Świece żarowe do Y60 2,8 TD
Moderator: Kosiarz
Świece żarowe do Y60 2,8 TD
Witam, Miga mi lampka świec żarowych, czy to oznacza że któraś ze świec się przepaliła?
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: Świece żarowe do Y60 2,8 TD
Lub przekaźnikWowos pisze:Najprawdopodobniej.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
napewno cos sie zepsulo
Jeśli po rozgrzaniu silnika kontrolka zgaśnie to może byc uszkodzony sterownik (przekaznik) dogrzewania,ten przy akumulatorze.Rradian pisze:Witam, Miga mi lampka świec żarowych, czy to oznacza że któraś ze świec się przepaliła?
Dzięki za pomoc.
4x4
Tego się najbardziej obawiam. Na początek przemierzę wszystkie świece. Czytałem jednym manualu że jak siądzie świeca to układ tak to sygnalizuje. Przekaźnik słychać cyka. w sumie to jest tak po przekręceniu kluczyka lapka świec zapala się jak zwykle na chwile potem gaśnie i po 3 sekundach zaczyna mrugać. Silnik z bólem zapalił a lampka przestała mrugać po 3 - 5 minutach pracy silnika.gr9192 pisze:Jeśli po rozgrzaniu silnika kontrolka zgaśnie to może byc uszkodzony sterownik (przekaznik) dogrzewania,ten przy akumulatorze.Rradian pisze:Witam, Miga mi lampka świec żarowych, czy to oznacza że któraś ze świec się przepaliła?
Dzięki za pomoc.
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Mam identyczne objawy co 4-6mc, pisałem o tym już w 6 miejscach użył byś szukajki to byś wiedział. Na początek rozbierz duży stycznik, u mnie śniedzieje i muszę go papierkiem przecierać 2-3 razy w roku, cyka ale prądu nie daje...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Dzieki super info kiedys widziałem ten artykuł ale nie przejmowałem sie. teraz mnie dotyczy wiec ineresuje sie nim. Ngk nie tanie ale widać w sumie ze jedyne właściwe.bonzo74 pisze:http://www.kilometr.pl/patrol_swiece.htm
Pozdr
tak, nie laszcz sie na nic innego - ja mam jakies zamienniki i teraz odpalanie mnie strasznie wkur...........
pewne rzeczy trzeba zostawic jak je zaprojektowano
pewne rzeczy trzeba zostawic jak je zaprojektowano
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

jak byś potrzebował, to mam 3 świeczki na gary 4-6 CX 51
była vitara 1.6 16v long, był Y61 2.8TD, jest tylko plaskacz
jesli pisales do mnie, to raczej pojdzie komplet za jakis czas, ale na razie malo jezdze i nie inwestuje w parchatego.
szykuja sie grubsze zmiany i wtedy swiece tez beda
szykuja sie grubsze zmiany i wtedy swiece tez beda
PATROLnięty 

Czym się różniły CX/CZ 01 od CX/CZ 51? Ostatnie dwie cyfry to numer seryjny, ale czy jakieś różnice konstrukcyjne były?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
w tym artykule znajdziesz różnice i opis działania trzech pierwszych i 3 kolejnych, ogólnie mają inne przyłącze i są inaczej sterowane:ernil pisze:Czym się różniły CX/CZ 01 od CX/CZ 51? Ostatnie dwie cyfry to numer seryjny, ale czy jakieś różnice konstrukcyjne były?
http://www.kilometr.pl/patrol_swiece.htm
Ehhh....
Czytaj o co pytam.
Różnice między cx-01 a cz-01 znam. Pytam o to czym się różnią:
cx-01 od cx-51
oraz
cz-01 od cz-51.

Czytaj o co pytam.
cx-01 od cx-51
oraz
cz-01 od cz-51.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Jedno to numeracja dla Nissana, druga to aftermarket.ernil pisze:Ehhh....![]()
Czytaj o co pytam.
cx-01 od cx-51
oraz
cz-01 od cz-51.
Zauwazcie ze przez spory okres czasu wogole nie bylo aftermarketowych. O ile kojaze pojawily sie po zakonczeniu produkcji modelu Y60 z RD28T. Do tego czasu byly tylko zamienniki typu tradycyjnego. Czyli takie HKT, Iskra, Denso itp.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Rozumiem, że 01 to genuine, 51 to aftermarket. Czy są Marcinie różnice w budowie/jakości?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Raczej nie ma roznic. Parametrowo sa identyczne.
Wszystkie to swiece ceramiczne quick glow. Jedyne dajace gwarancje normalnego rozruchu.
Wszystkie to swiece ceramiczne quick glow. Jedyne dajace gwarancje normalnego rozruchu.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Problem zlokalizowany mniejszy przekaźnik nie zwiera, upalony przewód w środku, linka.pytanie czy warto go naprawiać? Wydaj sie że można nową linkę wlutować orginalnie jest ona przygrzana, zastanawiam się czy temperatura która pojawia sie na przewodzie nie będzie rozgrzewała lutu. Może ktoś naprawiał ten przekaźnik jeśli tak to z jakim skutkiem? W necie używany 80 zł.
- bonzo74
- Kontaktowanie:
ja poklekrałem i działał
lutowałem w miejscu gdzie był upalony

Zawieź to gdzieś, gdzie mają zgrzewarkę - firmy naprawiające rozruszniki albo elektronarzędzia. Zgrzeją Ci ładnie i będzie robić.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Od początku mówiłem że to przekaźnikRradian pisze:Problem zlokalizowany mniejszy przekaźnik nie zwiera, upalony przewód w środku, linka.pytanie czy warto go naprawiać? Wydaj sie że można nową linkę wlutować orginalnie jest ona przygrzana, zastanawiam się czy temperatura która pojawia sie na przewodzie nie będzie rozgrzewała lutu. Może ktoś naprawiał ten przekaźnik jeśli tak to z jakim skutkiem? W necie używany 80 zł.

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Również to lutowałem i działa bez problemów.
Warto sprawdzić jeszcze świece bo u mnie przewód upalił się po tym jak jedna świeca zaczęła robić zwarcie.
Warto sprawdzić jeszcze świece bo u mnie przewód upalił się po tym jak jedna świeca zaczęła robić zwarcie.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
Przekaźnik zrobiłem rurkami miedzianymi zaciskanymi i jeszcze zlutowałem, okazało sie ze naprawiłem czesc grzania zasadniczego ale lampka swiec zaczyna mrugać jak ma załączyc dogrzewanie. Kolejna diagnoza brak sterowania dużego przekaźnika w przewodzie sterującym jest raptem 3V dtatego też nie może zasterować dogrzewania. Jak przekaznik recznie przycisnę to dogrzewa. Wyglada no to że ze sterwika przekaźnik nie dostaje napięcia. Poszukiwań ciąg dalszy jutro. 

Ostatecznie zrobiony, błachostka złamany przewód sterujący przekaźnika wiekszego na szczęście z 2 cm od przekaźnika.Zlutowany działa prawidłowo wszystko. Przegrzebałem cały układ od sterownika przez przekaźniki do świec. Wrazie czego zapraszam służe radą w temacie świec żarowych.
Pozdrawiam

Pozdrawiam