ciśnienie oleju w GR Y60 2.8
Moderator: Kosiarz
ciśnienie oleju w GR Y60 2.8
koledzy jakie macie ciśnienie oleju w swoich GRach ? U mnie na wolnych obrotach spada do ok 0 a w czasie jazdy jest na 1-2. Jak mocno się przyciśnie to do 4 dochodzi. Zastanawiam się czy tak jest OK, czy może coś nie tak. Jeśli tak, to turbosprężarka jest słabiutka ? Generalnie chodzi OK, równo, nie kopci inaczej niż powinien, ale zastanawiam się nad tym ciśnieniem oleju. Dodam, ze sprężarka trochę pluje olejem (ale niedużo).
Re: ciśnienie oleju w GR Y60 2.8
czujniki ciśnienia i wskaźniki tegoż są legendarnie zdupione
jak masz chęć to podłącz jakiś zewnętrzny manometr - albo od razu wymień czujnik
jak masz chęć to podłącz jakiś zewnętrzny manometr - albo od razu wymień czujnik
u mnie na wolnych .. 1.8-2
przy normalnej jezdzie 2-3 ..
powyzej 2.5 tys. rpm ok. 4 .
a ile oleju masz w silniku

przy normalnej jezdzie 2-3 ..
powyzej 2.5 tys. rpm ok. 4 .
a ile oleju masz w silniku

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
aaa wydawało mi się, że trochę mało więc dziś dolałem literka. Generalnie obecnie ilość oleju w normie - pomiędzy min a max na bagnecie... Zastanawiam się jeszcze nad tą turbo sprężarką - słyszałem że ze wszystkich coś cieknie
. Nie wiem czy się nią zajmować czy nie..

Podłączałeś manometr? Może wskaźnik nie hola. Ja miałem taką przygodę, że ciśnienie oleju spadało do 0,5 ale tel do Krzycha co to na patrolach zęby zjadł mówi: "spoko kontrola oleju a będzie chadzał jeszcze kupe kilometrów jeśli cie denerwuje podłóż podkładkę pod sprężyne a będzie git" Więc jeździłem tak jeszcze ze 10tys km i nic sie nie działo, przy wymianie oleju pomyślałem że podłożę, ciśnienie wskoczyło na 2 i tak zostało się do dzisiaj! 

TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite
Y60
K160- rozbite
Mielismy przypadek ze po zmianie oleju zawór w pompie sie przyciął wystarczyło przeczyscić. Ale może być wiele przyczyn, nie wyłączajac panewek.
Profesjonalne przygotowanie aut do motorsportu i turystyki.
https://www.facebook.com/CYBUL.eu
https://www.facebook.com/CYBUL.eu
Na rozgrzanym silniku przy 3 tys obrotów musisz mieś 3.8 na wskaźniku. Tak podaje Auto-Data.
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
OK, dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na razie na "ucho" to słychać, że jest wszystko OK, więc się tym nie przejmuję. Ale postaram się podłączyć manometr i to zmierzyć.
u mnie przy 800 obrotach
zimnym 6-7
ciepłym 3-4
rozgrzanym na maxa 0.5-1
silnik chodzi moc jest, nie wiem czy czujnik sprawny czy nie
zimnym 6-7
ciepłym 3-4
rozgrzanym na maxa 0.5-1
To co kalega za olej lejeJac1980 pisze:u mnie przy 800 obrotach
zimnym 6-7
ciepłym 3-4
rozgrzanym na maxa 0.5-1

TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite
Y60
K160- rozbite
Mam tak samo !
Mówili żeby się nie przejmować to się nie przejmuje.
Wszystko chodzi ładnie i jest git.
Mówili żeby się nie przejmować to się nie przejmuje.
Wszystko chodzi ładnie i jest git.
total diesel 10W40farfocel pisze:To co kalega za olej lejeJac1980 pisze:u mnie przy 800 obrotach
zimnym 6-7
ciepłym 3-4
rozgrzanym na maxa 0.5-1
teraz będę wymieniał zastanawiam się czy nie zalać 15W40 ale na zimę chyba nie bardzo i nie wiem ale czy do mojej głowicy można więc pewnie wleje taki jak mam
"podkładkę pod sprężynę " jaką spreżynę ? gdzie ta podkładka ?farfocel pisze:Podłączałeś manometr? Może wskaźnik nie hola. Ja miałem taką przygodę, że ciśnienie oleju spadało do 0,5 ale tel do Krzycha co to na patrolach zęby zjadł mówi: "spoko kontrola oleju a będzie chadzał jeszcze kupe kilometrów jeśli cie denerwuje podłóż podkładkę pod sprężyne a będzie git" Więc jeździłem tak jeszcze ze 10tys km i nic sie nie działo, przy wymianie oleju pomyślałem że podłożę, ciśnienie wskoczyło na 2 i tak zostało się do dzisiaj!
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...
Podłożyłem podkładkę pod sprezynę , na wolnych trzyma ok 1 bar ,przy 3 tys obrotów 2,5 bara, silnik rozgrzany, mierzone manometrem. Zegary pokazują na wolnych ok 1 bara , przy 3 tyś ok 2,5 do 3 bar. Zastanawiam się czy pompa słaba czy panewki. Nie pali oleju ma moc, cicho i równo chodzi. Olać czy zacząć od wymiany pompy - tylko nie wiadomo na jaka trafie, zamienników nie ma. Regenerować tez nie ma jak.
I teraz pytanko jak jezdze na takim cisnieniu to jaki to ma wpływ na silnik?
I teraz pytanko jak jezdze na takim cisnieniu to jaki to ma wpływ na silnik?
Może komuś się przyda ,wymieniłem pompę, na drugą uzywke ( okazało sie że stara była uszkodzona , miała luz w środku i obcierała o obudowę)
Teraz mam takie ciśnienie, na zimnym jak odpale 7 - 8 przy 800 obrotach, jak się rozgrzeje to spada do 2,5 . Podczas jazdy od 2,5 do 5. Sciagałem panewki wszystko ok.
Teraz mam takie ciśnienie, na zimnym jak odpale 7 - 8 przy 800 obrotach, jak się rozgrzeje to spada do 2,5 . Podczas jazdy od 2,5 do 5. Sciagałem panewki wszystko ok.