czy bak w Patrolu ma odpowietrzniki?

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Kodych
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

czy bak w Patrolu ma odpowietrzniki?

Post autor: Kodych » pn sty 09, 2012 11:41 am

Witam,

Czy wiecie może czy zbiornik paliwa w Patrolu K260 ma jakiś odpowietrznik np. w korku wlewu? Ja sprawdziłem i nigdzie nie znalazłem.
Ale może wytłumacze dlaczego tego szukam.
Chodzi o to że mój patrol dymi na biało przy zapalaniu i to dość sporo. Jeśli na zimnym silniku (zwłaszcza teraz w zimie choć i tak nie jest mroźno) nie przegazuję go mocno to się ksztusi i szarpie jakby miał zaraz coś wypluć :)9 ale gdy ujadę parę metrów wolno go rozpędzając to po chwili pali już normalnie tzn nie dymi na biało.
Dodam, że zmieniłem już przekaźniki (duży i mały) i wymieniłem jedną swiecę, która była spalona.
Powiedziano mi abym sprawdził czy bak się dobrze odpowietrza, bo jak nie to możliwe, że w zbiorniku robi się podciśnienie i gdy auto stoi paliwo z pompy cofa się do zbiornika. Przepatrzyłem zbiornik, ale jedyne co znalazłem to jedna cienka rurka która biegnie od rury przy wlewie do zbiornika i dwie cienkie rurki biegnące do pompy. W samym korku natomiast odpowietrznika nie znalazłem. Czy u Was też korki nie mają odpowietrznika?
Dodam też że kopcenie zaczęło się po tym jak dwa lata temu dałem pompę paliwową do uszczelnienia. Ale pózniej znowu się unormowało więc nic nie ruszałem aż zaczęło się znowu tej jesieni.
pozdrawiam
Nissan Patrol K260, TD28, 1991

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Re: czy bak w Patrolu ma odpowietrzniki?

Post autor: pawel abramczyk » pn sty 09, 2012 2:06 pm

ale jedyne co znalazłem to jedna cienka rurka która biegnie od rury przy wlewie do zbiornika i

a jak myślisz co to jest , no przecież że odpowietrzenie , każde auto ma może po prostu ze starości się zapchała , a możesz to sprawdzić w prosty sposób , odkręć korek wlewu i zobacz czy jest ten sam objaw
Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pn sty 09, 2012 2:50 pm

Odpowietrzenie powinno być zdaje się od zbiornika(poprzez zaworek zwrotny) poprowadzone stalowym przewodem pod maskę. Przynajmniej tak jest w 160-ce, a zbiornik zdaje się że taki sam.

A co do tego kopcenia, to sprawdź wtryskiwacze.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Kodych
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kodych » pn sty 09, 2012 2:55 pm

pawel abramczyk pisze:ale jedyne co znalazłem to jedna cienka rurka która biegnie od rury przy wlewie do zbiornika i

a jak myślisz co to jest , no przecież że odpowietrzenie , każde auto ma może po prostu ze starości się zapchała , a możesz to sprawdzić w prosty sposób , odkręć korek wlewu i zobacz czy jest ten sam objaw
Sprawdzałem to tzn. rozkręciłem rurkę i ona nie była zapchana, ale mi się wydaje, że to nie jest takie odpowietrzenie jak w korku bo ta rurka biegnie od baku równolegle z rurą wlewu i kończy się przed korkiem. Którędy więc powietrze miałoby uciekać na zewnątrz albo z zewnątrz być pobierane jak to jest obieg zamknęty ?? logicznie myśląc przez korek tylko że tu niczego takiego nie widzę albo jest solidnie zapchane.
Ale spróbuje tak jak mówisz - zostawię na noc otwarty korek i zobaczymy :)

Kodych
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kodych » pn sty 09, 2012 2:59 pm

N2O pisze:Odpowietrzenie powinno być zdaje się od zbiornika(poprzez zaworek zwrotny) poprowadzone stalowym przewodem pod maskę.
A co do tego kopcenia, to sprawdź wtryskiwacze.
Dzięki :) poszukam zatem najpierw tego odpietrznika

Awatar użytkownika
SlonPl

Post autor: SlonPl » pn sty 09, 2012 3:46 pm

Zanim odpalisz autko napompuj paliwo (większość ropopijów ma pompkę ręczną przed pompą) jeśli odpali normalnie to sprawdź pompę... Mi nie trzymała i jak autko postało to się paliwo cofało, wystarczyło podpompować i odpalał odrazu...
Był Isuzu Trooper 2.3 TDI
Jest:
Nissan Patrol W-160 2.8 + LPG
Facebook

abrams

Post autor: abrams » pn sty 09, 2012 9:31 pm

Najłatwiej będzie jak przed zgaszeniem odkręcisz wlew i zostawisz rozszczelniony aż do odpalenia.
U mnie był problem zimą z odpaleniem, musiałem strasznie długo kręcić zanim odpalił, załapałem kiedy przy tankowaniu odkręcałem wlew i był zaciąg powietrza jak w snorklu na obrotach( zabity zaworek odpowietrzający).

Kodych
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kodych » pn wrz 30, 2013 7:38 pm

Okazało się ostatecznie, że lały wtryskiwacze - wymieniłem 4. Ale bak nadal jest zatkany bo jak tankuje to co chwile mi wybija pistolet. Dzięki za podpowiedzi.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pn wrz 30, 2013 9:52 pm

Przez 20 miesięcy nie ogarnąłeś odpowietrzenia?
:)21
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » czw paź 03, 2013 1:21 pm

W korku odpowietrzenia nie ma, bo to prawdziwa terenówka, a nie "suw" czy ''krosrower'" i przez dziurę w korku mógłby zaciągnąć wodę. W Hiszpanie odpowietrzenie baku ma wylot wysoko pod przednim prawym nadkolem. Zdejmij koło, wsadź tam łeb, odskrob błoto, to zobaczysz odstającą blachę osłaniającą wylot odpowietrzenia. Pewnie całkiem jest zakitowany. Ja tez miałem rok temu to samo, że po odkręceniu korka było pssssss i zaciąg powietrza i dusił się przy odpalaniu. Obtłukłem zaschłe błoto, wyczyściłem, przedmuchałem i jest gites.
Niezbyt mądre miejsce na umieszczenie odpowietrznika, ale cóż...
Jak miałeś jakieś naprawy blacharskie, lub wstawiane łaty, to sprawdź czy Ci tego nie zaspawali, lub nie zalepili.
K260 '91
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”