Ekonomiczna cieżarówka 4x4
Moderator: Pasza
-
-
- Kontaktowanie:
Ekonomiczna cieżarówka 4x4
Wiem że są to dwa wykluczajace sie poniekąd założenia ale rozglądam się za pojazdem który nada się na 4x4 camper.
Po przeliczeniu wielu wad i zalet niestety w klasie do 3,5t nie znajdę pojazdu który spełnia moje oczekiwania pod względem ilości miejsca w przestrzeni ładunkowej a jednocześnie będzie "prawdziwą" terenówką.
Założenia są takie że: ładowność do 7,5t max, ekonomiczny przy przelotach z szybkością 60-70km/h, pełny napęd na 4 (lub 6) kół z reduktorem, może być dołączany byle mechanicznie. Przestrzeń ładunkowa minimum 4m.
Jakie macie doświadczenia z takimi pojazdami?
Szukam suchych danych ale niewiele tego w necie.
Wiem ze spalanie na poziomie 20l/100 ON bedzie ciężkie do osiągnięcia ale może?
Po przeliczeniu wielu wad i zalet niestety w klasie do 3,5t nie znajdę pojazdu który spełnia moje oczekiwania pod względem ilości miejsca w przestrzeni ładunkowej a jednocześnie będzie "prawdziwą" terenówką.
Założenia są takie że: ładowność do 7,5t max, ekonomiczny przy przelotach z szybkością 60-70km/h, pełny napęd na 4 (lub 6) kół z reduktorem, może być dołączany byle mechanicznie. Przestrzeń ładunkowa minimum 4m.
Jakie macie doświadczenia z takimi pojazdami?
Szukam suchych danych ale niewiele tego w necie.
Wiem ze spalanie na poziomie 20l/100 ON bedzie ciężkie do osiągnięcia ale może?
Re: Ekonomiczna cieżarówka 4x4
ale masz... świadomość tych wszystkich problemów i kosztów poruszania się czymś takim?
sratole, winety, ograniczenia zakazami wjazdu >3.5t
sratole, winety, ograniczenia zakazami wjazdu >3.5t
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
pomijając już ograniczenia to w tych założeniach nawet star 266 się mieści więc problemu nie będzie
ale tak czy siak jeśli wziąść pod uwagę ograniczenia to lepiej Iveco czy małego unimoga poszukać (da się znaleź do 3,5 tony
)

ale tak czy siak jeśli wziąść pod uwagę ograniczenia to lepiej Iveco czy małego unimoga poszukać (da się znaleź do 3,5 tony

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Oksymoron. 

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
To po całości...
Gaz 66

Gaz 66

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
gdybym szukał czegoś większego niż mam, a (na razie) nie szukam to byłby to star 744 (energetyk) z ekstra namiotem dachowym na brygadówce i z patio na skrzyni ładunkowej.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
tu takie różne może i przydatne rozważania (niektórym trudno odmówić słuszności)
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopi ... sc&start=0
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopi ... sc&start=0
-
- jestem tu nowy...
Star 744 spełnia wszystkie wymagania. DMC 7860 kg - na puste podwozie z pojedynczą kabiną włożysz 3,5t. Ze spalaniem mieści się w 20l przy prędkości przelotowej 90km/h, a jak się uprzesz to i 110 poleci szczególnie przy większych oponach np 14r20. Mosty ze zwolnicami planetarnymi w piastach = mniejsza grucha = większy prześwit - oczywiście to nie unimog ale o niebo lepiej niż 266. Dołączany napęd na przód - reduktor jest na sztywno + blokady obu mostów. Hamulce pneumatyczne. Przy pojedynczej kabinie masz jakieś 4300mm bez wystawiania za ramę. Poza tym cena w okolicach 13-15 tyś - nic lepszego / nowszego nie kupisz. Jak coś się zepsuje to drugiego na części i spokój. Silnik starowski z turbo 150km to aż nadto przy tak lekkim samochodzie ale nie lubi być przegrzewany - musisz się liczyć z tym, że już pewnie był. Najlepiej wymienić na jakiegoś mana na mechanicznej pompie - tak samo prosty jak star ale bezawaryjny i większa moc. Jest aktualnie kilka ogłoszeń na necie - jedź, zobacz, przewieź tyłek jako kierowca - jedyny sposób
Najlepiej pasuje na niego kontener Lak II

-
- jestem tu nowy...
Przeca to wypierdek w porównaniu do stara. Poza tym wiesz jak jest - masz iveco nie jedź daleko 

pierdolita, mam iveco (4010 4x4) i jestem bardzo miło zaskoczony jego możliwościami, trafił się, ale gdyby nie to, to star 744 już w wyobraźni stał na podwórku, tylko szukałem czegoś lepszego niż te dojechane z aktualnych ogłoszeń.
Harem bedziesz wozil ?
J.w. w Eu to bezsens.Jak jest kasa to Zaniemog u1300l.A bardziej mozliwe to u404s z silnikiem 300turbo , z wszytkimi konsekwencjami typu heble bebny, predkości.Ale rozmawiamy o offroadzie.
J.w. w Eu to bezsens.Jak jest kasa to Zaniemog u1300l.A bardziej mozliwe to u404s z silnikiem 300turbo , z wszytkimi konsekwencjami typu heble bebny, predkości.Ale rozmawiamy o offroadzie.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Wydluzony Parch.Chevy dmc 3.5.Zabudowa kompozyt.Koszta, serwis bez porównania.Po wała ciezarowy 

Ciężarówka po takiego wała, że tego parcha czy cheviego z zabudową to można na nią załadować
możesz wygodnie podróżować w powiedzmy 6 osób i do tego mieć lodówkę, pralkę, kuchenkę z piecykiem, satelitę razem z tv, nie wspominając o porcelanowym kibelku i normalnym prysznicu. Po prostu wygoda dla bardziej zamożnych. Po Europie to można jeździć na wyprawy mając tylko kartę kredytową, jakakolwiek terenówka mała czy duża nie ma sensu.

Jak tego wszystiego potrzebujesz w podroży to współczuję.Zwlaszcza w offroad.6 osób to nie problem nawet dla seryjnego busa 4x4, bez porcelanowego sracza.Powodzenia w realizacji .Man tga ?
Rockefelery kurka wodna...

I dawajcie śmiało z kartą kredytową do najbliższego rowu , made in Eu,przy drodze, zobaczymy na ile was zczeszą, by the way , pomoc drogowa musi z czegoś żyć , tak że gorąco zachęcam dobrym słowem 

Możesz sobie współczuć milionom ludzi na świecie podróżujących kamperami i przyczepami, którzy to wszystko mają. Seryjnym busem 4x4 to też z tego rowu w Europie nie wyjedziesz. Zresztą nie wiem po co tam wjeżdżać. Jest taka rodzinka we Francji, 2 dorosłych i 3 dziewczynek, która swoim ciężarowym kamperem podróżuje przez okrągły rok. Możesz im napisać, że to nie koszernie zwiedzać świat z porcelanowym kiblem i tv na pokładzie. Pytanie było o ekonomiczną ciężarówkę, a nie o to jaką kto ma filozofię podróżowania 

8x8 co prawda, ale ekonomicznie w miarę powinno być...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
Dziś prawdziwych Plastusiuuusióóóóów juuuużżż niemaaaaa , Boooże Boże Bożenko....rovar pisze:Możesz sobie współczuć milionom ludzi na świecie podróżujących kamperami i przyczepami, którzy to wszystko mają. Seryjnym busem 4x4 to też z tego rowu w Europie nie wyjedziesz. Zresztą nie wiem po co tam wjeżdżać. Jest taka rodzinka we Francji, 2 dorosłych i 3 dziewczynek, która swoim ciężarowym kamperem podróżuje przez okrągły rok. Możesz im napisać, że to nie koszernie zwiedzać świat z porcelanowym kiblem i tv na pokładzie. Pytanie było o ekonomiczną ciężarówkę, a nie o to jaką kto ma filozofię podróżowania
Spoko, wszysto się da odpowiedzi na pytanie udzieliłem wg mojego rozeznania tematu.Oczywiście mając na myśli teren.Busa wypchają mjejscowi , za flaszkę a jak szaleć to np chińska wycìągarka.Auto ciężarowe to ciężarowe problemy.Opłaty,koszta paliwa, serwis .To bez porównania wyższy stopień trudności.O pokonywaniu terenu nie wspomnę.Ale szczerze kibicuję .Jest masa aut ciężarowych na rynku spełniające Wasze wymogi .Ale każde seryjne auto 4x4 je objedzie za wyjątkiem nielicznych ,drogich , paliwożernych konstrukcji.Pzdr
nie masz chajcu to se na wrotkach po świecie śmigajmontero pisze:Jak tego wszystiego potrzebujesz w podroży to współczuję.Zwlaszcza w offroad.6 osób to nie problem nawet dla seryjnego busa 4x4, bez porcelanowego sracza.Powodzenia w realizacji .Man tga ?![]()
![]()
![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Ale jak mialbym motać wrotki terenowe , to rzeczywiśćie mnie nie stać.Mini silniki turboodrzutowe sa zaebiśćie drogie (na razie chinole tematu nie ogarnęli do końca, ale kwestia czasu)
10klpln za silniczek fi 10cm nie wybule

10klpln za silniczek fi 10cm nie wybule

W Libii kilka lat temu jeździłem 744. Bardzo udany samochód. Podzespoły w sam raz. Występowały w dwóch rozstawach osi. Silnik 180 KM bardzo dobry, ale jak raz lub dwa się go zgrzeje to same problemy... W terenie dzielny. Gdzieś kiedyś opisywałem ich bolączki związane z pękającą ramą, ale to nie jakaś tragedia i łatwa do opanowania. Pomysł jak najbardziej ciekawy, tak patriotycznie. Z innej beczki to określając zasięg planowanych wypraw i kierunki to można zastanowić się nad innymi konstrukcjami.
FORTITUDINE VINCIMUS
Można domniemać, że autor wątku chce sobie dokupić auto do posiadanej kategorii PJ, a nie odwrotnie. Można poczynić założenie, że skoro ma kategorię, to (przynajmniej na kursie) jeździł ciężarowym, i wie jakie szykany są z tego tytułu. Skoro pyta się o ciężarówę, to chce usłyszeć opinie o oksymoronach (czyt: oszczędnych ciężarowych 4x4), a nie o problemach związanych z posiadaniem czegokolwiek powyżej 3,5t.montero pisze: Dziś prawdziwych Plastusiuuusióóóóów juuuużżż niemaaaaa , Boooże Boże Bożenko....
Spoko, wszysto się da odpowiedzi na pytanie udzieliłem wg mojego rozeznania tematu.Oczywiście mając na myśli teren.Busa wypchają mjejscowi , za flaszkę a jak szaleć to np chińska wycìągarka.Auto ciężarowe to ciężarowe problemy.Opłaty,koszta paliwa, serwis .To bez porównania wyższy stopień trudności.O pokonywaniu terenu nie wspomnę.Ale szczerze kibicuję .Jest masa aut ciężarowych na rynku spełniające Wasze wymogi .Ale każde seryjne auto 4x4 je objedzie za wyjątkiem nielicznych ,drogich , paliwożernych konstrukcji.Pzdr
Ale wszyscy inni wiedzą lepiej, co jest dla nas dobre

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
- apede
-
- Kontaktowanie:
A propos iweko, to proszę jaki fajny

http://i.wheelsage.org/pictures/f/fiat/ ... _4x4_1.jpg
Nawet buda trzyma sztywność

http://i.wheelsage.org/pictures/f/fiat/ ... _4x4_1.jpg
Nawet buda trzyma sztywność

loppujen lopuksi suzuki neliveto