Turystyczny Y61 :-) moja subiektywna opinia + foto

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Turystyczny Y61 :-) moja subiektywna opinia + foto

Post autor: grzes » czw sie 04, 2011 8:34 pm

Projekt około zakończony, więc po pierwszym wyjeździe i sprawdzianie praktycznym czas na podsumowanie :-) Patrolek z założenia ma być turystycznym 4x4 dla 4 os. rodziny i wszystkie modyfikacje były robione pod tym kątem,
Obrazek
ale od początku:
silnik 3,0Di , póki działa niech działa jak przestanie to są alternatywy. Dynamiką nie powala, z automatem jakoś tam daje radę, prędkości 120-130kmh są osiągalne więc dojazdy jakoś przechodzą. Co do ekonomii... cóż normalnie na trasie 13,5-16,5l, na reduktorze w terenie (góry) ok. 20l/100km, tak więc zbiornik 95l, to nie jest nic dużego ;-)
opony - chciałem pozostać przy oryg. felgach 17 calowych bo mi się podobają, to zawęziło obszar poszukiwań do Cooperów STT w rozmiarze 33x12,5x17. Opona dość popularna, i mająca opinię trwałej. Tegoroczny wyjazd w Pireneje trochę zweryfikował ten pogląd po przejechaniu ok. 1200Km po górach widać że opony dostały “po gumie” dominowała nawierzchnia kamienista, czasem dość mocno. Jak na MT hałas przyzwoity, zachowanie drogowe również, ogólnie pozytywna ocena.

Zawieszenie: tu był ciężki orzech do zgryzienia najpierw czy 2 czy 3 cale liftu. Ostatecznie zostało 2 cale, przeważyła logika że skoro ten dodatkowy jeden cal nie daje nic, a tylko podnosi środek ciężkości to nie widzę sensu (no może argument że ładnie wygląda ale nic ponadto) ostatecznie wybór padł na Terrain Tamer. Charakterystyka sprężyn progresywna z przodu +100kg, z tyłu +300kg, mimośrody, zestaw OME do obniżenia mocowania stabilizatora, obniżenie mocowania panharda z tyłu to już produkcja własna oparta na pomyśle Francuzów :-) Biorąc opcje +300 miałem obawy czy nie będzie za twardo, bo czasem używam auta na co dzień, okazało się że nie jest najgorzej (oczywiście jest twardo) ale po załadowaniu auta do pełna zawias zaczął naprawdę fajnie pracować i nawet wykrzyżować w górach się dawało ogólnie bardzo in plus (opinia po przejechaniu ok. 10kkm w sumie)

Obrazek

Obnizenie mocowania panharda
Obrazek

elektryka postanowiłem wsadzić drugi aku i zrobić instalacje pod wszystkie elektryczne przydaśki. Miejsce w Patrolu pod maską jest, więc nie problem, wystarczy zrobić tylko podstawkę. Jeżeli chodzi o akumulator to wybrałem ZAP AGM 70Ah akumulator głębokiego rozładowania w technologii AGM, może i brzmi mądrze, ale już coś jest nie tak.
Dwa akumulatory wymusiły założenie separatora – wybrałem Tmaxa, do moich potrzeb wystarcza a jego zaletą jest cena, jak się poszuka na ebay'u to może być za trochę ponad 400zł Montaż bezproblemowy, po prawej stronie na grodzi jest miejsce gdzie można to przykręcić, i od razu można tamtędy kablami przejść. I tu od razu mogę stwierdzić, że coś z układem jest nie tak. bo oryg. sprawny alternator 90A nie jest w stanie ładować podstawowej Centry 95Ah i tego 70Ah ZAPa, być może przyczyna leży w AGM bo z tego co poczytałem to ładowanie prostownikiem takiego aku powinno przebiegać przy 14,7V a tego w układzie na stałe nie uzyskam. Wsadzę zwykły aku i się to sprawdzi. Założyłem przetwornicę Profitexx 1000W/2000W , kabel do podłączenia 25mm2, bezpiecznik nożycowy 100A. Użytkując auto jako drugi dom na kołach warto mieć sprawną i pewną lodówkę i tu Nissan dała ciała – gniazdko w bagażniku aktywowane jest przekręceniem kluczyka (Terrano ma gniazdko w bagażniku podłączone stale) decyzja została wymuszona o założeniu dodatkowego stale zasilanego gniazdka dla lodówki, również podłączone do drugiego aku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

bagażnik dachowy docelowo ma być na nim namiot dachowy, więc konstrukcja miała być solidna. Ceny gotowych produktów pomimo super jakości, dedykowanego produktu odstraszają. Czyli trzeba było coś zmotać. Zdecydowałem o zrobieniu kratownicy z profilu 20x20 z poprzeczkami 30x20 opartego na oryg. łapkach Thule'a koszt łapek to ok 350zl (2kpl po 4szt.) w narożniku bagażnika został wspawany płaskownik z otworem dla mocowania anteny CB. Całość pomalowana jest proszkowo na czarno. Z przodu bagażnika (jako gadżet bardziej niż użytkowo) zostały umieszczone halogeny dalekosiężne Hella FF75 w ilości sztuk 4. Nie powiem trochę światła dają, co jest niezłym wynikiem biorąc pod uwagę koszt zakupu w porównaniu do konkurencyjnych lamp.

Obrazek

Obrazek

Z przodu umieściłem wyciągarkę 12500lbs (chińczyk XTR speed) z syntetykiem 26m. Do turystyki powinno wystarczyć. Całość umieszczona na płycie własnej produkcji oraz zabudowana w oryg. zderzaku (stalowy na razie wydaje się być zbędnym obciążeniem może kiedyś)

Obrazek

Obrazek

przestrzeń bagażnika została zabudowana półkami wymiar po skrzynki RAKO. Podobny projekt w Terrano się sprawdził, więc nie chciałem więcej kombinować. Konstrukcja w miarę prosta i tania: sklejka to koszt ok. 120zl, wykładzina 150zł. Dodatkowo przestrzeń bagażową oddzieliłem kratą – z tyłu podróżują mali więc jest to bezpieczne, żaden bagaż nie przeleci do przodu. Do kratki przymocowana jest przetwornica, zapinam do niej również lodówkę taśmą, na podjazdach w Pirenejach zdarzało się że lodówka „odjeżdżała zbliżając się do szyby.

Obrazek

Obrazek

Snorkel to dedykowany Airtec, niby rzecz zbędna ale nigdy nie wiadomo w co się wjedzie,zarzynać silnik wodą w przypadku gdy inżynierowie zrobili mu wystarczające kuku to przesada. Co ciekawe cały dedykowany szpej pasował bez problemu, a ze snorkiem była montażowa szopka, już od schematu wycinanki na błotniku... nie pasowało nic, wszędzie różnice wymiarów itp. niby minimalne, ale kłopoty były.

Obrazek

CB uzywam Lafayette Ermes Pro, dobre radio za przyzwoite pieniadze - ma ASQ, zmiane kanalow w galce, w polaczeniu z antena Lemm AT 1200 daje rade
Obrazek

Osłony podwozia na razie brak, pewnie zrobię z przodu na drążki choć Patrol jest tak skonstruowany, że drążek i tak biegnie znacznie powyżej gruszki mostu, więc i tak ie do sforsowania „atakiem” na wprost :-)
Montaż zapasu na tylnych drzwiach wymagał założenia 5mm aluminiowego dystansu,gdyż bez niego opona mocno wbijała się w blachę drzwi.
Jak na razie Patrol się sprawdził, wyjaśnienia wymaga sprawa ładowania dodatkowego aku. Być może będę szukał jakiegoś większego alternatora, znalazłem taki 130A od Nissana Cabstara, ale trzeba dokładnie sprawdzić czy by się nadał.

Update: na separatorze Tmax nie kontaktowala masa i stad problem z ladowaniem, po poprawkach jest ok, wiec moze nie trzeba bedzie kombinowac z altkiem :-)

Poza tym stolik na wewn. części tylnych drzwi to dobry pomysl i pewnie coś takiego będę motał, oraz na drugim skrzydle siatka na drobiazgi, w Tyranie jest i bardzo się przydaje.

PS. Do postu dołączę zdjęcia ale dopiero jak wrócę do PL :-)
PS1. Siedze na wakacjach wiec chcialo mi sie napisac...
Ostatnio zmieniony pn sie 15, 2011 12:32 pm przez grzes, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
zagaj1

Re: Turystyczny Y61 :-)

Post autor: zagaj1 » czw sie 04, 2011 8:44 pm

No i super, życzę miłego wypoczynku :)2 :)21 ja już się szykuję na NOCNY PATROL 12.08 :)21
a i nie ruszałem paharda i jest ok :)2 :D
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Re: Turystyczny Y61 :-)

Post autor: grzes » pn sie 15, 2011 12:49 pm

zagaj1 pisze:No i super, życzę miłego wypoczynku :)2 :)21 ja już się szykuję na NOCNY PATROL 12.08 :)21
a i nie ruszałem paharda i jest ok :)2 :D
jak ok to nie warto ruszac :-)

Awatar użytkownika
andrzejkarczewsk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Turystyczny Y61 :-) moja subiektywna opinia + foto

Post autor: andrzejkarczewsk » pn paź 06, 2014 10:00 pm

Witam!
Nabyłem w ubiegłum roku identycznego "złociutkiego" Patrola GU4 typowo do turystyki i jak tak patrzę, to widzę, że koncepcje bywają bardzo różne w zależności od użytkownika.
Niestety nie wiem jak wkleić zdjęcie :-(

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » pn paź 06, 2014 10:09 pm

Przekaźnik zamontuj pod maską, hebel raczej bardziej szczęśliwy będzie na atrapie.Jeśli nie to sól zrobi swoje. Fura ładna :wink:
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

Awatar użytkownika
mopar

Post autor: mopar » wt paź 07, 2014 7:21 am

Mała uwaga odnośnie mocowanie drugiego akumulatora. Poprzeczka mocująca powinna być w poprzek akumulatora a nie wzdłuż. W razie obluzowania ten płaskol zrobi taką zwarę ze pojdzie z dymem aku lub auto. Możesz też to jakoś porządnie zaizolować.
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt paź 07, 2014 7:48 am

wiem to jest mankament, ale teraz jest optima, ogolnie pojdzie to do przerobki :-)

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » wt paź 07, 2014 9:47 am

Fajnie i bez zbędnego gadżeciarstwa. Szkoda tylko że kratą pozbawiłeś go możliwości nocowania w aucie. Ale jeżeli nie planujesz biwakowania w plenerze lub docelowo ma być namiot na dachu to nie problem.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt paź 07, 2014 9:53 am

Namiot jest, a kratka ze wzgledu na malych ludzi i pakowanie po dach, bo auto jest osobowe.

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » wt paź 07, 2014 9:57 am

Myślałem do Terrano nad jakaś demontowalną siatką np. parcianą.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt paź 07, 2014 10:11 am

Ma namiot.

Konstrukcje w srodku masz zwymiarowana gdzies? Chetnie bym przytulil.
Jak sa mocowane blaty?

Co wedlug mnie mozna by bylo poprwic.

- CB radio Cie nie wkurza w tym miejscu? Zabiera miejsce na dobne graty (monety, gumy, bilety) no i brak miejsca na napoje. Nie bierzesz pod uwage powieszenia z boku? Sterowanie masz na gruszcze.

- U mnie bylo stuningowalem kubki bo byly za pltykie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- U mnie w wtyka w bagazniku jest caly czas pod napieciem. Chyba,ze to rzezba poprzedniego wlasciciela. Ale wygladalo seryjnie.

- Brakuje stolika na tylnych drzwiach:

Moj system mocowan na "wciski" byl b.wygodny ,ale z biegiem czasu sie wyrobil i sie stolik otwieral. Nosnosc byla wystarczajaca , bo nawet Mloda przywijalem nad tym. Jedyne co bym teraz zrobil to polowe zrobil obita wykladzina a polowe cienka nierdzewka. Zeby mozna latwo utrzymac w czystosci. Bo na miekkim ladnie sie kieliszki trzymaja, ale lutowanie albo klejenie czesci od LR juz nie jest tak przyjemne. Nie mowiac juz o rozlanych trunkach czy zarciu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Lampy do cofania Ci nie brakuje? Masz kórniczek i idealnie by sie przydala do cofania i obslugi stoliczka. U mnie mialem przycisk do wlaczania na slupku

- No i mam zwymiarowany bak 150litrow. 8)
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Raymund

Post autor: Raymund » wt paź 07, 2014 10:28 am

Jeśli mogę :wink:
CB myślę jest w bdb. miejscu, mam tak samo (jest pod ręką co jest bardzo wygodne w zmianie ustawień) ale zastanawiałem się nad wrzuceniem w konsolę zamiast navi , ostatecznie wolałem właśnie tam zmontować uchwyt na kubki.Navi i tak nie używałem bo zabytek.

taki cus
http://m.ebay.co.uk/itm/360970987249?nav=SEARCH
Ostatnio zmieniony wt paź 07, 2014 10:40 am przez Raymund, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt paź 07, 2014 10:39 am

Lampki do cofania mam :-) 2x5led (3w) na dachu wiec jasnosc jest...
do stoliczka zabrac sie nie moge, ale reszta ekipy sceptycznie do niego nastawiona.

CB mi pasuje, ogranicza miejsce do robienia balaganu ;-)

Awatar użytkownika
matison
Kontaktowanie:

Post autor: matison » pt paź 10, 2014 7:54 am

Wojtek_W pisze:Ma namiot.

Konstrukcje w srodku masz zwymiarowana gdzies? Chetnie bym przytulil.
Jak sa mocowane blaty?
)
\
co to toto z plexi ? przełączniki do czego ?
Pozdrawiam
mateusz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/390 ... e94cb.html
vitara
superpatrolsuper

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 10, 2014 8:02 am

Ekhm... :oops:

Niedokonczony projekt komuptera pokladowego do Y61. Mial mnie tu wspomoc jeden forumowicz pomoc dojsc finalnie do strzalu, bo pokazywal ladnie spalanie, ilosc paliwa w baku, zasieg, srednia predkosc, obroty, temperatury poszczegolnych podespespolow itd.. ale dobrze pokazywal zuzycie tylko na krotkich dystansach na 50km + falszowalo wskazania mocno. Podpite to bylo pod wtrysk sterujacy i tam mialo zczytywac wartosci jego. Braklo wsparcia elektronia jakiegos kumatego, bo sam nie unioslem takich rzeczy.

No i mam zwymiarowana cala zabudowe wyprawowa do y61 jakby ktos chcial. I znow mial mi jeden z formowiczow pomoc , przersywoac czesc do CADa i zrobic instrukcje z wykrojnikami step by step , ale nie chcialu mu sie.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » pt paź 10, 2014 7:54 pm

.... jakoś tak dziwnie bo teraz w modzie do turystyki to jeep 4,7 w gazie starcza , a patrol to do turystyki przerost formy......tak słyszałem i czytałem.
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt paź 10, 2014 8:26 pm

nigdy nia nadazalem za moda... :wink:

redzik

Post autor: redzik » pt paź 10, 2014 11:03 pm

Obrazek

turystyczna zabudowa ;)

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » sob paź 11, 2014 3:16 pm

Super tylko naostrz łańcuch w pile bo metry som a z estetyką gorzej
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

redzik

Post autor: redzik » sob paź 11, 2014 6:03 pm

iskra69 pisze:Super tylko naostrz łańcuch w pile bo metry som a z estetyką gorzej
to bylo robione na 1 wyjazd weekendowy i mialo sie wygodnie spac a nie wygladac :)21

Awatar użytkownika
KryH
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KryH » sob maja 16, 2015 8:22 pm

Jak usunąć swoją wypowiedź, która się skopiowała?
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2015 8:25 pm przez KryH, łącznie zmieniany 2 razy.
---> "Nie przenoście nam stolicy do Krakowa" <---

Awatar użytkownika
KryH
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KryH » sob maja 16, 2015 8:23 pm

Tytuł: Turystyczny Y61 :-) moja subiektywna opinia + foto
Wojtek_W pisze:...
- No i mam zwymiarowany bak 150litrow. 8)
Wojtku_W czy podzielisz się mądrością co do swojego baku? Twoje słowa bardzo mnie ciekawią :) bo co wlane tego szukać na piechotę z bańką nie trzeba po wydmach :wink:
Wojtek_W pisze:Ekhm... :oops:
...
No i mam zwymiarowana cala zabudowe wyprawowa do y61 jakby ktos chcial. I znow mial mi jeden z formowiczow pomoc , przerysowac czesc do CADa i zrobic instrukcje z wykrojnikami step by step , ale nie chcialu mu sie.
Jak się zapewne domyślasz, o to również nieśmiało acz namolnie Cię proszę :)
---> "Nie przenoście nam stolicy do Krakowa" <---

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn maja 18, 2015 5:50 am

Daj maila na PW

Awatar użytkownika
leokady

Post autor: leokady » pt maja 29, 2015 11:17 am

Grzes, fajna przebudowa.
Pozdrawiam
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pt maja 29, 2015 12:49 pm