przednie wycieraczki T2

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

kordek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

przednie wycieraczki T2

Post autor: kordek » ndz paź 09, 2011 8:29 pm

witam,problem sie pojawil z przednimi wycieraczkami,dzialaja tylko jak sie przelaczy dzwignie na drugi bieg, przerywany i pierwszy bieg nie dziala:( Macie jakies pomysly co z tym zrobic?? gdzie szukac przyczyny?? pozdraiwam

Awatar użytkownika
adaśko

Re: przednie wycieraczki T2

Post autor: adaśko » ndz paź 09, 2011 9:37 pm

Pewnie w manetce coś piardło.
W teorii nie ma różnicy między teorią a praktyką... Ale w praktyce jest.

Awatar użytkownika
Thespian

Post autor: Thespian » sob paź 15, 2011 11:23 am

Manetka jest raczej ok, jeśli padły dwie pierwsze pozycje (czyli przerywane i wolne) to najprawdopodobniej padł przekaźnik wycieraczek można to łatwo sprawdzić, padnięty przekaźnik działa najczęściej na biegu "szybkim" tyle że przy wyłączeniu nie spowoduje zatrzymania się wycieraczki na dole. Wycieraczka zatrzyma się nawet w połowie szyby. Przynajmniej tak było u mnie

Przekaźnik wygląda tak (Maverick rocznik 95)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Można nabyć w ASO w cenie abstrakcyjnej, lub na Allegro, co ważne namacalnie sprawdziłem że działają bez problemu wszystkie przekaźniki nissanowskie, 6 pinowe (bez płynnej regulacji biegu przerywanego), przekaźniki do terrano wyceniają się na 100-150zł, identyczny ale wykręcony z primery można kupić za 20 :)

włącznik wycieraczek pod kierownica też jest jak na nissana bardzo uniwersalny, oglądałem kiedyś wykręcone z Nissana 100NX i wyglądały identycznie jak tyrranowskie, z tą różnicą że były czarne a nie szare... jak znam życie i nissany pewnie w primerach będzie to samo, a jeśli nie w primerach to pewnie w sunny...

Pozdrawiam

kordek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kordek » ndz paź 16, 2011 10:04 pm

dzieki kolego za odpowiedz,u mnie tez sie nie zatrzymuja na dole tylko w miejscu kiedy sie dzwignia wylaczy, a gdzie mam szukac tego przekazniuka?? gdzies tam przy wlaczniku przy kolumnie kierowniczej??pozdro

Awatar użytkownika
Thespian

Post autor: Thespian » pn paź 17, 2011 7:12 am

nie kolego, pod machą :) on będzie w okolicy tej skrzyneczki na przekaźniki za akumulatorem (patrząc od przodu auta, okolice filtra paliwowego), fabrycznie to on jest chyba przyczepiony gdzieś do ścianki w komorze silnika, mój niestety już nie ma tego mocowania i trzyma się na opaskach zaciskowych

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”