Kąpery

ciężarówki 4x4 i więcej..

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
jezus

Re: Kąpery

Post autor: jezus » pn paź 23, 2023 3:34 pm

jradek pisze:
pn paź 23, 2023 6:45 am
To może być fajne na jakiejś Saharze, czy tam po drodze do Iranu, ale Rumunii to ja bym tak nie chciał zwiedzać.
I jak już to coś do 7,5T.
Rumunia już w większości pozamykana, a tam gdzie nie zamknięte to i tym pojadę.
do 7.5t to takie z palca wyssane przez stare Niemieckie przepisy pozwalające na prowadzenie na starym prawku.
Większość tych 7.5t po przerobieniu na kampera ledwo się mieści w tym limicie i zaczynają się podchody
jak w kamperach do 3.5t. Dlatego jednym z plusów u mnie jest właśnie 11800dmc, czyli zmieszczenie się do 12t.
Bo przekraczając 12t nie można w święta czy niedziele upalać, poza kilkoma wyjątkami, ale nie stosowanymi dla kamperów.
Ograniczenia tonażowe na drogach ?... tak owszem jest obecnie owczy pęd by wszędzie stawiać 8t. hooj wie co ma to pomóc np: drogom szutrowym czy asfaltom pamiętającym stalina.
Na nawigacji wbiłem że mam 7,9t i jadę wszędzie, czasami tylko mijając takie znaki do 3.5t przyśpieszam nieco by szybciej przejechać dany odcinek...... :)21
W Olpuchu gdzie często jadę nad jezioro przed starym asfaltem jest mega stary i zapomniany znak .... 5 ton na oś ..... i takie znaki to ja lubię bo ograniczają faktyczny tonaż auta a nie ten z papierów wynikający.
bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Re: Kąpery

Post autor: goralski » pn paź 23, 2023 7:25 pm

To i tak wychodzi dopiero przy kontroli. Np kiedyś 4 ośką jeździłem i na firmie zrobiliśmy instruktażowy załadunek (kiper), niby dmc było git ale żeby nie przekroczyć nacisku na poszczególne osie już był problem i ostatecznie nie udało się załadować tyle, ile wynikało z papierów. Pokonać może nie tyle ładunek co rozkład mas
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

ODPOWIEDZ

Wróć do „Samochody ciężarowe”