Patrol Y60 - obrotomierz
Moderator: Kosiarz
Patrol Y60 - obrotomierz
Witam,
nie wiem czy ten temat już był na forum ale nie znalazłem nic odpowiadającego mojemu pytaniu...
W moim Patrolu częściej niż rzadziej nie działa obrotomierz... najczęściej odżywa przy załączonym reduktorze ...
Objawy są takie jakby coś nie łączyło, bo jak już zadziała to wskazania są poprawne. Wiem że gdzieś jest jakiś kabelek który się ponoć czyści i sprawdza jego podłączenie ale nic więcej nie wiem.
Będę bardzo wdzięczny za jakąś pomoc i podpowiedź co zrobić i gdzie to odnajdę ...
Z góry dzięki.
nie wiem czy ten temat już był na forum ale nie znalazłem nic odpowiadającego mojemu pytaniu...
W moim Patrolu częściej niż rzadziej nie działa obrotomierz... najczęściej odżywa przy załączonym reduktorze ...
Objawy są takie jakby coś nie łączyło, bo jak już zadziała to wskazania są poprawne. Wiem że gdzieś jest jakiś kabelek który się ponoć czyści i sprawdza jego podłączenie ale nic więcej nie wiem.
Będę bardzo wdzięczny za jakąś pomoc i podpowiedź co zrobić i gdzie to odnajdę ...
Z góry dzięki.
Re: Patrol Y60 - obrotomierz
Muszę powiedzieć, że nie mam pojęcia... Czy będę w stanie sam sprawdzić czy jest sprawny?
Słyszałem o czujniku obrotomierza, takim kabelku ze wtyczką ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać ... i czy to może być przyczyną ...
Słyszałem o czujniku obrotomierza, takim kabelku ze wtyczką ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać ... i czy to może być przyczyną ...
To może inaczej - czy układ grzania świec działa u Ciebie poprawnie. Czy nic nie mruga itp itd...
Obrotomierz jest powiązany ze sterownikiem świec żarowych. Sam raczej tego nie sprawdzisz.
Obrotomierz jest powiązany ze sterownikiem świec żarowych. Sam raczej tego nie sprawdzisz.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ps. O ile pamiętam, to czujnik jest pod kołem pompy wtryskowej.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Jeśli chodzi o świece to na 95% jest ok, nic nie mruga, autko było bardzo dokładnie sprawdzone... Jedyne czego zapomniałem to sprawdzić tego czujnika położenia obrotomierza.
Z chęcią zrobiłbym to sam, rozumiem że mam go szukać pod kołem pompy wtryskowej?
Z chęcią zrobiłbym to sam, rozumiem że mam go szukać pod kołem pompy wtryskowej?
Sygnał z czujnika (0.5V czy też 0.6V po prostokącie, nie pamiętam, te dane zakodowałem w głowie, nie mierzyłem sam, więc nie mam pewności) przechodzi przez sterownik i dopiero do zegarów.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Szukajka nic nie wypluwa (nie licząc terano) więc chyba w Patrolach się nie psują...
Tylko czemu u mnie działa tak:
http://www.youtube.com/watch?v=jbITCzSh ... e=youtu.be
Jako że obrotomierz mi bliższy od prędkościomierza muszę w końcu go zrobić.
Mógł by mi ktoś opisać drogę kabelka czujnik --> komputerk --> Obrotomierz?
Oraz gdzie dokładnie znajduje się czujnik, czy tylko w pompie bo coś kiedyś mi się obiło że gdzieś jeszcze przy głowicy...
świece sprawne nie mrugają grzanie i dogrzewanie buja poprawnie...
ps. Gość co mi sprzedawał Patrola twierdził że się linka poluzowała i wystarczy ja poprawić ale jakoś nie mogę jej znaleźć

Tylko czemu u mnie działa tak:
http://www.youtube.com/watch?v=jbITCzSh ... e=youtu.be

Jako że obrotomierz mi bliższy od prędkościomierza muszę w końcu go zrobić.
Mógł by mi ktoś opisać drogę kabelka czujnik --> komputerk --> Obrotomierz?
Oraz gdzie dokładnie znajduje się czujnik, czy tylko w pompie bo coś kiedyś mi się obiło że gdzieś jeszcze przy głowicy...
świece sprawne nie mrugają grzanie i dogrzewanie buja poprawnie...
ps. Gość co mi sprzedawał Patrola twierdził że się linka poluzowała i wystarczy ja poprawić ale jakoś nie mogę jej znaleźć

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
No nareście coś sie ruszyło
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=40&t=86410

TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite
Y60
K160- rozbite
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
No to trzeba się za to zabrać i grupowo coś sensownego wymyślić... Szkoda że ten "komputerek" jest po drodze, coś pewnie on tam robi, bo jeżeli nie, dało by się szczura od czujnika do obrotomierza i byłby spokój..
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
O, też tak mam. Tylko raz zaskoczy i jest ok a potem chwile działa jak na filmie i zdycha. Silnik TD42. Czujnik z przodu silnika. Idą z niego dwa przewody w kostkę obok czujników temperatury wody, potem do wiązki z prawej strony silnika, potem przez złącze przy akumulatorze do wiązki głównej i gdzieś znikają - dalej nie da się dojrzeć, trzeba by po schemacie i kolorkach przewodów - przy sterowniku świec, a potem pewnie dalej do zegarów.
Luzy albo wyłamane przewody na kostkach, przy samym czujniku, itp wyeliminowane.
Od kilku tygodni zbieram się do kupna jakiegoś byle-jakiego oscyloskopu na USB, wtedy można szukać przebiegu i sprawdzać czy czujnik daje sygnał, gdzie on idzie, gdzie ginie, itd.
'Kangury' na patrol4x4.com pisali też o zimnych lutach przy zegarach - nie poprawiałem, a może to to...
Luzy albo wyłamane przewody na kostkach, przy samym czujniku, itp wyeliminowane.
Od kilku tygodni zbieram się do kupna jakiegoś byle-jakiego oscyloskopu na USB, wtedy można szukać przebiegu i sprawdzać czy czujnik daje sygnał, gdzie on idzie, gdzie ginie, itd.
'Kangury' na patrol4x4.com pisali też o zimnych lutach przy zegarach - nie poprawiałem, a może to to...
- tkocy20
u mnie wymiana sterownika załatwiła sprawę
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
Sterownika świec żarowych? Takie same objawy miałeś?
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Jak bym miał jakieś dobre schematy koleś elektronik może by to ogarnął, lubi takie zagwostki ale musiał by mieć chociaż zarys co i jak działa. Oscyloskopy i tym podobne tematy ma, przydało by się rozrysowanie kostek w komputerku i na tablicy...
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
Ja też cośtam ogarniam, technika elektronika za ładne oczy mi nie dali
Tylko nie mam czasu kompleksowo się za to zabrać 

- wskodziana
też tak miałem jak swojego mocniej podtopiłem
spalił mi się przekaźnik świec , musiałem osuszyć " komputer " i wyczyścić i pomogło 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Powoli zacząłem ale tak jak u ciebie.
Czujnik wygląda ok (fotki gdzie co jest jak by ktoś też chciał się przyłączyć do poszukiwań)

.
Wszystkie wtyczki sprawdzone wygląda jak nowe (wewnątrz)
.

.
Co mogliśmy pomierzyliśmy i wszystko wygląda ok
.

.
Jedynie masa była dziwnie czarna oczyściliśmy ale i tak nie pomogło
.

.
Dużo by pomogło jak by dorwać jak to działa, co robi komputerek, może wystarczyło by podłączyć na krótko czujnik z obrotomierzem? Jak by wiedział które to kable to by chociaż pomierzył co włazi a co wyłazi...
Czujnik wygląda ok (fotki gdzie co jest jak by ktoś też chciał się przyłączyć do poszukiwań)

.
Wszystkie wtyczki sprawdzone wygląda jak nowe (wewnątrz)
.

.
Co mogliśmy pomierzyliśmy i wszystko wygląda ok
.

.
Jedynie masa była dziwnie czarna oczyściliśmy ale i tak nie pomogło

.

.
Dużo by pomogło jak by dorwać jak to działa, co robi komputerek, może wystarczyło by podłączyć na krótko czujnik z obrotomierzem? Jak by wiedział które to kable to by chociaż pomierzył co włazi a co wyłazi...
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
- wskodziana
zerknijcie co napisał @mephi na 4 stronie http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=40228&start=25

pin 27 - plus z bezpiecznika, przewód Y/R czyli pewnie żółty/czerwony
piny 11 i 12 - te do czujnika, engine revolution sensor ze schematu, kostka 52M to ta na silniku, Y/B, Y/W, yellow/black, blue? i yellow/white, by się zgadzało nawet.
Na tym schemacie sterownika świec brak, więc nie wiadomo o co im chodzi. Jutro zerknę w książce Haynesa, może coś innego piszą niż manual nissana.
A świece grzeją, przekaźnik działa, wyłącza je po czasie jak powinien, kontrolka gaśnie jak powinna.
Jutro pogrzebię przy module

Zdaje się, że sygnał z obrotomierza wzmacniany jest w sterowniku świec tylko w RD28 i RD28T.

jakis trick znacie coby wskazowka od poziomu chlodziwa nie wariowala

znaczy jest tak ze normalnie auto sie nagrzewa powiedzmy w przedziale 800 m od odpalenia
do 1/4 skali z tym ze nie potrafi utrzymac poziomu .. i czasami nagle spada do zera po czym wraca do punktu wczesniejszego .. i tak co jakis czas

mial ktos podobny objaw

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Termostat sprawdź.
N2O pisze:Termostat sprawdź.
sugerujesz ze sie przycina

ja bym obstawial raczej problem w desce z zegarami ...
nagrzewa sie prawidlowo ... i juz po kilku minutach z nawwiewoc czuc cieple pow.

ilosc plynu w chlodnicy tez prawidlowa .
era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Ostatnio podobny przypadek padniętego termostatu widziałem - wskazówka jeździła sobie od zera do połowy.

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Ja widziałem podobny efekt jak ktoś zlał wodę w trawę. Wziął 5 litrów petrygo, wlał odkręcając odpowietrznik na grubej róże, niby odpowietrzył odpalił a wskazówka szału dostawała. Zadzwonił do mnie, zdjąłem odpowietrznik przy kabinie dolałem ok 7 litrów petrygo i się uspokoił
Na pewno nie masz powietrza w układzie?

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była