Unimog, firma, a prawo... ?

ciężarówki 4x4 i więcej..

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
farmer1232
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Unimog, firma, a prawo... ?

Post autor: farmer1232 » śr sty 01, 2014 5:34 pm

Szacun Kolezanki i Koledzy :)

Jako, ze studiowanie wszystkiego od poczatku stworzenia swiata i prawa w tym kraju jest raczej szkodliwe, postanowilem odpytac brac forumowa w nadziei, ze nakieruje mnie ona chociaz we wlasciwym kierunku, a dalej to juz sobie sam doczytam.

Otoz sprawa wyglada nastepujaco, stwierdzilem kilka dni temu, iz moglbym posiadac UNIMOG'a 406/416, ktory przydalby mi sie w pracy (dojazdy w ciezkie tereny, stacje gsm, energetyka, etc.), czytajac jeden watek tutaj natknalem sie na informacje jakoby posiadanie zarejestrowanego pojazdu ciezarowego na firme, bylo czyms bardzo zycie komplikujacym. Nawet dalo sie zauwazyc, iz licytowali sie tutaj Szanowni koledzy w jakims watku na to, kto i za co mialby krokodylom w jakiej sytuacji placic. W zwiazku z tym, iz doswiadczenie w posiadaniu ciezarowki jako takiej i zarabiania za jej pomoca pieniedzy jest mi obce mam kilka pytan.

1. Jakie problemy moge napotkac ?
2. Jakie dokumenty powinienem posiadac do rejestracji takowego pojazdu ? (mysle o czyms kabina plus wywrotka/przestrzen bagazowa/kontener na plecach/zabudowa zwal jak zwal wzglednie doka plus zabudowa/maly kiperek)
3. Jakie uprawnienia powinien posiadac kierowca/posiadacz tegoz pojazdu by legalnie sie nim po drogach poruszac ? (pomijam oczywiste prawo jazdy kat C)
4. Jak wyglada kwestia oplat za taki pojazd mowimy tutaj o ubezpieczeniu OC za takowy, bo wydaje mi sie, iz bedzie to troche wyzsze niz standardowego pojazdu osobowego o DMC do 3.5t ?

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi, jak mowie, staram sie zglebic temat w zwiazku z tym wszstkie informacje sa pomocne nawet najbardziej lakoniczne.
'94 Patrol GR Y60 TB42 - "White Pig"

Awatar użytkownika
krism
Kontaktowanie:

Re: Unimog, firma, a prawo... ?

Post autor: krism » śr sty 01, 2014 5:55 pm

Sa 2 drogi - 1 - uslugi transportowe tzn. wozisz towar dla kogos -tu cie czekaja owe procedury.
2 - uzytkowanie na tzw. potrzeby wlasne, tu sprawa jest duzo prostsza - masz auto (tachograf obowiazkowy ale jak maszyna np: wiertnica to nie obowiazuja przerwy itp) , oc i zaswiadczenie o przewozie na potrzeby wlasne -dokument wydawany w urzedzie gdzie masz firme zarejestrowana- ale uwazaj jak zostaniesz przylapany na wozeniu komus towaru to sa problemy. W kazdym przypadku pojazd uzytkowany na drodze krajowj lub wyzszej ( s i autostrady) musi miec viatolla na ktorym zawsze musisz miec jakis stan konta (lepiej trzymac w nadmiarze)
Kierowaca musi miec zasiadzczenie o skonczoym kursie udoskonalajacym waznym 5 lat ale jak masz na potrzeby wlasne i tylko tu jezdzi to mozesz go pominac.

Awatar użytkownika
farmer1232
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: farmer1232 » śr sty 01, 2014 6:25 pm

Chodzi tylko i wylacznie o uzytek wlasny. Unimog to nie jest auto, ktorym cholera wie co wozic mozna, a juz w ogole zarabiac na transporcie tym pojazdem, bo z ekonomicznego punktu widzenia zakrawa to na szalenstwo z taka iloscia przestrzeni ladunkowej ;) Ale w moim przypadku chodzi o transport wlasnego sprzetu oraz ludzi na miejsce realizacji zlecenia na przyklad, wzglednie jakis wypad rzeczonym pojazdem gdzies dalej, jezeli bedzie jakis zlot lub cos podobnego. Jednak z definitywnym wylaczeniem uslug transportowych na rzecz innych podmiotow gospodarczych celem uzyskania przychodu.
'94 Patrol GR Y60 TB42 - "White Pig"

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » czw sty 02, 2014 10:36 pm

a jako pojazd wolnobieżny nie da rady :)21 ??
Aro 243 3.2 D

Stu

Post autor: Stu » pt sty 03, 2014 12:18 am

słowo-klucz: specjalny

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt sty 03, 2014 8:44 am

dokładnie. specjalny pogotowie techniczne albo energetyczne.

specjalny glównie w kwestii oc. za zwykłą ciężarówkę dmc7ton ponad dwa tysie, za pomoc drogową o dmc8ton siedem stówek.

bezterminowe pozwolenie z urzędu miasta/gminy na wykonywanie transportu na użytek własny. około sześć stówek za auto, waitul-sratul minimum 120 doładowania plus 120 kaucji za pudełko. przy euro zero 0,36zł/km

jeżeli jezdzi właściciel to odpowiednia kategoria prawa jazdy, jeżeli pracownik to kursy i badania jak kolega krzysztof powyżej nadmienił.

tacho jeśli jest ma być sprawne i zalegalizowane [co dwa lata]

plus wszystkie upierdliwości wynikające z posiadania i utrzymania ciężarówki.
#noichuj

Awatar użytkownika
Kamel

Post autor: Kamel » śr wrz 10, 2014 10:45 am

Amen ;)
FORTITUDINE VINCIMUS

Awatar użytkownika
bandzior
Kontaktowanie:

Post autor: bandzior » śr wrz 10, 2014 11:19 am

czesław&jarząbek pisze:dokładnie. specjalny pogotowie techniczne albo energetyczne.

specjalny glównie w kwestii oc. za zwykłą ciężarówkę dmc7ton ponad dwa tysie, za pomoc drogową o dmc8ton siedem stówek.

bezterminowe pozwolenie z urzędu miasta/gminy na wykonywanie transportu na użytek własny. około sześć stówek za auto, waitul-sratul minimum 120 doładowania plus 120 kaucji za pudełko. przy euro zero 0,36zł/km

jeżeli jezdzi właściciel to odpowiednia kategoria prawa jazdy, jeżeli pracownik to kursy i badania jak kolega krzysztof powyżej nadmienił.

tacho jeśli jest ma być sprawne i zalegalizowane [co dwa lata]

plus wszystkie upierdliwości wynikające z posiadania i utrzymania ciężarówki.
jesteś pewien z tym OC ?ja ostatnio kupiłem pojazd specjalny (pojazd operacyjny policji) i chcąc opłacić OC dowiedziałem się że zniżki na pojazd specjalny podobno już nie ma.....
wierze w UFO i zielone ludziki...
http://www.bandzior4x4.pl

Awatar użytkownika
bzibziak

Post autor: bzibziak » śr wrz 10, 2014 11:41 am

Kup unimoga "ciągnik rolniczy".
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

tuareg1989

Post autor: tuareg1989 » wt sty 10, 2023 6:36 pm

Przy ciągniku rolniczym problemem są autostrady i drogi po których poruszać się nie powinien, kwestia tego gdzie ma jeździć. Aczkolwiek nie musisz mieć żadnego tachografu i jeździ każdy na b kategorii :)21
Krzysiek

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt sty 10, 2023 7:39 pm

Czemu to wypłynęło? :o
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
bazylisek

Post autor: bazylisek » wt sty 10, 2023 8:27 pm

Może ktoś rozważał zaniemoga i kopał aż wykopał.
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Samochody ciężarowe”