Rozruszniki - Terrano 2.7 TD a 2.7 TDI

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Silvestr

Rozruszniki - Terrano 2.7 TD a 2.7 TDI

Post autor: Silvestr » pn lis 26, 2012 10:12 pm

Mam pytanie dotyczące rozruszników. To że są zamienne to już wiem, ale moje pytanie brzmi: czy mają taką samą moc czy może ten z 2.7 TDI jest "mocniejszy"?
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

cww
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Rozruszniki - Terrano 2.7 TD a 2.7 TDI

Post autor: cww » śr lis 28, 2012 1:05 pm

Witam
Napisze coś z mojego doświadczenia, (mam 2,7TDi), na pewno są przynajmniej dwa rodzaje rozruszników, jakiś czas temu padł mi rozrusznik i kupiłem na Allegro używany, oddałem go do sprawdzenia i ew. regeneracji, no i zaczęły się problemy, w lato wszystko działało jak najlepiej, ale w zimie przy -20 stopniach ledwo kręcił (w przeciwieństwie do starego), kupiłem następny i to samo, po dłuższej analizie wyszło na to że rozruszniki różnią się jedną, ostatnią cyferką w symbolu, w związku z tym wziąłem ze starego rozrusznika sam silnik i zamontowałem do niego mechanizm z tego zakupionego na Allegro, i od tego czasu nie mam żadnych problemów z rozruchem czy to w zimie czy latem. Wynika z tego prawdopodobnie że rozruszniki są o różnej mocy. Mam zapisane że rozrusznik o końcowym numerze 201 (takie właśnie dwa kupiłem) działa źle, a o nr 203 dobrze.
Pozdrawiam

redzik

Post autor: redzik » śr lis 28, 2012 1:59 pm

sa bosche i sa hitachi, bosch ma wirnik na tulejach slizgowych, hitachi ma na lozyskach igielkowych. Kup hitachi bedzie pan zadowolony.

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » śr lis 28, 2012 11:39 pm

Dzięki za odpowiedzi... Pytałem bo mam dylemat - mam u Pickup'ie silnik 2.7 TDI, ale przez przypadek wstawiłem rozrusznik od 2.7 TD i mam wrażenie, że jak odpalam rano to jakoś słabo to kręci. Teraz będę wiedział, co jest grane :)2
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

redzik

Post autor: redzik » czw lis 29, 2012 8:46 am

Silvestr pisze:Dzięki za odpowiedzi... Pytałem bo mam dylemat - mam u Pickup'ie silnik 2.7 TDI, ale przez przypadek wstawiłem rozrusznik od 2.7 TD i mam wrażenie, że jak odpalam rano to jakoś słabo to kręci. Teraz będę wiedział, co jest grane :)2

A jak slabo kreci i jest na tulejach slizgowych (to znaczy ze sa wyrobione) to wymien je puki jest cieplo (sa dwie), koszt 5 pln za tulejke, ja w swoim przy okazji wymienilem szczotkotrzymacz ze szczotkami (18 pln), i ladnie wyczyscilem komutator na wirniku (zeszlifowalem i wypolerowalem), wyczyscilem wszystko, nalozylem nowego smaru i rozrusznik pieknie krecil jeszcze z 3 lata (potem znow tulejki).

Awatar użytkownika
wolf_87

Post autor: wolf_87 » czw lis 29, 2012 9:51 am

redzik pisze:
Silvestr pisze:Dzięki za odpowiedzi... Pytałem bo mam dylemat - mam u Pickup'ie silnik 2.7 TDI, ale przez przypadek wstawiłem rozrusznik od 2.7 TD i mam wrażenie, że jak odpalam rano to jakoś słabo to kręci. Teraz będę wiedział, co jest grane :)2

A jak slabo kreci i jest na tulejach slizgowych (to znaczy ze sa wyrobione) to wymien je puki jest cieplo (sa dwie), koszt 5 pln za tulejke, ja w swoim przy okazji wymienilem szczotkotrzymacz ze szczotkami (18 pln), i ladnie wyczyscilem komutator na wirniku (zeszlifowalem i wypolerowalem), wyczyscilem wszystko, nalozylem nowego smaru i rozrusznik pieknie krecil jeszcze z 3 lata (potem znow tulejki).
U mnie co 3 miesiace sie wycieraly tulejki. Zainwestowalem w hitachi na łozyskach i spokoj :)21
http://www.uwilkow.pl
Nocleg Zakopane Gubałówka
Terrano tel 602 669 119

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”