wyciągarka do samuraia+zderzak

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
olowis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wyciągarka do samuraia+zderzak

Post autor: olowis » śr sty 07, 2009 11:27 am

witam
proszę o radę w sprawie wyboru wyciągarki do samuraia - oczywiście chcę wydać jak najmniej :) przy zachowaniu pełnej użyteczności

auto do jazdy po lasach, bez ambicji rajdowych...
oczywiście zderzak do wymiany - zastanawiam się nad zakupem gotowego bo sam nie mam takich zdolności - może macie jakieś propozycje?

ps. wiem, że kiedyś był taki temat ale chyba go wcięło tak jak i inne po awarii serwisu...
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 2:49 pm przez olowis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fiqs
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: wyciągarka do samuraia+zderzak

Post autor: fiqs » śr sty 07, 2009 2:22 pm

niepolecam ESCAPE :)3 :)3 :)3

wydałem 1500zł na chinola i nigdy bym jeszcze raz nie zaiwestował w taką produkcje.
Nie dość że działa jakbyś do betoniarki 2kg. gwoździ wsadził to przy dużych obciążeniach zacina się.

Nie oszczędzaj na wyciągarce jak dla mnie WARN 9.0xp :)2 :)2 i te jej 6 kucyków robi pięknie :)17

pzdr. F
陸地震 被災地向け特別

Awatar użytkownika
tomasz sobkowiak

Post autor: tomasz sobkowiak » śr sty 07, 2009 3:07 pm

WARN M8000 Do wypadów w sobotę aż nadto :)2
2,8 Pajero MASTODONT MACHINE 4X4

Awatar użytkownika
mariuszfila

Post autor: mariuszfila » śr sty 07, 2009 3:58 pm

fiqs pisze:niepolecam ESCAPE :)3 :)3 :)3

wydałem 1500zł na chinola i nigdy bym jeszcze raz nie zaiwestował w taką produkcje.
Nie dość że działa jakbyś do betoniarki 2kg. gwoździ wsadził to przy dużych obciążeniach zacina się.

Nie oszczędzaj na wyciągarce jak dla mnie WARN 9.0xp :)2 :)2 i te jej 6 kucyków robi pięknie :)17

pzdr. F
Próbowałeś reklamować tego Esape, bo jeśli się zacina to pewnie ma jakąś wadę ? A może nabrał wody i trza go teraz przesmarować ? :D
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 4:40 pm przez mariuszfila, łącznie zmieniany 1 raz.
Y61

Awatar użytkownika
fiqs
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fiqs » śr sty 07, 2009 4:23 pm

mariuszfila pisze: Próbowałeś reklamować tego Esape, bo jeśli się zacina to pewnie ma jakąś wadę ? A może zabrał wody i trza go teraz przesmarować ? :D

ja kupiłem tą wyciągare:
http://wyciagarki.pl/sklep/product_info ... ucts_id=29
i wsadziłem ją do swojego SJ narazie chodzi ale wydaje takie dzwięki że zędy wypadają :)16

Kolega kupił w tym samym czasie taką:
http://wyciagarki.pl/sklep/product_info ... ucts_id=36
i wsadził ją do wranglera wytrzymała jeden rajd w ORZYSZU.
Teraz to złom :)11

Nie chce mi się walczyć z tym odkręcać i wysyłać potem czekać żeby się dowiedzieć że była za bardzo tyrana w terenie. Wiem że gwarancja w dzisiejszych czasach prawie nic nie znaczy tzn. jak jest dobra firma typu WARN to git gwarancje mam ale taki szit wiem do czego jest. Można sobie zrobić z takiej wyciągarki automat do rozsuwania firanek w salonie :)13
陸地震 被災地向け特別

Awatar użytkownika
mariuszfila

Post autor: mariuszfila » śr sty 07, 2009 4:43 pm

Nie wiem jak twój kolega użytkował tą winde, ale WARNa też da sie zakatować szybko, wszytko zależy jak tego używasz :D
Y61

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » śr sty 07, 2009 4:49 pm

Ja mam superwincha 9 od paru lat i bardzo dobrze sobie daje radę(jak na rajdy trochę wolna ale na tyle może być). Tylko że teraz chyba ją zastąpiły S9000 czy jakoś tak.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
olowis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: olowis » śr sty 07, 2009 10:36 pm

dziękuję za wszystkie odpowiedzi - zdaję sobie sprawę z tego , że wyciągarka to nie jest tania sprawa....
tak na prawdę, to wykorzystam ją 4-5 razy w roku... jednocześnie nie chcę kupić czegoś , co nie sprawdzi się w potrzebie...

wiem też , że wybór jest ogromny - dlatego proszę Was - zajmujących się tym sportem na codzień - o wskazówki co do parametrów takiej wyciągarki w kontekscie samuraja i moich potrzeb...

Awatar użytkownika
slaw211

Kontaktowanie:

Post autor: slaw211 » śr sty 07, 2009 10:36 pm

kazda wyciagarka musi byc zamatowana odpowiednio płyta prosta akomulator dobry i troche zdrowego rozsadku do obsługi

nie chcesz reklamowac bo zeby reklamowac trzeba wypełnic pewne wymogi
a ludzie czasem sami zrobia płyte pod winde akumulatora tez nie zmienia i takie sa skutki :wink:
gg 6157522

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » czw sty 08, 2009 8:46 am

olowis pisze:tak na prawdę, to wykorzystam ją 4-5 razy w roku... jednocześnie nie chcę kupić czegoś , co nie sprawdzi się w potrzebie...
kup tirfora i zrób porządne zaczepy :)
za pozostałą kase kup opony i zadbaj o stan techniczny auta
Bartek

Awatar użytkownika
olowis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: olowis » czw sty 08, 2009 10:04 am

o oponach już pomyślałem, technicznie jest ok, sprawa w tym, że z lenistwa nie chce mi się (szczególnie zimą) rozkładać hi-lift'a i łańcuchów :)
stąd pomysł na wyciągarkę :)

Awatar użytkownika
olowis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: olowis » sob sty 10, 2009 9:47 am

usilnie poszukuję tematu dotyczącego mocowania zderzaka do samuraia... Piotr Karcz wysłał mi linka do tematu w którym sam wyjaśnił co nieco... :)
pamiętam jednak, że kiedyś był post chyba nawet z rysunkami dot. jak montować zderzak do ramy... chodziło o śruby przechodzące przez ramę ? mocowanie za pomocą tulei dystansowych ? i wtedy ktoś pisał, że inny sposób mocowania spowodował urwanie zderzaka...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz sty 11, 2009 3:33 pm

Kolego Fiqs - po pierwsze jeśli jest to escape to ma 2 letnią gwarancję door to door więc koszty transportu Cię nie interesują a gwarancja obejmuje także katowanie w terenie. Jeśli wyciągarka Ci chodzi głosno to może wypadałoby w końcu przeczytać te kilka stron instrukcji a szczególnie stronę 6 gdzie pisze o głośnej pracy oraz o zaleceniach smarowania przeglądania itp. Fajnie się krytykuje jak się sprzet katuje bez przesmarowania i sprawdzenia środków po topnieniu w bagnie. No ale tak jest jak się kupi sprzet za kilka tysięcy to od razu człowiek smaruje, huha, otula, a jak sie kupi za 1500 to można katować bez smaru i narzekać. Gwarantuje Ci że jeśli masz równą płytę, nasmarowaną przekładnię oraz linę wyciągarka będzie chodziła cicho. PO drugie -jeśli wyciągarka przy dużych obciążeniach zacina się - choć do końca nie wiem co masz na myśli to albo jest jakiś problem z prądem tzn, będzie ją rozłaczało albo został zerwany klin przeciążeniowy i pod dużym obciążeniem będzie przepuszczać. Wierz mi pierwsza usterka jest do usunięcia poprzez poprawne podłączenie kabli, druga usterka choć mechaniczna i na pewno nie spowodowana bez winy użytkownika usuwana jest przez serwis darmowo i na poczekaniu lub też nowe urządzenie z klinem wysyłane jest natychmiast do klienta a jego montaż to 5 minut.
BTW - nieumiejętne obchodzenie się z wyciągarką może załatwić każdego wincha. I obojętne czy będzie to czysta chińska wyciągarka czy inny chiński choć markowy wyrób bowiem tylko i wyłącznie ramsey nie produkuje jeszcze wyciągarek w chinach. W każdym przypadku zasady są takie same.

Awatar użytkownika
olowis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: olowis » pt sty 16, 2009 8:22 am

dzięki pomocy jednego z kolegów udało się złożyć tak :

http://www.flickr.com/photos/30776549@N ... 2485/show/

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » wt lut 03, 2009 12:00 am

Ja mialem tak: Obrazek

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » wt lut 03, 2009 10:08 am

A ja mam tak:
Obrazek
Samiec

Awatar użytkownika
MarekSS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MarekSS » pt lut 06, 2009 8:45 pm

Sory za off topa, ja z pytaniem do kolegi olowisa :) jaki rozmiar opon szer, wysok i czy bieznik czy nówka, a i jak sie zwie oponka :D
Niech BŁOTO będzie z Wami :D

Awatar użytkownika
olowis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: olowis » pn lut 09, 2009 3:29 am

opony to bf goodrich mt 215/75 r15 - przejechane około 15 000 km na nich

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”