podgrzewanie oleju,,patent?pomysł?
Moderator: Kosiarz
- woyak
-
- Kontaktowanie:
podgrzewanie oleju,,patent?pomysł?
witam
i pytanko mam:)
cały dzień chodzi mi po głowie pomysł aby w zimie ułatwic rozruch autka,,,i myśle ze ciekawym rozwiazaniem byłoby zamontowanie grzałki w misce olejowej,takiej np wkrecanej w korek spustowy
grzałka mogłaby byc np 220v lub poprostu 12v
czy ktoś ma takie cudo?jakies pomysły aby tanim sposobem to zrobic?
na alledrogo koles chyba nawet robi takie grzałki ale cena 420zł to jakos nie dla mnie..
z góry dzieki za pomysły i pomoc:)
i pytanko mam:)
cały dzień chodzi mi po głowie pomysł aby w zimie ułatwic rozruch autka,,,i myśle ze ciekawym rozwiazaniem byłoby zamontowanie grzałki w misce olejowej,takiej np wkrecanej w korek spustowy
grzałka mogłaby byc np 220v lub poprostu 12v
czy ktoś ma takie cudo?jakies pomysły aby tanim sposobem to zrobic?
na alledrogo koles chyba nawet robi takie grzałki ale cena 420zł to jakos nie dla mnie..
z góry dzieki za pomysły i pomoc:)
tyrranosaurus 2.7 rex
Re: podgrzewanie oleju,,patent?pomysł?
Lepiej podgrzać płyn chłodniczy w bloku silnika. Kanały olejowe i olej zagrzeją się od bloku.
Nie spotkałem się nigdzie z proponowanym przez Ciebie rozwiązaniem. Olej albo zjarasz mocną grzałką albo będziesz czekał wieki na efekt podgrzania.
Nie spotkałem się nigdzie z proponowanym przez Ciebie rozwiązaniem. Olej albo zjarasz mocną grzałką albo będziesz czekał wieki na efekt podgrzania.
- woyak
-
- Kontaktowanie:
taki patent podobno maja w finlandii i sie sprawdza,maja tez traktory i niektore ciezarowki:)
ale tak jak piszesz wydaje mi sie tez ze bedzie lepszy jednak podgrzewacz wody,,,no i tanszy,,,,tylko jak to zrobic aby podgrzało całą wode?
bo wprowadzenie samej grzałki w obieg nie wiem czy ma sens..czy to cos da?
byłbym bardzo wdzięczny za pomysły:)
bo kurcze jakby to zadziałało to najlepiej by było rozciąć gumowa rurę wpasowac w nia jakąs rurę stalową i tam jakąś grzałke zaadoptować:)
ale tak jak piszesz wydaje mi sie tez ze bedzie lepszy jednak podgrzewacz wody,,,no i tanszy,,,,tylko jak to zrobic aby podgrzało całą wode?
bo kurcze jakby to zadziałało to najlepiej by było rozciąć gumowa rurę wpasowac w nia jakąs rurę stalową i tam jakąś grzałke zaadoptować:)
Ostatnio zmieniony ndz lut 05, 2012 8:38 pm przez woyak, łącznie zmieniany 1 raz.
tyrranosaurus 2.7 rex
Chłopaki co zrywaja drzewo z lasów,mają w miskach grzałki z parnika do gotowania kartofli dla świn ,grzałka 750 w,z nakretkami i miedzianymi podkładkami z obu stron.Wiercisz 2 dziury w misce,skrecasz ,zakładasz miske.Mówia ze 10 -15 minut starsza zeby odpalic,a nie zagotowac oleju.Prąd mają z lesniczówki,bo przy niej zostawiają sprzety.Ja z 10 lat temu miałem taką w uazie z silnikiem merca 300 d,palił w najwieksze mrozy z od strzała.
4x4
Grzałka DEFA do bloku do TD27 kosztuje 145pln + przewody 129pln w Intercarsie.

Elektryczna pompka wody w małym obiegu - tak jest chyba w webasto?woyak pisze:taki patent podobno maja w finlandii i sie sprawdza,maja tez traktory i niektore ciezarowki:)
- woyak
-
- Kontaktowanie:
grzałka z parnika to jakieś 25-35 zeta,,pomysł gites....,ale w taki mroz jak mam włazic pod auto wykrecac miske,,,,łojej
myśle jak kolega napisał powyzej o tym podgrzewaniu wody,,,,
tu koles ma własnie takie
http://allegro.pl/show_item.php?item=20 ... e849d8f130
jeden jest wkrecany a drugi z kolei wkładany tylko w rure bez zadnej pompki:)
tyrranosaurus 2.7 rex
- woyak
-
- Kontaktowanie:
zapewne o czymś takim mówisz:N2O pisze:Grzałka DEFA do bloku do TD27 kosztuje 145pln + przewody 129pln w Intercarsie.
http://allegro.pl/defa-grzalka-silnika- ... 85177.html
ale ta cena!
a jestem dopiero co po zakupie nowego aku:P
i musze wymyślec jakąs tańsza alternatywe:)
rurka w niej grzałka i kabel 220v

tyrranosaurus 2.7 rex
Na alledrogo są grzałki montowane na węża od chłodnicy. To chyba najmniej inwazyjny sposób. Problem tylko w tym, że pasowałoby małą dziurkę w termostacie wywiercić(lub zakupić termostat z dziurką) żeby woda miała przepływ w całym układzie. Grzałki są na 220V i nie trzeba żadnych specjalnych kabli.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Potrzebujesz DEFA411381 + DEFA460785
- woyak
-
- Kontaktowanie:
zgadza sie 210złDamnIt! pisze:Na alledrogo są grzałki montowane na węża od chłodnicy. To chyba najmniej inwazyjny sposóbi.

pytanie tylko czy nie lepiej samemu taką zrobic?(raz ze taniej,dwa lubię samemu takie rzeczy robić...tak jak np, samemu zrobiłem nową poduszkę skrzyni),generalnie kupic jakas grząłke 220v,kawałek rurki i dwa zaciski,,,
a moze ktos z was ma taki patent,czy wystarczy ze np na około 1h to sie właczy i podgrzeje wode w całym układzie?
jesli tak,,,,
jutro sie za to biore

pytanie co bedzie jak zrobie ta dziurke w termostacie,,i czy jest sens moze po podgrzaniu wody sam sie bedzie otwierał?
Ostatnio zmieniony ndz lut 05, 2012 9:13 pm przez woyak, łącznie zmieniany 1 raz.
tyrranosaurus 2.7 rex
Z samoróbkami wiesz jak to jest - można puścić samochód z dymem.

Grzałke zakładasz w miche na stałe,a jak nie ,to jak kolega radzi -grzałka nakładana na wąż chłodnicywoyak pisze:grzałka z parnika to jakieś 25-35 zeta,,pomysł gites....,ale w taki mroz jak mam włazic pod auto wykrecac miske,,,,łojej
4x4
Grzałka w miskę to jeden z głupszych pomysłów jakie się regularnie przez to forum przewijają. Już wcześniej się na ten temat wypowiadałem, nie płaczcie i nie szukajcie pomocy jak Wam silniki po takiej kuracji popadają.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Czy aby taka grzałka nie przypala oleju?gr9192 pisze:Chłopaki co zrywaja drzewo z lasów,mają w miskach grzałki z parnika do gotowania kartofli dla świn ,grzałka 750 w,z nakretkami i miedzianymi podkładkami z obu stron.Wiercisz 2 dziury w misce,skrecasz ,zakładasz miske.Mówia ze 10 -15 minut starsza zeby odpalic,a nie zagotowac oleju.Prąd mają z lesniczówki,bo przy niej zostawiają sprzety.Ja z 10 lat temu miałem taką w uazie z silnikiem merca 300 d,palił w najwieksze mrozy z od strzała.
- woyak
-
- Kontaktowanie:
tu raczej chodzi o podgrzanie oleju a nie jego zagotowanie,,,czyli jakies 10-15min,,,bo wiadomo ze przeciez olej sie przypali jak bedzie za długo
ale jednak najlepsza alternatywa bedzie w waz chlodnicy:P
ale jednak najlepsza alternatywa bedzie w waz chlodnicy:P
tyrranosaurus 2.7 rex
Nagrzewanie płynu w przewodzie nie będzie zbyt skuteczne, nie wiem po co kombinować jak jest gotowe rozwiązanie za poniżej 300pln, trzeba tylko spuścić płyn, wyjąc odpowiedni brok z silnika, założyć grzałkę, przewody, zalać płynem i działa.

W starym porsche 911 po wizycie w komorze lakierniczej 60 stopni olej tak stracił swoje właściwości, że były problemy z ciśnieniem oleju. Po wymianie jest git. Po tej akcji uważam, że grzanie oleju może zabić motor.
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
to by znaczyło, że w takim starym porsche nie można nawet silnika odpalić na dłużej, żeby się rozgrzał, bo olej straci właściwości 

Ten olej zapewne się napromieniował!

Eeee, zagalopowałeś sięmopar pisze:W starym porsche 911 po wizycie w komorze lakierniczej 60 stopni olej tak stracił swoje właściwości, że były problemy z ciśnieniem oleju. Po wymianie jest git. Po tej akcji uważam, że grzanie oleju może zabić motor.

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
ale Janek dobrze radzi - nie grzejcie oleju grzałkami. Podgrzewa się płyn chłodzący i N20 przepis podał najlepszy
Dawno temu to żarówki w miskę wkręcano... 
DEFA robi spoko systemy. Dopóki mi się grzałka nie spaliła to było bardzo miło

DEFA robi spoko systemy. Dopóki mi się grzałka nie spaliła to było bardzo miło

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- wojtek_kom
-
Olej był bardzo starymopar pisze:W starym porsche 911 po wizycie w komorze lakierniczej 60 stopni olej tak stracił swoje właściwości, że były problemy z ciśnieniem oleju. Po wymianie jest git. Po tej akcji uważam, że grzanie oleju może zabić motor.

Nissan-y
Tyż mam DEF-e, zajebista rzeczernil pisze: DEFA robi spoko systemy. Dopóki mi się grzałka nie spaliła to było bardzo miło

W jaki sposób spaliła się grzałka