Silnik diesla
Moderator: Albert_N
Silnik diesla
Witam wszystkich i mam takie malutenkie zapytanie. Stalem sie szczesliwym posiadaczem Samuraja sj410 i sobie go tak przerabiam na typowy off road. Pytanie jaki silnik diesla najlepiej jest do niego wlozyc. Mam typ na 2,5d od mercedesa 124 jednak mowia ze moze byc za ciezki. Moze macie jakis swoj typ z doswiadczenia albo cos co mozna wlozyc.
- mariuszfila
Re: Silnik diesla
keroser pisze:Witam wszystkich i mam takie malutenkie zapytanie. Stalem sie szczesliwym posiadaczem Samuraja sj410 i sobie go tak przerabiam na typowy off road. Pytanie jaki silnik diesla najlepiej jest do niego wlozyc. Mam typ na 2,5d od mercedesa 124 jednak mowia ze moze byc za ciezki. Moze macie jakis swoj typ z doswiadczenia albo cos co mozna wlozyc.
Powiem tak, nie zawracaj se dupy tym 2,5 Dieselkiem tylko od razu pomyśl o czymś większym, gdybyś zapodał tak 5,2 8V od jepa to byś miał zajefajną zmote

Re: Silnik diesla
Potwierdzam, nie ma to jak prawdziwy, widlasty silnik, czasem jezdze w teren volvo z V6, piekna sprawa (no moze poza spalaniem - 50l/100km - to jednak troche jest)mariuszfila pisze:
Powiem tak, nie zawracaj se dupy tym 2,5 Dieselkiem tylko od razu pomyśl o czymś większym, gdybyś zapodał tak 5,2 8V od jepa to byś miał zajefajną zmote
Sa ale ja mam genbialniejsze rozwiazaniehomer pisze:są gotowe zestawy gratów do wsadzenia 1.9tdi.
Zobacz na http://www.acmeadapters.com/

Wychodzi w sumie taniej niz te graty i jest o niebo lepsze - a i nie wymagaja przerobek w silniku , tak jak jest to potrzebne z acmeadapters
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

zatem wszyscy się cieszymy.Zun pisze:Sa ale ja mam genbialniejsze rozwiazaniehomer pisze:są gotowe zestawy gratów do wsadzenia 1.9tdi.
Wychodzi w sumie taniej niz te graty i jest o niebo lepsze - a i nie wymagaja przerobek w silniku , tak jak jest to potrzebne z acmeadapters
C'mon...
- mariuszfila
To zdradź nam swoją tajemniceZun pisze:Sa ale ja mam genbialniejsze rozwiazaniehomer pisze:są gotowe zestawy gratów do wsadzenia 1.9tdi.

Było coś takiego jak tylno napędowa skrzynia biegów pasująca do silników czterocylindorwych vw , w tym dieslemariuszfila pisze:To zdradź nam swoją tajemniceZun pisze:Sa ale ja mam genbialniejsze rozwiazaniehomer pisze:są gotowe zestawy gratów do wsadzenia 1.9tdi.

Świszcząca Suka Stage I

- MotoManiek
-
Te zestawy są dopasowane do silników 1.6D, 1.6TD, 1.9D oraz 1.9TD.homer pisze:są gotowe zestawy gratów do wsadzenia 1.9tdi.
W przypadku TDI nie mają opracowanych schematów elektrycznych do instalacji Samuraia

Ale potwierdzam są to kompletne zestawy do swapa silnika VW do Samuraia. W komplecie są wszystkie szpeje potrzebne do takiej operacji.
W terenie, im gorzej... tym lepiej
Tel. alarmowy 602 492 450
Tel. alarmowy 602 492 450
- MotoManiek
-
co do silnika 200d z beczki oglądałem samuraia z takim silnikiem
!! okolice zakopanego była na sprzedaż silnik super tylko nie do tego auta w tamtym egzemplażu zmotany był z orginalną skkrzynią od beczki 4 biegi v max na drogowym 50 km/h ale za to moc piekilna typowy rock-crawler na 3 biegu robił ostry podjazd ( GT 2.8 td stawał na 2 biegu)
ale!!!! zmienione resory przez co auto skacze nie układa się na wyboje na zwykłych pewnie by leżał z powodu dużej masy napędu
to moja opinia

ale!!!! zmienione resory przez co auto skacze nie układa się na wyboje na zwykłych pewnie by leżał z powodu dużej masy napędu
to moja opinia
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

-
- jestem tu nowy...
Cześć,
Acmeadapters z VW1.6d wolnossącym przetrenowałem. U mnie wszystko bardzo ładnie pasowało - łącznie z łapami trzymającymi silnik. W silniku przerabia się tylko jedną rzecz - trzeba ściąć końcówkę wału korbowego od strony sprzęgła (15 minut zabawy kątówką). Gorsza sprawa jest z wydechem - trzeba się trochę narzeźbić, bo wypada z drugiej strony. Poza tym nie obejdzie się bez lekkiego liftu przodu, bo miska koliduje z gruszką dyfra. Do tego dochodzą takie "drobiazgi" jak chłodnica z wiatrakiem, rozrusznik itd. W razie czego mozna u mnie taką zmotę obejrzeć (mazowieckie). Ale jeździ się fanie - chyba było warto. Powodzenia! Paweł.
Acmeadapters z VW1.6d wolnossącym przetrenowałem. U mnie wszystko bardzo ładnie pasowało - łącznie z łapami trzymającymi silnik. W silniku przerabia się tylko jedną rzecz - trzeba ściąć końcówkę wału korbowego od strony sprzęgła (15 minut zabawy kątówką). Gorsza sprawa jest z wydechem - trzeba się trochę narzeźbić, bo wypada z drugiej strony. Poza tym nie obejdzie się bez lekkiego liftu przodu, bo miska koliduje z gruszką dyfra. Do tego dochodzą takie "drobiazgi" jak chłodnica z wiatrakiem, rozrusznik itd. W razie czego mozna u mnie taką zmotę obejrzeć (mazowieckie). Ale jeździ się fanie - chyba było warto. Powodzenia! Paweł.
PudłoMotoManiek pisze:VW Taroz_power pisze:Od LT? Duuuża i długa, może raczej z Volvo? Zdradź tajemnicę

Świszcząca Suka Stage I