Skytrol
Moderator: Kosiarz
Skytrol
Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad swapem silnika do Patrola Y60 swb.
Z RD28 wycisnąłem wszystko co można bezpiecznie wyciskać i po prostu mi się znudził (160KM,280NM)
Pomysły były różne: Bmw 3,0 d,Bmw 4,0,Mercedes cdi,jakaś v-6tka też chodziła mi przez chwilę po głowie,Igorowe silniki też brałem pod uwagę lecz ich praca i jazda mnie nie urzekły,po za tym drogie (nie widziałem jak jeżdżą benzynki) jakoś to wszystko było niekoszerne,skomplikowane.
Stwierdziłem że nadal mój wóz musi być nadal autem uniwersalnym którym będę mógł pojechać na wycieczkę w Pamir jak i na rajd do Bochni.
Założyłem że musi być to jednostka Nissana.
Wikipedia podpowiedziała mi co nieco,wstępnie wybór padł na jednostkę z Nissana Skyline r33 RB25DET (2500 twin cam 24V,turbo 250KM,292 NM)
Na mistrzostwach Polski w driftingu poznałem gościa który zna w\w jednostki i utwierdził mnie w moim wyborze.
Potem już tylko szukanie dawcy.Z początku chciałem kupić cały samochód,ale żeby napić się piwa nie trzeba kupować browaru więc pojechałem 300km kupiłem ze sprawdzonego źródła silnik z osprzętem+sterownik z kabelkami.
Przywiozłem do Kraka zrzuciłem na hali i czekałem na wolne moce przerobowe warsztatu.
W międzyczasie miałem czas na kompletowanie pozostałych części które będą potrzebne do wykonania przekładki tj:
nanosprzęgło,nanopompy paliwa 2szt,adapter chłodnicy oleju,rozrząd,uszczelniacze,uszczelki pokryw zaworów,pompę wody,budowa odp.układu wydechowego itp.
Dowiedziałem się również że jak zrobię wydech wg.wskazówek australijskiego kolegi to moc silnika będzie w okolicach 280KM
Zresztą jednostka RB25DET jest taką jednostką która jest prosta w tuningowaniu do powiedzmy 400KM, można więcej jedynym ograniczeniem jest budget jakim dysponuje właściciel.
W okresie świąt i nowego roku wzięliśmy się do roboty.
CDN
Z RD28 wycisnąłem wszystko co można bezpiecznie wyciskać i po prostu mi się znudził (160KM,280NM)
Pomysły były różne: Bmw 3,0 d,Bmw 4,0,Mercedes cdi,jakaś v-6tka też chodziła mi przez chwilę po głowie,Igorowe silniki też brałem pod uwagę lecz ich praca i jazda mnie nie urzekły,po za tym drogie (nie widziałem jak jeżdżą benzynki) jakoś to wszystko było niekoszerne,skomplikowane.
Stwierdziłem że nadal mój wóz musi być nadal autem uniwersalnym którym będę mógł pojechać na wycieczkę w Pamir jak i na rajd do Bochni.
Założyłem że musi być to jednostka Nissana.
Wikipedia podpowiedziała mi co nieco,wstępnie wybór padł na jednostkę z Nissana Skyline r33 RB25DET (2500 twin cam 24V,turbo 250KM,292 NM)
Na mistrzostwach Polski w driftingu poznałem gościa który zna w\w jednostki i utwierdził mnie w moim wyborze.
Potem już tylko szukanie dawcy.Z początku chciałem kupić cały samochód,ale żeby napić się piwa nie trzeba kupować browaru więc pojechałem 300km kupiłem ze sprawdzonego źródła silnik z osprzętem+sterownik z kabelkami.
Przywiozłem do Kraka zrzuciłem na hali i czekałem na wolne moce przerobowe warsztatu.
W międzyczasie miałem czas na kompletowanie pozostałych części które będą potrzebne do wykonania przekładki tj:
nanosprzęgło,nanopompy paliwa 2szt,adapter chłodnicy oleju,rozrząd,uszczelniacze,uszczelki pokryw zaworów,pompę wody,budowa odp.układu wydechowego itp.
Dowiedziałem się również że jak zrobię wydech wg.wskazówek australijskiego kolegi to moc silnika będzie w okolicach 280KM
Zresztą jednostka RB25DET jest taką jednostką która jest prosta w tuningowaniu do powiedzmy 400KM, można więcej jedynym ograniczeniem jest budget jakim dysponuje właściciel.
W okresie świąt i nowego roku wzięliśmy się do roboty.
CDN
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
Re: Skytrol
Tak wyglądał silnik w skyline:

Uploaded with ImageShack.us
Dodam że silnik pasuje na skrzynie biegów bez żadnego krojenia plasterków spajających.
Tak ten jak i RB25DETT,RB25DET NEO,RB26DETT (kwestia kasy i dostępności)
W przypadku neo musimy obejść kontrolę trakcji i ABS co nie jest trudne.

Dodam że silnik pasuje na skrzynie biegów bez żadnego krojenia plasterków spajających.
Tak ten jak i RB25DETT,RB25DET NEO,RB26DETT (kwestia kasy i dostępności)
W przypadku neo musimy obejść kontrolę trakcji i ABS co nie jest trudne.
Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2012 2:25 pm przez Tatuś, łącznie zmieniany 1 raz.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
A co,ja też mogęczesław&jarząbek pisze:aleś referata zapodał...

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
a pewnie.
obstawiamy na której stronie sie zaczną szarpać o smoleńsk, pis, po i kk?

#noichuj
ale to benzyniak, bedzie sie krecic wyzej chyba, ciekawe jak zestroi sie ze skrzynia, czy nie za wysokie beda przelozenia >?
Pierwszą rzeczą za jaką trzeba było się wziąć to zrobienie koła zamachowego które ma ważyć ok 15kg. Oryginał nie dość że był zjechany to waży 8kg.
Robimy koło zamachowe za pomocą fachowców:

Robimy koło zamachowe za pomocą fachowców:

Na drugiej czy myślisz że na pierwszej?czesław&jarząbek pisze:a pewnie.

Wywolujecie wilka z lasu... zaraz przyjda koledzy "polityczni"Tatuś pisze:Na drugiej czy myślisz że na pierwszej?czesław&jarząbek pisze:a pewnie.

pierwszy sie dojebie , ze to niezgodne z przepisami, drugi zjedzie przepisy i poleci

Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2012 2:37 pm przez redzik, łącznie zmieniany 1 raz.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
partol to tera wóz ludowy...chwile poczytają...obstawiam 7 i 14Tatuś pisze:Na drugiej czy myślisz że na pierwszej?czesław&jarząbek pisze:a pewnie.

#noichuj
Krzywa momentu obrotowego w tym silniku jest identyczna jak w RD28 do 2800RPM,a później do 7400RPM jest hmm...redzik pisze:ale to benzyniak, bedzie sie krecic wyzej chyba, ciekawe jak zestroi sie ze skrzynia, czy nie za wysokie beda przelozenia >?
KATAPULTA

We hoooju to mamWywolujecie wilka z lasu... zaraz przyjda koledzy "polityczni"
pierwszy sie dojebie , ze to niezgodne z przepisami, drugi zjedzie przepisy i poleci![]()

Trzeci zaś zapyta ile to poli?
Krzywa krzywą, wyjdzie w praniu czy jest lepiej czy gorzej do tych 2800RPM. Trzymam kciuki zeby lepiej.Tatuś pisze:Krzywa momentu obrotowego w tym silniku jest identyczna jak w RD28 do 2800RPM,a później do 7400RPM jest hmm...redzik pisze:ale to benzyniak, bedzie sie krecic wyzej chyba, ciekawe jak zestroi sie ze skrzynia, czy nie za wysokie beda przelozenia >?
KATAPULTA
ps. ja sie zastanawiam czy nie zapodac do swojego 3 litrowej v6 z nissana zx300 z pojedyncza turbinka.
Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2012 2:44 pm przez redzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolega z Australii taki ma w Y61,przesłał mi filmiki jak to jeździ i JA TEŻ TAK CHCE!!
skoro to uciagnie y61, to tym bardziej y60.Tatuś pisze:Kolega z Australii taki ma w Y61,przesłał mi filmiki jak to jeździ i JA TEŻ TAK CHCE!!

Tatuś pisze:Kolega z Australii taki ma w Y61,przesłał mi filmiki jak to jeździ i JA TEŻ TAK CHCE!!
Pokarz pokarz

Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
A już wiało nudą we Święta 

chłopaki z koszalina włożyli do y61 silnik ze skyline ale ktory to dokladnie nie pamietam.
a autko wyglada tak o
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... permPage=1
a autko wyglada tak o
srajtek ,4.16,fedima sirocco 31' i takie tam 

Oni to nawet włożyli 3 takie silnikimichu0910 pisze:chłopaki z koszalina włożyli do y61 silnik ze skyline ale ktory to dokladnie nie pamietam.
a autko wyglada tak o

1-wybuchł bo był przeładowany

2-wybuchł bo odkręciła się miska olejowa

3-nie wybuchł bo nie wkładali go chłopcy z Koszalina

Tak ten jeździ bardzo fajnie i jest dobrze zrobiony na wodę,a to jest sztuka przy optycznym aparacie zapłonowym.Michał4x4 pisze:Tu jest Patrol z takim silnikiem
http://www.youtube.com/watch?v=pfxPwfmoWtI
Troszkę na filmie widzę że brakuje dołu (wkrętka i strzał ze sprzęgła) ja jednak przy 37" użyję przełożeń w główkach mostów 5,42.
Wyciągamy zmodyfikowany silnik RD28TI

Międzyczasie przychodzi kpl.rozrząd niefabryczny,a co:

Międzyczasie przychodzi kpl.rozrząd niefabryczny,a co: