Podpowiedzta i nie róbta se po raz kolejny jaj z mojego silnika (i wielu innych userów forum) bo on pomimo wieku naprawdę daje radę

Jak się nie ma co sie lubi, to się lubi co się ma

Moderator: Kosiarz
jesli na sprawnym termostacie silnik sie lubi przegrzewac i ma mu wywalic glowice, a na niesprawnym grzeje sie mniej, to jesli to nie ma to wplywu na trwalosc i zuzycie paliwa, to ja juz wole miec ten niesprawny. Bo jak widac nie tylko ja tak mam.Peepuck! pisze:Niesprawny termostat to usterka układu chłodzenia. Jak masz zużyte tylne klocki to auto nadal hamuje... Nie będziesz ich wymieniał bo hamuje?
Ciekawa teoria...Korbamoto pisze:jesli na sprawnym termostacie silnik sie lubi przegrzewac i ma mu wywalic glowice, a na niesprawnym grzeje sie mniej, to jesli to nie ma to wplywu na trwalosc i zuzycie paliwa, to ja juz wole miec ten niesprawny. Bo jak widac nie tylko ja tak mam.Peepuck! pisze:Niesprawny termostat to usterka układu chłodzenia. Jak masz zużyte tylne klocki to auto nadal hamuje... Nie będziesz ich wymieniał bo hamuje?
A niesprawny termostat nie zagraza bezpieczenstwu nikogo tak jak niesprawne hamulce.
Ale co ma do temperatury korek? Jest ciśnieniowy, po to, żeby przy zbyt dużej ilości płynu odprowadzić nadmiar do zbiorniczka. Po regeneracji chłodnicy korek zostaje oryginalny bo wymieniany jest tylko rdzeń, czyli środkowa część chłodnicy z lamelkami. Boczne zbiorniczki są piaskowane i malowane, a korek jest właśnie przy bocznym zbiorniczku. Jeżeli ktoś Ci wymienił korek na zwykły, to chyba po to, żeby mieć dodatkową pozycję na fakturze do zdarcia z klientajanusz k160 pisze:Z moich doświadczeń-układ w 2.8 TDI jest ciśnieniowy-czego "fachowcy" nie ogarniają dając ciśnieniowy korek na chłodnicępo wymianie tejże, a nie na zbiornik wyrównawczy....
Mój śp. stary miał zakład regeneracji pomp wodnych (takich co robiły na wsiach jak nie było wodociągów). Ojciec zawsze dawał do pomp uszczelki tekturowe, wycinane ręcznie nożyczkami i posmarowane smarem. Robiły parę latjanusz k160 pisze:A i patrzcie przy wymianie termostatu...-dają standardowo silikon-mam jedno zastrzeżerzenie-daja go z adużo-ściśnięty potrafi zatkać 3/4 przepływu...-sam widziałem w moim.... Możecie każdą kasę na auto wywalić-niska kultura techniczna mechaników każde auto zabije-powoli dorastam za co serwisy tyle kasy biorą....Kosztowało mnie to silnik![]()
PS. W 160-ce mam tekturkę lekko posmarowaną silikonem-i robi od 2004 roku
-znawców tematu proszę do tablicy...wiem-tekturkę trzeba wyciąć, w uj robotu i takie tam
![]()
![]()
![]()
N2O pisze:Y61 ma śmieszny układ chłodzenia.
Korek na chłodnicy pełniący rolę "zakrętki od słoika"(chyba tylko po to aby dało się nalać płynu), a drugi korek na zbiorniczku ciśnieniowym, który wymiarami jest taki sam jak na chłodnicy i daje się podmienić, a ze zbiorniczka idzie przewód do jeszcze drugiego zbiorniczka nadmiarowego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości