Robur 4x4 allegro 932707345
Moderator: Pasza
Robur 4x4 allegro 932707345
Cześć, pytałem niedawno o Renaulta Trafica z napędami 4x4, stanęło na tym ze to normalne auto tylko z dodanym na zasadzie sprzęgła ciernego napędem...czyli nie nada mi sie. Zwłaszcza, ze dość delikatne...Znalazłem na Allegro Robura 4X4 nawet dwa ale ten z tej aukcji jest lepszy dla mnie bo jest to blaszak...a ten drugi mimo ze stan dużo lepszy to skrzynia...Mam prośbę jak ktoś miał/ma taki sprzęt niech się wypowie jak to dzielne w terenie,-buduje kamienne drogi elewacje i ogrodzenia...najczęściej dojazd jest po h...ju, sam jeżdżę łada niva, wcześniej miałem zacieka...i prawdę mówiąc chyba kupie znowu. Co rama i diesel to rama...Interesuje mnie jak jest awaryjny, ile pali, jak jest z skrzynia redukcyjna w nim, jak się prowadzi -max informacji...z góry dzięki jjg
- Misiek Cypr
-
Re: Robur 4x4 allegro 932707345
Robur ma strasznie slaby silnik, chyba 55PS z 3.5 litra diesla chlodzonego powietrzem.
Skrzynia rozdzielcza jest atomowa, bo jezdzi w wielu zmotach i chlopaki chwala
Jest tez dosc glosna, ale w roburze raczej i tak nie uslyszysz.
W trojmiescie byla taka zmota, ze z tego robura zrobili hummera, pozniej do Malborka to sprzedali i zapodali silnik od merca 280E. Mosty chyba wytrzymale ale chyba dosc ciezkie na zmote ze zwyklej terenowki.
Rama i reszta to nie wiem, we wojsku DDR to jezdzilo
Bez zmiany silnika to v-max chyba ze 50 bedzie, a ten reduktor ma chyba redukcje 1.8 tylko.

Skrzynia rozdzielcza jest atomowa, bo jezdzi w wielu zmotach i chlopaki chwala

W trojmiescie byla taka zmota, ze z tego robura zrobili hummera, pozniej do Malborka to sprzedali i zapodali silnik od merca 280E. Mosty chyba wytrzymale ale chyba dosc ciezkie na zmote ze zwyklej terenowki.
Rama i reszta to nie wiem, we wojsku DDR to jezdzilo

Bez zmiany silnika to v-max chyba ze 50 bedzie, a ten reduktor ma chyba redukcje 1.8 tylko.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
O... to są już jakieś informacje...z silnikiem to wiem ze slaby, ale jak się go nie przegrzeje to sobie będzie chodził chodził i chodził...Tak mi tłumaczył koleś który lata świetlne temu woził tylno napędowym spożywkę, prędkość mnie nie odstrasza, zależy mi by w terenie ze sprzętem się przemieszczał...czyli tak 1000-1500 w tej budzie by się zmieściło i ze 4 ludzi... Rozumiem ze to normalne auto DDR ale terenowe czyli dźwignia, włączania biegów /ILE MA?/jedynka tylko do startu jak załadowany?/ załączanie przodu-druga no i reduktor trzecia?
-
-
kolega ma zmote z robura właśnie skończył drugi komplet mostów nie wytrzymują łorzyska na wałku atakującym ale może w normalnej eksploatacji wytrzymają dłużej
a, pociągnij go po języku ile to mu paliło na starym motorze...co z nim zrobił, może kupie od niego i wogule ...
ADAM ale ten Robur miał koła od stara 66 i byl lekko mechanicznie
stuningowany................

-
-
Nigdy nie stwierdził ile to paliło w orginale bo krótki był żywot tego silnika i już jakiś czas temu poszedł na złom. Faktycznie ma opony od stara 66 ale są tylko o 4" większe od orginału przy tym rozmiarze to nie tak dużo
ten na allegro ma małe koła...jeśli to można nazwać małe, oryginalne i tak by został jak bym go łyknął...zrobił bym tylko zad foteli w blaszaku tak by można było 6 osób wieść, a nie wiecie wciągarka jest w każdym czy to wyposażenie tych wojskowych?Facet od aukcji straszny mruk, nie odpowiada na żadne pytania...a auto jak dla mnie na końcu świata.
macie jakiś namiar na to zmote na Roburze bym chwile z kolesiami pogadał...musieli trochę jeździć tym wynalazkiem rodem z DDR zanim go zmotali...
A może IFA 4x4?
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
patrzyłem i na ify, to już prawdziwy gruzawik, robury sa blaszaki i autobusy...a takich bud ifa nie miała przynajmniej nie w Polsce bo w NRD to pewnie tak. No i dochodzi kwestia ceny - IFA juz cos tam kosztuje a dalej ma 20...30 lat...
No tak - rzeczywiście blaszanek nie widziałem - były wywrotki, ciągniki siodłowe(paszowozy
) i dźwigi serii ADK. Upalałem swego czasu takie coś i
- blokady 100% obu mostów i całkiem niezły zawias jak na ciężarówkę. Silnik miała ten słabszy 4 cylindrowy(ale niezniszczalny
) i skrzynię 5 biegów - ale za to spalanie na poziomie oszpejowanego parcha
. Tylko kabina ciasna trochę jeśli ma się ponad 180 cm wzrostu.

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
patrzyłem co tam teraz maja do zbyci na allegro...no i są: IFA z napędami ale właśnie tylko wywrotki, dźwigi, kosze i inne tego typu szpeje...piękna kabinę ma śmieciarka...Z wróciłem uwagę na silniki 6 l i 9 l , jak byłem /wielokrotnie w NRD/ to utkwił mi w pamięci jelcz- największa ciężarówka jaką widziałem...na enerdowskiej ziemi, ale tu nie o wsponinki chodzi...oni mieli tez krótkie skrzynie z takim 4 osobowym kontenerkiem do wożenia ludzi. Można by to nazwać brygadowe, ale te pewnie pokasowali od razu po połączeniu-względy bezpieczeństwa i inne takie. Musze zostać przy roburze kasy na to nie mam za wiele i nie będę budował osinobusu czy innego takiego na ifie...kupie gotowca na roburze i go poprawie. Jak się sprawdzi to na jesieni kupie do szykowania lepsciejszy....
PONAWIAM prośbę o wpisy jak się sprawuje nie motany robur w terenie, ile pali i jak wygląda sprawa wciągarek...
wieżyc mi się nie chce nie ma nikogo kto miał/ ma robura 4x4
- Ryszard Giedrojć
-
We wsi Trzeciewiec( przy trasie Bydgoszcz-Świecie) w komisie samochodowym ciężarówek stoi ifa - strażak. Ma kabinę, a zbiornik na wodę i inne bajery można amputować. Facet będzie skłonny do daleko idących ustępstw cenowych, bo ta ifa stoi już u niego z 5 lat. Codziennie koło niej przejeżdżam i żal mi takiego pięknego żelaza. Na kilku imprezach widywałem potwora zmajstrowanego z Ify, ale to była tak odlotowa rzeźba, że trudno było poznać jakie auto było dawcą.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- apede
-
- Kontaktowanie:
Czyli takie cos?

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
kurcze byłem ostatnio w Świeciu dwa razy ale od wawki to inna droga, będę jechał do Chełma to zajadę dzięki, ifa lepsza silnik woda chłodzony
a nie zpisał bys tak przy okazji nr tel do tego komisu
?

Miałem do czynienia z tymi DDRowskimim pomiotami.Ale w wersjach 4x2 tylko.
Powiem tak.Silnik oryginal z Robura ten chłodzony powietrzem-nie do zajechania.Fakt,ze nie za mocny ale jest to wolno obr.,wolno ssacy klekotek i prosty jak budowa cepa i lekki.Przy kołach 650xR20 mocy mu wystarczalo.Ma chyba cos koło 70KM.
Mocniejszego wstawiało się SW266 (leyland-andoria) gdzieś ok 85KM i wiekszy moment obr ale tego już nie za bardzo znosił most i krzyzaki na wale.Bo skrzynie sa dosc mocne , 5 gangowe z ostatnim przełożeniem 1,0.
Robur miał do dupy hamulce.Po stronie pasażera pod tym wypukłym błotnikiem miał takie magiczne serwa.Wynalazek jak ch...
Po prostu trzeba to wszystko wyp..a najlepiej zrobić swap z serwem i pompą od Stara bo nigdy nie będziesz pewien które teraz koło pierwsze zablokuje żeby wczesniej dac kontrę kierą, w której brak wspomagania..
Blaszaki miały wiekszy rozstaw osi (nie wiem jak 4x4) co sie przkładało na wiekszą stabilność bo ogólnie zawieszony jest na dość wysokich resorach z wąskim rozstawem kół.
Słabe ogrzewanie kabiny-wentylator silnika dmuchał poprzez kolektor wydechowy takimi magicznymi kanałami na nogi i szybę.
Co do IFY to tego silnika nie polecam.Cięzki 4ro cylindrowy o długim skoku grzmot, swego czasu spotykany w ZILach.
Zawsze ciężko palił (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia).Bez "kopcia" w zimę nie podchodz.Też nie za mocny.
Do IFY wstawialiśmy SW400 i na tych org podzespolach dopiero wtedy robiło się z tego auto.Idealne przełozenia do spokojnej jazdy.Szybki i mocny most ze zwolnicami.
Hamulce lepsze wspomagane pneumatycznie.Auto klasy naszego Stara 200 co w porównaniu z IFA był dla niej Mercedesem...
Roburek jest poręczniejszy.Kiedys wypełniał lukę pomiedzy Zukiem a Starem.
Powiem tak.Silnik oryginal z Robura ten chłodzony powietrzem-nie do zajechania.Fakt,ze nie za mocny ale jest to wolno obr.,wolno ssacy klekotek i prosty jak budowa cepa i lekki.Przy kołach 650xR20 mocy mu wystarczalo.Ma chyba cos koło 70KM.
Mocniejszego wstawiało się SW266 (leyland-andoria) gdzieś ok 85KM i wiekszy moment obr ale tego już nie za bardzo znosił most i krzyzaki na wale.Bo skrzynie sa dosc mocne , 5 gangowe z ostatnim przełożeniem 1,0.
Robur miał do dupy hamulce.Po stronie pasażera pod tym wypukłym błotnikiem miał takie magiczne serwa.Wynalazek jak ch...
Po prostu trzeba to wszystko wyp..a najlepiej zrobić swap z serwem i pompą od Stara bo nigdy nie będziesz pewien które teraz koło pierwsze zablokuje żeby wczesniej dac kontrę kierą, w której brak wspomagania..
Blaszaki miały wiekszy rozstaw osi (nie wiem jak 4x4) co sie przkładało na wiekszą stabilność bo ogólnie zawieszony jest na dość wysokich resorach z wąskim rozstawem kół.
Słabe ogrzewanie kabiny-wentylator silnika dmuchał poprzez kolektor wydechowy takimi magicznymi kanałami na nogi i szybę.
Co do IFY to tego silnika nie polecam.Cięzki 4ro cylindrowy o długim skoku grzmot, swego czasu spotykany w ZILach.
Zawsze ciężko palił (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia).Bez "kopcia" w zimę nie podchodz.Też nie za mocny.
Do IFY wstawialiśmy SW400 i na tych org podzespolach dopiero wtedy robiło się z tego auto.Idealne przełozenia do spokojnej jazdy.Szybki i mocny most ze zwolnicami.
Hamulce lepsze wspomagane pneumatycznie.Auto klasy naszego Stara 200 co w porównaniu z IFA był dla niej Mercedesem...
Roburek jest poręczniejszy.Kiedys wypełniał lukę pomiedzy Zukiem a Starem.
dzięki dzięki, ta ifa to bym sie zainteresował jak by była bajecznie tania...jak jest po straży to koleś może żądać jakiejś kasy a ja i tak muszę postawić na tym potem budę....blaszak robura wydaje mi się odpowiedni, były jeszcze avie 4x4 ale to w Polsce chyba jednostkowe przypadki. O silniku dużo słyszałem ze nie zniszczalny ale słabiutki-ze 50 km w trasie no to trudno, będzie 50km. Myślałem jeszcze nad Gaz 66 ale to chyba zbyt duża ciężarówka dla mnie, roburek robi wrażenie takiego dostawczego jak napisałeś miedzy zukiem a starem, zaś gaz to już star może nie pod względem ładowności ale gabarytów na pewno...Jak w nim jest z układem kierowniczym?da się kręcić czy jest to katastrofa bez wspomagania, na 10 drazkach?
Robur 4X4 ma chyba
fajne wspomaganie kier. jakiego zresztą szukam
i w związku z tym pytanie co z częściami zamiennymi
czy ktoś wie gdzie ich szukać 

z tego co sie orientowałem to albo były DDR albo to co stoi pod płotem lub przywieźli na złom, no czasami jakieś przetargi 1000kg czegoś tam i jest tam vołga, robur, avia...ale to trudne trzeba po Polsce jeździć i oglądać, właśnie części powodują ze nie wiem co robić w ciągu miesiąca muszę coś kupić...tanie i 4x4 nie wiem ale na 1000% nie będzie to renault...ani avia czyli zostaje robur/ifa i gaz 66.
- Ryszard Giedrojć
-
Auto-Handel-Komis - Mieczysław Klóska
Mapka Ulica : 20
Mapka Miejscowość : Trzeciewiec
Mapka Telefon : 052 364 92 98
Mapka Ulica : 20
Mapka Miejscowość : Trzeciewiec
Mapka Telefon : 052 364 92 98
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Stokrotne dzięki jutro do niego uderzę, ale cena mimo 5 lat może być wypasiona przez to ze zbiornik ma...niby ze cysterna i takie tam, najtaniej sprzedają OSP i koła łowieckie