Nowa na forum, stara z racji wieku Vitara 1,9 D i pytania

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Smuga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nowa na forum, stara z racji wieku Vitara 1,9 D i pytania

Post autor: Smuga » czw lut 07, 2008 9:58 am

Witam wszytkich użytkowników, no i kupiłem (mimo że Uaz jeszcze nie sprzedany) - Vitara 1,9 D "Santana"prod. 1996 r, 68 KM, hard top, rdza miejscami, jedna zdiagnozowana mała dziura na wylot pod pedałami , no i pierwsze pytania oczywiście: (brak jakiejkolwiel informacji o pojeździe od poprzedniego właściciela, który nie wiedział nawet jaki olej jest wlany do silnika lub jaki płyn chłodzący)
1. "Santana" czyli co?
2. Szukam jakiejś godnej polecenia pozycji książkowej, która pozwoliłaby mi na dokonywane napraw we własnym zakresie, widzę że brak jest instrukcji napraw po polsku więc z racji nie kumania języków obcych, jaką pozycję polecacie (angielska, niemiecka, hiszpańska) aby na podstawie rysunków i słownika połapać się w niniejszej myśli technicznej.
3. Gdzie jest kontrolka? - Hamulec ręczny działa tylko nie widzę kontrolki do niego , może spalona żarówka albo przewód nie styka?
4.Co to za wyłącznik po lewej stronie przy drzwiach obok włącznika ogrzewania tylnej szyby i obok :lol: niedziałającego włącznika świateł przeciwmgielnych - taki pstryczek góra dół z podświetleniem, bo kontrolka poniżej to chyba opisywany przez Was w innych tematach dodatkowa lamka działania kierunkowskazów przyczepy (hak jest zamontowany).
5 Czym przykleić tylne boczne szyby do tych metalowych nierdzewnych obejm dolnych (blokujących się w tych niby zawiasach) bo chyba powinny być zespolone z szybą aby po zdejmowaniu nie ginęły i nie trzeba by było ich za każdym razem ustalać.
6 Hard top nad kierowcą jest lekko pęknięty ale dziwnie bo tak jak by tylko jedna górna warstwa i nie na wylot, nie przecieka, ale jest może jakiś klej do tego typu tworzywa aby to wzmocnić?, spawanie chyba drogie a nowy daszek to za duży wydatek
7. Jakim olejem tanim a dobrym zalać używanego diesla (nie miałem do tej pory diesla), samochód nie będzie katowany jazda spokojna na miejscu po lasach i polnych drogach.
8. Można dokupić samą dźwignię do klamki (prawa strona) ?
Uaz -zdobywanie nowych doświadczeń, ale przymierzam się już do Vitary.
Już Vitara

tatran

Post autor: tatran » czw lut 07, 2008 10:30 am

Olej polecam mineralny MOTUL 4000 MOTION SAE 15W40.
Lepszego oleju nie znajdziesz.
Tę markę mam sprawdzoną na kilku samochodach wyposażonych w czujnik temperatury oleju, dużo trudniej MOTUL "przegrzać" niż inne oleje.
A i rozlewany jest wyłącznie we Francji.

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » czw lut 07, 2008 10:33 am

Witaj pkt 1 . santana - oznacza tyle co włochacz czyli made in italy. Wrzucaj fotki ale tutaj http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=41771
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » czw lut 07, 2008 10:41 am

Stachu-80 pisze:Witaj pkt 1 . santana - oznacza tyle co włochacz czyli made in italy.
:o

Hiszpania Stachu Hiszpania

:)21
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 07, 2008 10:41 am

Stachu-80 pisze:Witaj pkt 1 . santana - oznacza tyle co włochacz czyli made in italy. Wrzucaj fotki ale tutaj http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=41771
Nie ściemniaj. Santana to Hiszpania.

@smuga
Manual Haynesa można znaleźć przez emula. Podobno 8)
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » czw lut 07, 2008 10:49 am

TomaszRT pisze:
Stachu-80 pisze:Witaj pkt 1 . santana - oznacza tyle co włochacz czyli made in italy.
:o

Hiszpania Stachu Hiszpania

:)21
Sorki teraz ty mnie przyłapałes :oops: jasne że Hiszpan walneło mi sie w trakcie pisania kumpel mówil o spaghetii i włochaczach a ze głodny jestem....
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Smuga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Smuga » czw lut 07, 2008 11:37 am

Stachu-80 pisze:Witaj pkt 1 . santana - oznacza tyle co włochacz czyli made in italy. Wrzucaj fotki ale tutaj http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=41771
Przyjdzie czas na foty muszę najpierw kupić aparat :lol:
Zużycie oleju napędowego:
wpisałem takie zdanie dla zainteresowanych "szukaczy", nie po to żeby się chwalić, bo nie moja to zasługa bo sam szukałem wcześniej takich wiadomości i rzadko było na forum o dieslu, a więc spalanie mierzone metodą pełnego zbiornika (starannie) na trasie tylko i wyłącznie trasa, (Myślenice-Łapczyca-Rzeszów) prędkość główna około 85 km/h zużycie wyniosło 6,06 l na 100 km.
Już Vitara

Smuga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Smuga » czw lut 07, 2008 1:16 pm

@smuga
Manual Haynesa można znaleźć przez emula. Podobno 8)[/quote]
? cóż nie kumam (chyba za stary jestem)
Już Vitara

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 07, 2008 2:16 pm

Smuga pisze:@smuga
? cóż nie kumam (chyba za stary jestem)[/quote]
Po kolei:
1. Znajdź i zainstaluj software co nazywa się e-mule (znajdziesz w www.google.pl)
2. W wyszukiwarce e-mula wpisz "vitara haynes".
3. Ponieważ nie jesteś piratem i przestrzegasz prawa autorskie, nie ściągaj tego manuala za free, tylko znajdź go na amazon.com i kup.
4. Odinstaluj emule
:wink:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Smuga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Smuga » czw lut 07, 2008 2:50 pm

Kostuch pisze:
Smuga pisze:@smuga
? cóż nie kumam (chyba za stary jestem)
Po kolei:
1. Znajdź i zainstaluj software co nazywa się e-mule (znajdziesz w www.google.pl)
2. W wyszukiwarce e-mula wpisz "vitara haynes".
3. Ponieważ nie jesteś piratem i przestrzegasz prawa autorskie, nie ściągaj tego manuala za free, tylko znajdź go na amazon.com i kup.
4. Odinstaluj emule
:wink:[/quote]
Dziękuję, a co z resztą pytań może sie ktoś odniesie
Już Vitara

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » czw lut 07, 2008 3:19 pm

Nowa suczka w okolicy :)23 Gratuluje, zrób co potrzeba i motaj, podnoś, wkładaj wieksze kółka, :)2 :)2
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

ub1k

Post autor: ub1k » czw lut 07, 2008 6:25 pm

tatran: do Samurai tez lejesz MOTUL 4000 MOTION SAE 15W40 ?
Samurai 1.9 PSA lift 2" BFG MUD MT
W463 300GE

W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku

tatran

Post autor: tatran » pt lut 08, 2008 10:40 am

Jak najbardziej :)2 , do wszystkich moich samochodów leje produkty MOTULA od lat, a silniki i przekładnie są w wyśmienitej kondycji.

Smuga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Nowa na forum, stara z racji wieku Vitara 1,9 D i pytani

Post autor: Smuga » pt lut 08, 2008 10:59 am

Jako że w weekend mam utrudniony dostęp do int. ośmielam sie ponowić pytania + kolejne
2. Szukam jakiejś godnej polecenia pozycji książkowej, która pozwoliłaby mi na dokonywane napraw we własnym zakresie, widzę że brak jest instrukcji napraw po polsku więc z racji nie kumania języków obcych, jaką pozycję polecacie (angielska, niemiecka, hiszpańska) aby na podstawie rysunków i słownika połapać się w niniejszej myśli technicznej.
3. Gdzie jest kontrolka? - Hamulec ręczny działa tylko nie widzę kontrolki do niego , może spalona żarówka albo przewód nie styka?
4.Co to za wyłącznik po lewej stronie przy drzwiach obok włącznika ogrzewania tylnej szyby i obok :lol: niedziałającego włącznika świateł przeciwmgielnych - taki pstryczek góra dół z podświetleniem, bo kontrolka poniżej to chyba opisywany przez Was w innych tematach dodatkowa lamka działania kierunkowskazów przyczepy (hak jest zamontowany).
5 Czym przykleić tylne boczne szyby do tych metalowych nierdzewnych obejm dolnych (blokujących się w tych niby zawiasach) bo chyba powinny być zespolone z szybą aby po zdejmowaniu nie ginęły i nie trzeba by było ich za każdym razem ustalać.
6 Hard top nad kierowcą jest lekko pęknięty ale dziwnie bo tak jak by tylko jedna górna warstwa i nie na wylot, nie przecieka, ale jest może jakiś klej do tego typu tworzywa aby to wzmocnić?, spawanie chyba drogie a nowy daszek to za duży wydatek
7. Jakim olejem tanim a dobrym zalać używanego diesla (nie miałem do tej pory diesla), samochód nie będzie katowany jazda spokojna na miejscu po lasach i polnych drogach.
8. Można dokupić samą dźwignię do klamki (prawa strona) ?[/quote]
9. Tablica rejestr. tył jest czymś oświetlana ? bo u mnie są dwie wielkie dziury w dolnej części tylnego zderzaka
Już Vitara

Awatar użytkownika
graf17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: graf17 » pt lut 08, 2008 11:23 am

Ad 4
W moim SJ jest taki wyłącznik do szperacza , był zamontowany w Niemczech .
Może u Ciebie też był szperacz i wyłącznik został?
Nie wiem jak to jest w wiertarce ?
Suzuki SJ 413 1987 plandeka, prawie fabryka

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt lut 08, 2008 11:26 am

8. Nie. Trzeba całą klamkę. Poszukaj na allegro.
9. Jest. Dwiema lampkami. Po tych lampkach te dziury.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
graf17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: graf17 » pt lut 08, 2008 11:26 am

przyszło mi jeszcze coś do głowy : nie masz halogenów na dachu ( lub gdziekolwiek indziej ) - może to to .
Suzuki SJ 413 1987 plandeka, prawie fabryka

tatran

Post autor: tatran » pt lut 08, 2008 11:34 am

Ad. 7. Tani i w miarę dobry olej to MIDLAND SUPER DIESEL 15W-40,
ale jeśli naprawdę chcesz dobrze zrobić silnikowi ,
odżałuj kasę i zalej MOTUL.

Smuga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Smuga » pt lut 08, 2008 12:25 pm

graf17 pisze:przyszło mi jeszcze coś do głowy : nie masz halogenów na dachu ( lub gdziekolwiek indziej ) - może to to .
Nie mam (hard top), a wie ktoś gdzie znajduje się kontrolka hamulca ręcznego, może ogólna jakaś "I" się świeci czy cuś, u mnie nic się nie świeci po zaciągnięciu ręcznego
Dzięki za podpowiedzi "Motul" może być :)
Już Vitara

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”