Jako, ze studiowanie wszystkiego od poczatku stworzenia swiata i prawa w tym kraju jest raczej szkodliwe, postanowilem odpytac brac forumowa w nadziei, ze nakieruje mnie ona chociaz we wlasciwym kierunku, a dalej to juz sobie sam doczytam.
Otoz sprawa wyglada nastepujaco, stwierdzilem kilka dni temu, iz moglbym posiadac UNIMOG'a 406/416, ktory przydalby mi sie w pracy (dojazdy w ciezkie tereny, stacje gsm, energetyka, etc.), czytajac jeden watek tutaj natknalem sie na informacje jakoby posiadanie zarejestrowanego pojazdu ciezarowego na firme, bylo czyms bardzo zycie komplikujacym. Nawet dalo sie zauwazyc, iz licytowali sie tutaj Szanowni koledzy w jakims watku na to, kto i za co mialby krokodylom w jakiej sytuacji placic. W zwiazku z tym, iz doswiadczenie w posiadaniu ciezarowki jako takiej i zarabiania za jej pomoca pieniedzy jest mi obce mam kilka pytan.
1. Jakie problemy moge napotkac ?
2. Jakie dokumenty powinienem posiadac do rejestracji takowego pojazdu ? (mysle o czyms kabina plus wywrotka/przestrzen bagazowa/kontener na plecach/zabudowa zwal jak zwal wzglednie doka plus zabudowa/maly kiperek)
3. Jakie uprawnienia powinien posiadac kierowca/posiadacz tegoz pojazdu by legalnie sie nim po drogach poruszac ? (pomijam oczywiste prawo jazdy kat C)
4. Jak wyglada kwestia oplat za taki pojazd mowimy tutaj o ubezpieczeniu OC za takowy, bo wydaje mi sie, iz bedzie to troche wyzsze niz standardowego pojazdu osobowego o DMC do 3.5t ?
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi, jak mowie, staram sie zglebic temat w zwiazku z tym wszstkie informacje sa pomocne nawet najbardziej lakoniczne.