zmiana kół a skrzynia rozdzielcza
Moderator: Pasza
zmiana kół a skrzynia rozdzielcza
witam
z racji że chłopcy rozewrali na budowie oryginalne ogumienie w Gazeli chcę zalożyć do przodu szersze np. Goodyear WRANGLER ATR 215/70R16.
z tyłu niestety są bliźniaki w rozmiarze 2*195/75/R16 powstaje więc pewna różnica obwodów.
Jak to może mieć się do trwałości skrzyni rozdzielczej (już jedną wymieniłem).
I czy większa szerokość kółka pomoże choć trochę w polu a nie zaszkodzi na szosie (choś gorszych od radzieskich nieznam)
Pozdrawiam i dziękuję.
PS. orginalne ruskie opony terenowe z Gazelii sa trudno osiągalne i nigdy nie wiadomo czy będą miały rozmiar zgodny z napisem.
z racji że chłopcy rozewrali na budowie oryginalne ogumienie w Gazeli chcę zalożyć do przodu szersze np. Goodyear WRANGLER ATR 215/70R16.
z tyłu niestety są bliźniaki w rozmiarze 2*195/75/R16 powstaje więc pewna różnica obwodów.
Jak to może mieć się do trwałości skrzyni rozdzielczej (już jedną wymieniłem).
I czy większa szerokość kółka pomoże choć trochę w polu a nie zaszkodzi na szosie (choś gorszych od radzieskich nieznam)
Pozdrawiam i dziękuję.
PS. orginalne ruskie opony terenowe z Gazelii sa trudno osiągalne i nigdy nie wiadomo czy będą miały rozmiar zgodny z napisem.
Przejrzyj forum dokłądniej,bo było juz to omawiane.
Ja osobiscie nie kombinowałbym z róznymi rozmiarami opon.lepiej kup 6 takich samych(najlepiej jednego producenta)
Ja miałem w gazie 6.5x16 z przodu radialne stomil,z tyłu tzw kartoflaki.niby ten sam rozmiar opon,a juz przy załczanym przodzie były róznice i powstawały naprezenia,ze nie mozna było wypiac przedniego napedu ani właczyc przodu.
Puki jezdzisz tylko na tyle ,mozesz miec jakie chcesz opony, natomiast dołaczajac przód lepiej takie same.W błotnistym terenie moze wydawac sie ,ze nie ma to wiekszego znaczenia,jednak błoto kiedys sie konczy i zaczyna twarde podłoze.
Kiedys własnie z powodu innych opon na przodzie rozsypał sie reduktor w w tatrze 815.Gośc wyjechał z błota na płyty mon,przejchał kilka metrów i tyłko głosno strzeliło.
Tak ja uwazam.Koledzy moga miec inne zdanie.
Ja osobiscie nie kombinowałbym z róznymi rozmiarami opon.lepiej kup 6 takich samych(najlepiej jednego producenta)
Ja miałem w gazie 6.5x16 z przodu radialne stomil,z tyłu tzw kartoflaki.niby ten sam rozmiar opon,a juz przy załczanym przodzie były róznice i powstawały naprezenia,ze nie mozna było wypiac przedniego napedu ani właczyc przodu.
Puki jezdzisz tylko na tyle ,mozesz miec jakie chcesz opony, natomiast dołaczajac przód lepiej takie same.W błotnistym terenie moze wydawac sie ,ze nie ma to wiekszego znaczenia,jednak błoto kiedys sie konczy i zaczyna twarde podłoze.
Kiedys własnie z powodu innych opon na przodzie rozsypał sie reduktor w w tatrze 815.Gośc wyjechał z błota na płyty mon,przejchał kilka metrów i tyłko głosno strzeliło.
Tak ja uwazam.Koledzy moga miec inne zdanie.
Gaz 69 2,1 1970;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
Re: zmiana kół a skrzynia rozdzielcza
jezeli nie masz miedzyosiowego mech. roznicowego... to na przyczepnym podlozu zmielisz kolejna...Wojan pisze: Jak to może mieć się do trwałości skrzyni rozdzielczej (już jedną wymieniłem).
..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."
Sun Tzu
Sun Tzu
Jeśli nie ma międzyosiowego mechanizmu różnicowego to nie wolno tym samochodem jeździć po czarnym z zapiętym 4x4 ! Nawet na takich samych gumach od tego samego producenta i tak samo wytartych. No chyba że przód - tył only, bez zakrętów.reeb pisze:jezeli nie masz miedzyosiowego mech. roznicowego... to na przyczepnym podlozu zmielisz kolejna...Wojan pisze: Jak to może mieć się do trwałości skrzyni rozdzielczej (już jedną wymieniłem).
@Wojan: Napiszę tak: musisz mieć opony z oznaczeniem "C" bo samochód jest ciężarowy. A reszta to już zdrowy rozsądek - różnica w obwodzie rzędu kilku procent nie zrobi różnicy na międzyosiowym dyferencjale dopóki nie włączysz jego blokady. A że blokada tylka "w terenie" gdzie jest mniejsza przyczepność to nic się złego nie stanie. Sprawdź jaką masz fele i czy będzie pasować do wybranej opony. Sprawdź specyfikacje opon w kartach u producenta - niby te same rozmiary, a gumy potrafią być różnej wysokości.
nie rozumiem dlaczego mnie cytujesz
nie pisalem o 'czarnym' lecz o 'przyczepnym'...
dodam ze zbior 'czarnych' zwykle (pomijajac lodowisko) zawiera sie w zbiorze 'przyczepnych'

nie pisalem o 'czarnym' lecz o 'przyczepnym'...
dodam ze zbior 'czarnych' zwykle (pomijajac lodowisko) zawiera sie w zbiorze 'przyczepnych'

..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."
Sun Tzu
Sun Tzu