Klimatyzacja - jaki czynnik chłodniczy
Moderator: Kosiarz
Klimatyzacja - jaki czynnik chłodniczy
Szukałem, ale nie znalazłem.
Jak rozpoznać jaki czynnik jest w układzie.
Jak piszą od 92 roku jest czynnik 134A.
No i tu mam zagłostkę, bo mój jest z początku 92.
Czy jest jakiś sposób, aby rozpoznać na jaki czynnik jest klima?
Od razu mówię, że w schowku nie mam naklejki, w komorze silnika też nie i na osuszaczu też brak.
Jak rozpoznać jaki czynnik jest w układzie.
Jak piszą od 92 roku jest czynnik 134A.
No i tu mam zagłostkę, bo mój jest z początku 92.
Czy jest jakiś sposób, aby rozpoznać na jaki czynnik jest klima?
Od razu mówię, że w schowku nie mam naklejki, w komorze silnika też nie i na osuszaczu też brak.
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15
Re: Klimatyzacja - jaki czynnik chłodniczy
po co ci to i tak nabija 134,tylko wymien olej w sprezarce na syntetyk 

Nie nabiją 134. Jak nabijesz instalację przystosowaną do R12 czynnikiem R134, to wcześniej lub później szlag ją trafi.
Zmiana oleju tu nic nie pomoże. Czynniki te mają zupełnie inne właściwości i pracują przy innych ciśnieniach w układzie.
Teraz juz wiem.
W przypadku czynnika 134 stosowanego obowiązkowo po 92 roku w układzie do napełniania mamy szybko-złączke.
Jeżeli jest czynnik R12, w tym przypadku jest zawór do nakręcania końcówki z zaworkiem wewnątrz, podobne do wentyla w oponie.
Proste
!!!
Zmiana oleju tu nic nie pomoże. Czynniki te mają zupełnie inne właściwości i pracują przy innych ciśnieniach w układzie.
Teraz juz wiem.
W przypadku czynnika 134 stosowanego obowiązkowo po 92 roku w układzie do napełniania mamy szybko-złączke.
Jeżeli jest czynnik R12, w tym przypadku jest zawór do nakręcania końcówki z zaworkiem wewnątrz, podobne do wentyla w oponie.
Proste

nie siej takich glupot publicznie
w trzech jeepach reanimowalem,w tym co mam rowniez i smiga az milo,nie ma problemu ze zmiana czynika,ale jak tam stryjenka uwaza

w trzech jeepach reanimowalem,w tym co mam rowniez i smiga az milo,nie ma problemu ze zmiana czynika,ale jak tam stryjenka uwaza

A ja sobie nabije tak jak było fabrycznie 

Jest specjalny czynnik - zamiennik R12. Nie pamiętam symbolu. Stosowałem kilkakrotnie przy naprawie różnych instalacji.
Wuwuwu.gugle.peel.
Wuwuwu.gugle.peel.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Bo ten stary jest praktycznie albo mało dostępny albo w ch**j drogi
...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
r409aernil pisze:Jest specjalny czynnik - zamiennik R12. Nie pamiętam symbolu. Stosowałem kilkakrotnie przy naprawie różnych instalacji.
Wuwuwu.gugle.peel.
http://jmbork.pl/download/politech/tech ... dnicze.pdf
oczywiście srunia daje tylko do 2015...
...
Oficjalnie wycofany z uzytku ze wzgledu na swą szkodliwosc dla srodowiskaWhitie pisze:Bo ten stary jest praktycznie albo mało dostępny albo w ch**j drogi
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Znajdz w okolicy zaklad ktory zajmuje sie chlodniami. Czesto maja R12 i sa w stanie nabic klime.
Na R12 stara parchowa klima , dziala znacznie wydajniej niz na 134a
Nie nabiaj 134 instalacji R12. Zrobiem tak raz i skonczylo sie po sezonie wymiana wszystkich uszczelek. A niby "madrzy" kolesie od klimatyzacji mowili mi wlasnie , damy specjalny olej, srutututu i bedzie git.
Na R12 stara parchowa klima , dziala znacznie wydajniej niz na 134a
Nie nabiaj 134 instalacji R12. Zrobiem tak raz i skonczylo sie po sezonie wymiana wszystkich uszczelek. A niby "madrzy" kolesie od klimatyzacji mowili mi wlasnie , damy specjalny olej, srutututu i bedzie git.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Bo żeby działało Marcinie, to trzeba instalację rozebrać, wymyć, zalać nowym olejem, dać nowy czynnik i dopiero ma to szansę rabotać. A to operacja tak na 1500netto za samą robociznę, pod warunkiem, ze dostęp do parownika łatwy i chłodnica wyjdzie bez silnika... 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
No wlasnie. Wiec jaki sens ? Wprawdzie dostep do R12 utrudniony i nabijanie drozsze, ale jak sie chce to sie da.
BTW, nie ma kto presostatu np. z GRaciarni ?
Albo nie wiecie moze czy z nie podejdzie jakis z podobnymi cisnieniami , co to mozna z Golfa zalorzyc
BTW, nie ma kto presostatu np. z GRaciarni ?
Albo nie wiecie moze czy z nie podejdzie jakis z podobnymi cisnieniami , co to mozna z Golfa zalorzyc

Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Żeby przerobić klimę na nowy czynnik, i nie mieć z tym problemu, trzeba wymienić wszystkie elementy gumowe (oringi uszczelki i zakucie nowych węży), tą bańkę wielkości puszki od piwa zwaną osuszaczem, do tego jeżeli jest możliwość wymienia się sprężarkę na tą co chodzi na 134, i cały układ trzeba przepłukać benzyna ekstrakcyjną. Lepiej poszukać zakładu który nabije starym gazem, oficjalnie odzyskują go ze starych chłodziarek , nie oficjalnie idą grubsze transporty z Chin, i byłego związku,w butlach z innym oznaczeniem. Mimo tych wszystkich zabiegów nie ma pewności ze klimatyzacja po zimie nie będzie "pusta".Przerabiałem ten temat kilka ładnych lat temu w klasycznym Audi V8.
Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61
Mądże prawisz
Nasz profesor od chłodnictwa jeździ z propanem-butanem... no ale on jest na Krymie wychowany... Ostrzegał nas kiedyś, że możemy dostać tańszy zamiennik przy napełnianiu klimy - ponoć częsty zabieg w wielu rejonach świata.
Blazer 99'
no i jakim gazem nabiłeś tą klimę?
A co do propanu to bodajże w zeszłym roku gdy na rynku gazów zabrakło R134 to ladowali w butle propan butan ludzie kupowali, my nabijalismy i jakoś to śmiga do tej pory
Dowiedziałem się tego niedawno od mojego dostawcy
Co do zmiany gazu z r12 na 134 nigdy nie mieliśmy problemu, a uwierzcie troche tego robimy
Nabijaj i nie martw się
A co do propanu to bodajże w zeszłym roku gdy na rynku gazów zabrakło R134 to ladowali w butle propan butan ludzie kupowali, my nabijalismy i jakoś to śmiga do tej pory

Co do zmiany gazu z r12 na 134 nigdy nie mieliśmy problemu, a uwierzcie troche tego robimy

Nabijaj i nie martw się

Części terrano
tuning silników
diesel fan 669936377
tuning silników
diesel fan 669936377