszystkim jezdzą.no coz nie kazdy musi o tym wiedziec....
wydaje mi sie ze po to jest forum zeby sie czegosc dowiedziec, zapytać upewnić, skonsultować a nie wymądrzać i wysmiewać (zreszta bezpodstawnie).
miałem juz w zyciu kilka, o ile nie kilkanascie samochodów i temat oleju w kazdym z nich wygladał inaczej. rodzaj oleju a nawet jego marka miała duze znaczenie.
moje pytanie dotyczyło upodobań nissana - czy preferuje jakies konkretne mazidło.
wspomniany przeze mnie lotos wg producenta tez przeznaczony jest do turbodiesli, sa tez oleje bardziej nowoczesne typowo dieslowskie (czyt. drozsze) przeznaczone do nowszych konstrukcji, i zmierzałem do tego czy warto coś takiego wlać czy patrolowi jest to obojętne.
kolego tkocy20 : mało mnie obchodzi czy darzysz mnie jakimkolwiek uczuciem, nie to jest tematem wątku. polecam ci serwisy typu randka.pl albo jakiś emoportal - tam sie powinieneś spełnić.
pozdrawiam wszystkich innych ignorantów na forum
wydaje mi sie ze po to jest forum zeby sie czegosc dowiedziec, zapytać upewnić, skonsultować a nie wymądrzać i wysmiewać (zreszta bezpodstawnie).
miałem juz w zyciu kilka, o ile nie kilkanascie samochodów i temat oleju w kazdym z nich wygladał inaczej. rodzaj oleju a nawet jego marka miała duze znaczenie.
moje pytanie dotyczyło upodobań nissana - czy preferuje jakies konkretne mazidło.
wspomniany przeze mnie lotos wg producenta tez przeznaczony jest do turbodiesli, sa tez oleje bardziej nowoczesne typowo dieslowskie (czyt. drozsze) przeznaczone do nowszych konstrukcji, i zmierzałem do tego czy warto coś takiego wlać czy patrolowi jest to obojętne.
kolego tkocy20 : mało mnie obchodzi czy darzysz mnie jakimkolwiek uczuciem, nie to jest tematem wątku. polecam ci serwisy typu randka.pl albo jakiś emoportal - tam sie powinieneś spełnić.
pozdrawiam wszystkich innych ignorantów na forum
- tkocy20
witamy zatem znawcę olejów!
brakowało mi tego
problem oleju w samochodzie może załatwić każdy mechanik ale braku oleju pod Twoją pokrywą zaworów tylko jakiś cud.
Nim napiszesz więcej na temat swoich problemów poczytaj forum bo reszta "chamstwa" z tego forum na pewno je już przerobiła i nie trzeba się ośmieszać
co do upodobań samochodu do marki oleju to już kabaret, co do innych ignorantów to się nie wysilaj i tak jesteś najlepszy
dostałeś już wcześniej odpowiedź na swoje ignoranckie pytania więc wymień sobie tej olej i jedź się pobawić. może Ci przejdzie

problem oleju w samochodzie może załatwić każdy mechanik ale braku oleju pod Twoją pokrywą zaworów tylko jakiś cud.
Nim napiszesz więcej na temat swoich problemów poczytaj forum bo reszta "chamstwa" z tego forum na pewno je już przerobiła i nie trzeba się ośmieszać

co do upodobań samochodu do marki oleju to już kabaret, co do innych ignorantów to się nie wysilaj i tak jesteś najlepszy

dostałeś już wcześniej odpowiedź na swoje ignoranckie pytania więc wymień sobie tej olej i jedź się pobawić. może Ci przejdzie

pozostawiam ten post bez komentarza.
i tak okryłem się hańbą zadając tak banalne pytania. wiem od kolegi jedno - olej musi byc! niewazne jaki i doleje mi go mechanik - wielce odkrywcze
kolega chyba nabywał doświadczenia na traktorach z lat 50
i tak okryłem się hańbą zadając tak banalne pytania. wiem od kolegi jedno - olej musi byc! niewazne jaki i doleje mi go mechanik - wielce odkrywcze

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ciekawe, co ma jedno wspólnego z drugim?tkocy20 pisze:(...) Mój pierwszy silnik po zapodaniu półsyntetyka stracił ciśnienie i po 20 tys km siknął olejem. (...)
Jeszcze nie mam terenówki, ale już niedługo...
Motocyklowa Szkoła Jazdy Kulikowisko
Warszawa-Bemowo
Warszawa-Bemowo
ja jeżdze na mieszance, bo jedna głowica lubi 5w40, a druga 5w30, dlatego mieszam żeby było obu przyjemnie pracowac, ale jak się dziela to nie wiem
oczywiście polecany na wszystkich forach internetowych tylko motul
oczywiście polecany na wszystkich forach internetowych tylko motul
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
A ja se do td27 leje Castrola 10 w 40... może być? 

...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
- tkocy20
Dobra, koniec połajanek.centaurea pisze:pozostawiam ten post bez komentarza.
i tak okryłem się hańbą zadając tak banalne pytania. wiem od kolegi jedno - olej musi byc! niewazne jaki i doleje mi go mechanik - wielce odkrywcze![]()
Nie okryłeś się hańbą tylko brniesz w drążeniu problemu którego nie ma. Otrzymałeś już kilka odpowiedzi i to nie tylko ode mnie. Jeśli turbodiesel 15W40 na lato nie jest dla Ciebie oznaczeniem oleju to trudno. Od samego początku postawiłeś tezę że Nissan woli np olej Lotosu od Castrola i oczekujesz takiej odpowiedzi. Twoje doświadczenie opisuje treść Twojego pytania i reakcja na odpowiedzi. Co do traktorów z lat 50-tych to chętnie bym poznał bliżej. Obawiam się jednak że nie ustaliłbym na jakiej stacji taki traktor wolał tankować.

Tomku Kuliku: nie napisałem, że ma. Opisałem fakt. Każdy może mieć swoje wnioski. Wiesz przecież, że jest jednak szkoła która mówi żeby nie zamieniać w starych silnikach oleju na olej o znacznie wyższych parametrach, również o parametrach myjących. Jak dotąd nie wierzyłem, teraz mam do myślenia. Ale jeżdże na dobrym, świeżym minerale. Chcociaż jak można było przeczytać były szef jednej z firm olejowych twierdzi, że dobry olej jest jak dobre wino. Nie starzeje się tylko dojrzewa.

Silnik RD28T to jednostka napędowa wywodząca sie z lat 80'tych albo jeszcze wcześniejszych, prosty Diesel większej pojemności, więc raczej bedzie to jemu obojętne czy to Lotos czy castrol. 

Galloper LWB - turysta
Jak na swój czas występowania RD28T był dość skomplikowanym i wymagającym silnikiem, w dodatku raczej małej pojemności. Hydropopychacze wymagają dobrego oleju. Lotos to sobie można do butów nalać, nawet SD33T go nie znosi.
Proste diesle to były OHV.

Proste diesle to były OHV.

W sensie że większe niż 1.9/2.0TDI i jakieś tma wynalazki 1.6, 2.2 itp 

Galloper LWB - turysta
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
jest jedna klasa oleju która nie powinna być lana do patrolacentaurea pisze:a czy sa jakies oleje których Patrollo ewidentnie nie lubi?
Nie używać CG-4
ale taki raczej ciężko już trafić

Czwarte serce 

Jogi4x4 pisze:http://rajdy4x4.pl/index.php/ida/27/
podaliscie specyfikacje do y60 - czy to bedzie to samo co w k260?
czy mógłby ktos pomóc w kwesti olei przekładniowych do hiszpana?
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
ja pierd.... co za niekumycentaurea pisze:czy mógłby ktos pomóc w kwesti olei przekładniowych do hiszpana?
to to samo, do tylnego mostu masz lać olej do LSD reszta to samo
Czwarte serce 

wracajac do kwestii oleju silnikowego - w instruckcji i książce serwisowej zalecany jest olej 10w40 - czyli półsyntetyk - i to by miało sens skoro maszyna ma hydraulike zaworów.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Klasa lepkości 10W40 występuje zarówno wśród olejów mineralnych jak i półsyntetycznych, a nawet w syntetykach (mam taki w motocyklu).centaurea pisze:(...) olej 10w40 - czyli półsyntetyk - i to by miało sens skoro maszyna ma hydraulike zaworów.
Jaką wymaganą klasę jakości podaje instrukcja? CX, gdzie X ma być nie mniej niż?..
Warszawa-Bemowo
Warszawa-Bemowo
instrukcja podaje API CE-SF
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
No właśnie, taki wlej o klasie lepkości nie "węższej" niż wymaga producent auta.centaurea pisze:instrukcja podaje API CE-SF
Wsjo

Warszawa-Bemowo
Warszawa-Bemowo