Mam na imię Andrzej, jestem tu nowy a w kwestii samochodów terenowych to wręcz zielony jak szczypiorek.
Pozwoliłem sobie założyć ten temat ponieważ przeszukując forum nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na całą masę pytań które pojawiły się wraz z zakupem GRacika.
Pomyślałem, że taki temat mógłby pomóc również innym świeżakom, co by mieli wszysko w jednym miejscu.
Domyślam się że niektóre ( a może większość) z moich pytań wywołają salwy śmiechu a może staną się hitami forum

Nie mam się od kogo tego dowiedzieć, a to forum i Wasze doświadczenie to skarbnica wiedzy więc bardzo proszę o wyrozumiałość

No to tak, posiadam Patrola GR y60 1996 long, 2,8 turbodiesel a pytania na początek to:
1)czy, aby jechać po czarnym z napędem na tylną oś, na reduktorze zapinamy 2H ?
2)czy do włączenia biegów terenowych( 4H, 4L) na reduktorze z pozycji N 'wpychamy' lewarek na dół i wybieramy 4H albo 4L ?
3)czy na zapiętych biegach terenowych (4H 4L) ruszamy z 2ki, ( sugestia kolegi) czy normalnie z 1ki ?
4) przy ilu obrotach zmieniać biegi jadąc na 2H a przy ilu na 4H/4L chyba że tu się jeździ na jednym biegu ?
5) dlaczego na światłach przy starcie wyprzedził mnie TIR z naczepą a ja rozpędzałem się jak wóz z węglem (jechałem na 2H)
No to na początek było by tyle. Zdaje sobie sprawę, że te pytania są co najmniej "rozweselające" ale ja na prawdę się na tym nie znam a nie chciałbym na wstępie czegoś popsuć, zatem gorąco Was proszę o pomoc, za wszelkie porady z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam, Andrzej.