Unimog U90 92r.
Moderator: Pasza
Unimog U90 92r.
witam od pół roku jestem szczęśliwym właścicielem unimoga jak w tytule. Czy znacie może jakiegoś dobrego fachowca w temacie unimogów (okolice krakowa)? chodzi mi w szczególności o kogoś zorientowanego w skrzyni biegów.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Re: Unimog U90 92r.
na wszelki wypadek odradzam automerc z Kokotowa, nawet się do nich nie zbliżaj
możesz zapytać Muche w Dojazdowie (droga z nowej Huty na Proszowice), co prawda niby specjalizuje się w skrzyniach do włochów ale może mietki też ogarnia
możesz zapytać Muche w Dojazdowie (droga z nowej Huty na Proszowice), co prawda niby specjalizuje się w skrzyniach do włochów ale może mietki też ogarnia
Czwarte serce 

ok. Dzieki.
Może się kiedyś przydać kontakt bo coś mi tam nie ładnie szumi, ale na razie nie będę tego robić.
Mam kilka innych pytań. Samochodzik jest dość obciążony przez co siadł mu tył. Chciałem dać mocniejsze sprężyny z tyłu żeby go podnieść i szersze opony też na tył żeby lepiej spisywał się w terenie bo przy jego masie dość często się zakopuje. Ale słyszałem że jeśli założę inne opony z tyłu niż z przodu to będę mieć problemy z załączaniem napędów. O co chodzi? czy jeśli założę inne sprężyny to też będzie ten sam problem??
Może się kiedyś przydać kontakt bo coś mi tam nie ładnie szumi, ale na razie nie będę tego robić.
Mam kilka innych pytań. Samochodzik jest dość obciążony przez co siadł mu tył. Chciałem dać mocniejsze sprężyny z tyłu żeby go podnieść i szersze opony też na tył żeby lepiej spisywał się w terenie bo przy jego masie dość często się zakopuje. Ale słyszałem że jeśli założę inne opony z tyłu niż z przodu to będę mieć problemy z załączaniem napędów. O co chodzi? czy jeśli założę inne sprężyny to też będzie ten sam problem??
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
w autach 4x4 wszystkie opony mają być z taką samą rzeźbą bieżnika, no chyba że chcesz skrzynie rozdzielcze lub mosty naprawiać
Czwarte serce 

Nie tylko rzeźbą ale i rozmiarami muszą być identyczne. Różne rozmiary opon wpływają jedynie destrukcyjnie na mosty...
Aro 243 3.2 D
OK. Ale dlaczego?? A co ze sprężynami? Dlaczego one nie psują mostów??
toz to elementarne , sprezyny niezmieniaja srednicy kola
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
jak to nie zmieniaja?gosc pisze:toz to elementarne , sprezyny niezmieniaja srednicy kola
przeciez to elementarne: sprezyna rozciagnieta zatacza wieksza srednice niz sprezyna scisnieta.
Mistrzow uprasza sie o spokoj
tybero pisze:jak to nie zmieniaja?gosc pisze:toz to elementarne , sprezyny niezmieniaja srednicy kola
przeciez to elementarne: sprezyna rozciagnieta zatacza wieksza srednice niz sprezyna scisnieta.

się z rana rozruszałem z tą uwagą że zatacza większe koła
-
- Kontaktowanie:
Kolo musi miec ten sam rozmiar bo inaczej predkosci mostow nie beda sie zgrywaly i w koncu w jednym albo w drugim sie cos urwie. Jesli chodzi o sprezyny to mozesz dac wyzsze albo zalozyc poduchy powietrzne wtedy bedziesz mial regulacje gora dół. Jak by cie poduchy interesowaly to dzwon moj numer masz w podpisie.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
nie chcę tu kasztanić
a jak jest z prędkościami mostów w ciągnikach one mają trochę różne średnice kółeczek ( mają różne przełożenia?)
Rafał

Rafał
-
- Kontaktowanie:
Maja rozne przelozenia a na dodatek z tylu maja z zazwyczaj mosty na zwolnicach a z przodu normalne mosty tyle ze np w piastach maja jeszcze cos jakby przekladnie planetarne.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Przekładnia planetarna jest tzw. zwolnicą. Most portalowy (Unimog) też jest zwolnicą. W wielkim uproszczeniu.Maja rozne przelozenia a na dodatek z tylu maja z zazwyczaj mosty na zwolnicach a z przodu normalne mosty tyle ze np w piastach maja jeszcze cos jakby przekladnie planetarne.
FORTITUDINE VINCIMUS