OPONY VITARA zamienniki
Moderator: Albert_N
OPONY VITARA zamienniki
Witam mam pytanie do Vitarki założyłem opony 225/75/15 oryginalny rozmiar to 205/75/15 proszę o informacje o ile wykazania licznika są błędne jeśli chodzi o przejechany dystans oraz prędkość
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
SUZUKI VITARA
Jeszcze troche i bedzie STRACH zadać pytanie na tym forum. Jeśli ktoś nie zna odpowiedzi to niech nie pisze że to juz było! - bo to nie jest żadna odpowiedź. Nasze forum (chyba moge tak powiedzieć) jest tak bogate w posty tych wtajemniczonych i zupełnych laików (jak ja
) że po trzech godzinach szukania mam czasami większy mętlik jak na początku.

vitara 91', 1.6 8v Hard Top
Re: OPONY VITARA zamienniki
Co do konfrontacji teori z praktyką:PITER2 pisze:Witam mam pytanie do Vitarki założyłem opony 225/75/15 oryginalny rozmiar to 205/75/15 proszę o informacje o ile wykazania licznika są błędne jeśli chodzi o przejechany dystans oraz prędkość
Pozdrawiam
Piotr
Na oponach 255/60R15 licznik vs gps zawyżał ok.5km/h (przy 100 km/h)
Na oponach 235/75R15 licznik vs gps zaniża ok. 5km/h (przy 100 km/h)
więc teoria przekłada się na praktykę (choć nie dokładnie

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
A ja zadam trodniejsze pytanie. Mialem 195/70 bez liftu zawiechy. teraz nadal nie mam liftu zawiechy a mam 30"/10.5. i czy teraz bede jechac szybciej? a jak podniose auto to czy z tego powody bede wiksza predkosć i jak tak o cirka ebałt około ile?
Przyjmujey ze kolo nie obciera mi , bo nie obciera.
Była Vitara, byłe inne chocki klocki, a teraz jest Disco (jak na razie)
Jaja sobie robiszBurza pisze:A ja zadam trodniejsze pytanie. Mialem 195/70 bez liftu zawiechy. teraz nadal nie mam liftu zawiechy a mam 30"/10.5. i czy teraz bede jechac szybciej? a jak podniose auto to czy z tego powody bede wiksza predkosć i jak tak o cirka ebałt około ile?

Co ma lift do prędkości? Orginalny rozmiar to 195R15 (nie 195/70

Zmiana z 195R15 na 30" powoduje przekłamanie licznika i zwiększenie prędkości przy danych obrotach silnika o ok 10%.
opony
podepne sie pod temat opon, jakie opony do vitary która raczej bedzie latać po czarnym( myslałem o at/ale nie ma potrzeby) ktoś może coś konkretnego przetestował?
off road jest jak chodzenie po bagnach, WCIĄGA.
Re: opony
Raczej czy tylko??skorek pisze:podepne sie pod temat opon, jakie opony do vitary która raczej bedzie latać po czarnym( myslałem o at/ale nie ma potrzeby) ktoś może coś konkretnego przetestował?
Bo jak raczej to AT, a tylko to szosówki. Ale to grzech jeździć Vitarą tylko po czarnym

Spoko. W adwencie zaliczy spowiedźMasmo pisze:Ale to grzech jeździć Vitarą tylko po czarnym![]()
.

Może jednak AT. Jak przyjdzie ochota na zjechanie z czarnego, "turystycznie", to powinno wystarczyć. A i wygląd lepszy.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
taaa zamiast trzech zdrowasiek dzien na poligonie albo nad rzekąsla66 pisze:Spoko. W adwencie zaliczy spowiedźMasmo pisze:Ale to grzech jeździć Vitarą tylko po czarnym![]()
.
Może jednak AT. Jak przyjdzie ochota na zjechanie z czarnego, "turystycznie", to powinno wystarczyć. A i wygląd lepszy.

jak utopi auto bedzie rozgrzeszony

nie no chłopie bierz Atki Goodyera i smigaj po czarnym

w ciagu roku przejechalem na nich ok. 20 tys. i nawet w terenie dawały rade.
Zużycie oceniam na ok. 20% bieżnika

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
rodzice jezdza głownie po czarnym,czasami zapuszczaja sie na gospodarstwo agro i nad stawy rybne, a w teren to tylko jak ja sie dopadne gdy wszystko moje juz zajechaneMasmo pisze:Raczej czy tylko??skorek pisze:podepne sie pod temat opon, jakie opony do vitary która raczej bedzie latać po czarnym( myslałem o at/ale nie ma potrzeby) ktoś może coś konkretnego przetestował?
Bo jak raczej to AT, a tylko to szosówki. Ale to grzech jeździć Vitarą tylko po czarnym![]()
.

przed vitara kupiłem im samuraja cabrio, ładny 1,3 i, właśnie na nowych AT i zbyt często go brałem w teren by sprawdzić gdzie patrol się topił czy on przejdzieramzes pisze:taaa zamiast trzech zdrowasiek dzien na poligonie albo nad rzekąsla66 pisze:Spoko. W adwencie zaliczy spowiedźMasmo pisze:Ale to grzech jeździć Vitarą tylko po czarnym![]()
.
jak utopi auto bedzie rozgrzeszony![]()
![]()
nie no chłopie bierz Atki Goodyera i smigaj po czarnym![]()
w ciagu roku przejechalem na nich ok. 20 tys. i nawet w terenie dawały rade.
Zużycie oceniam na ok. 20% bieżnika![]()

To polecam GoodYear ATR 215/75R15 lub 225/75R15. Sprawdza się na czarnym w średnio-lekkim terenie i w zimie.skorek pisze:rodzice jezdza głownie po czarnym,czasami zapuszczaja sie na gospodarstwo agro i nad stawy rybne, a w teren to tylko jak ja sie dopadne gdy wszystko moje juz zajechaneMasmo pisze:Raczej czy tylko??skorek pisze:podepne sie pod temat opon, jakie opony do vitary która raczej bedzie latać po czarnym( myslałem o at/ale nie ma potrzeby) ktoś może coś konkretnego przetestował?
Bo jak raczej to AT, a tylko to szosówki. Ale to grzech jeździć Vitarą tylko po czarnym![]()
.
Szosowe renowmowanych firm kosztują podobnie. Jak chesz taniej to może Matador (cena poniżej 300 zł/szt.) ale słabo z rozmiarami na felgę 15-kę. Są 235/75R15 ale do seryjniej Vitary to już za duże...skorek pisze:.....AT koszatują coś około 4oo zl/szt myśle o jakim szosowych co by troche taniej wyszło
Jak tanio ma być to zostają nalewki.
nalewki nie wchodza w gre, w ostatecznosci kupie atMasmo pisze:Szosowe renowmowanych firm kosztują podobnie. Jak chesz taniej to może Matador (cena poniżej 300 zł/szt.) ale słabo z rozmiarami na felgę 15-kę. Są 235/75R15 ale do seryjniej Vitary to już za duże...skorek pisze:.....AT koszatują coś około 4oo zl/szt myśle o jakim szosowych co by troche taniej wyszło
BfGoodrich ALL TERRAIN T/A KO 215/75R15 za 361,35zł , 235/75R15 za 380,36zł. Coś za mniej niż 400 się znajdzie.skorek pisze:AT koszatują coś około 4oo zl/szt myśle o jakim szosowych co by troche taniej wyszło
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
GY ATR 215/75R15 380 zł; 235/75R15 za 380 zł. BFG MT 215/75R15 też 381 zł/szt. Także szosówki, AT i MT nowe kosztują bardzo podobnie.....sla66 pisze:BfGoodrich ALL TERRAIN T/A KO 215/75R15 za 361,35zł , 235/75R15 za 380,36zł. Coś za mniej niż 400 się znajdzie.skorek pisze:AT koszatują coś około 4oo zl/szt myśle o jakim szosowych co by troche taniej wyszło
- koonrad
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
matadora at nie kupi się do wiosny - pytałem już w większości sklepów internetowych i ni ma (rozmiar 205/70)Masmo pisze:Szosowe renowmowanych firm kosztują podobnie. Jak chesz taniej to może Matador (cena poniżej 300 zł/szt.) ale słabo z rozmiarami na felgę 15-kę. Są 235/75R15 ale do seryjniej Vitary to już za duże...skorek pisze:.....AT koszatują coś około 4oo zl/szt myśle o jakim szosowych co by troche taniej wyszło
a cena faktycznie fajna - 230-250zł ...
podobno sprowadzają teraz tylko zimówki ...
przy okazji zapytam o rozmiar do seryjnej suzy

seryjna 195/80R15 ma 693mm
alternatywa to 205/70R15 ma 668mm - różnica 3.7425%
a dlaczego nie 205/75R15 która ma 689mm (0,58%) ?
Szukam at (chyba GY ATR) i nie wiem czy do seryjnej vitary na stalówkach wrzucić 205/70 czy 205/75 ?
różnica w cenie pomijalna ...
215/75R15 to najmniej. Mniejsze kółka do auta terenowego to nieporozumieniekoonrad pisze:....nie wiem czy do seryjnej vitary na stalówkach wrzucić 205/70 czy 205/75 ?
różnica w cenie pomijalna ...

- koonrad
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
... hmm, a jak za taką szerokością na czarnym ?Masmo pisze: 215/75R15 to najmniej. Mniejsze kółka do auta terenowego to nieporozumienie.
autkiem na co dzień będzie jeździć żonka,
musi więc zachowywać się pewnie na naszych "drogach"
myślę nawet o 195/80 - YOKO G012 (330zł) ...
GY ATR 225/75/R15 zachowują się wzorowo nawet w koleinachkoonrad pisze:... hmm, a jak za taką szerokością na czarnym ?Masmo pisze: 215/75R15 to najmniej. Mniejsze kółka do auta terenowego to nieporozumienie.