Wspomaganie w Samuraiu
Moderator: Albert_N
Wspomaganie w Samuraiu
Koledzy z czego założyć podwójne koło pasowe co by mnie pompe napedzało. Nie chce głową ściany przebijać. Wiec proszę o podpowiedz.
Re: Wspomaganie w Samuraiu
może z oryginalnego samuraia który miał wspomaganie...
Bo z vitary nie da rady - ma koło przykręcane na(o ile dobrze pamiętam) 5 czy 6 śrub, a samurai na pewno na 4.
Bo z vitary nie da rady - ma koło przykręcane na(o ile dobrze pamiętam) 5 czy 6 śrub, a samurai na pewno na 4.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Dzięki za odpowiedz, choć tą wersję akurat znałem, myślałem że można z czegoś podpasować co występuje w większej ilości na rynku wtórnym 

z czego pompa 
znaleźć koło takie jak na pompie żeby się zgadzał "klin" lub ilość rowków.
można dospawać do koła które jest na wale lub dokręcić..
żadnej filozofii w tym nie ma ma być tylko w osi z kołem wału i w linii prostej z kołem pompy.

żadnej filozofii w tym nie ma ma być tylko w osi z kołem wału i w linii prostej z kołem pompy.
przydałoby się żeby jeszcze było wyważone...
A przy spawaniu może być z tym ciężko...
u mnie jest po lekkiej przerobce z pompy wody ...
U nas jest przyspawane i nie ma tragedii - jeżeli jest jakieś bicie to niezauważalne gołym okiem. Raczej wału nie zwichrujeAdam.Ż pisze:przydałoby się żeby jeszcze było wyważone...

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Bo z vitary nie da rady - ma koło przykręcane na(o ile dobrze pamiętam) 5 czy 6 śrub, a samurai na pewno na 4
Da rade, trza tylko zaspawac stare i wywiercic nowe.
Lepiej pózno niz wcale
może źle napisałem - nie da rady bez przeróbek...
A próbowałeś wiercić w spawanym??
nie żeby się nie dało...
A próbowałeś wiercić w spawanym??

Pompa to jakaś podejdzie, mam z LR więc taka pewnie tam zawędruje, no chyba że mnie coś zaskoczy, co do koła to dzieki panowie pomysł podsunietyleszek pisze:z czego pompa

co do pomp to zakładałem już mercedesa, widziałem założoną z jakiegoś plaskatego miśka, w sumie najprościej zamocować z viertarki, ale kto powiedział że nie da się wystrugać własnego mocowania.
- shrek4x4
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
jam mam od skody 105 jest takiej samej wielkosci jak od samuraja, dołozone, wyszlifowac tylko musiałem rowek zeby weszło na kwadracik na wałku ( mały kwadratowy pilniczek i 5 minut pracy) a i chyba wierciłem jedna dziurkę na srubkę zeby pasowało . Skręcone i juz 3 lata pracuje bezawaryjnie
Uaz Handmade Evo 150, Samurai pomotany, ShrekAwóz.
No jasne i to nie razAdam.Ż pisze:może źle napisałem - nie da rady bez przeróbek...
A próbowałeś wiercić w spawanym??nie żeby się nie dało...

Lepiej pózno niz wcale
No więc zrobiłem, znalazłem u siebie podobne koło dotoczyłem sobie podkładkę dystansującą, na podzielnicy zaznaczyłem otwory, skreciłem a na koncu pospawałem i jest miodzio, nawet nie bije:)21 Co do pompy to zamontowałem z RR V8 i też jest git, najdalej w piatek bedę cieszył się wspomaganiem, no chyba że nie bedę 

no a powiedzcie mi drodzy wyjadacze co z przekładnia kierowniczą ? Od czego zakładacie ze wspomaganiem ?
Ja mam vitara anglik - wychodzi najtaniej , ale nie jest pozbawiona wadjakubpm pisze:no a powiedzcie mi drodzy wyjadacze co z przekładnia kierowniczą ? Od czego zakładacie ze wspomaganiem ?

Świszcząca Suka Stage I

nie próbowałem, ale widziałem że od frontery ma podobne gabaryty co vitarowa(jest mniejsza niż z omegi).
Ja mam z vitary...
Ja mam z vitary...
no nie wiem czy tak najtaniej, ale to wszystko zależy jakie kto ma dojścia...Zun pisze:Ja mam vitara anglik - wychodzi najtaniej , ale nie jest pozbawiona wadjakubpm pisze:no a powiedzcie mi drodzy wyjadacze co z przekładnia kierowniczą ? Od czego zakładacie ze wspomaganiem ?kola moga o nia ocierac.
No mnie wyszła razem z pompa mocowaniem pompy , wężami i drążkiem 400 pln i w tym była przesyłka.Adam.Ż pisze:no nie wiem czy tak najtaniej, ale to wszystko zależy jakie kto ma dojścia...Zun pisze:Ja mam vitara anglik - wychodzi najtaniej , ale nie jest pozbawiona wadjakubpm pisze:no a powiedzcie mi drodzy wyjadacze co z przekładnia kierowniczą ? Od czego zakładacie ze wspomaganiem ?kola moga o nia ocierac.
Świszcząca Suka Stage I

a czy ktoś zakładał wspomaganie do sj 410 bo wydaje mi się, że takie dobrodziejstwo może "pożreć cały nadmiar mocy litrówki" 

No co tyjakubpm pisze:a czy ktoś zakładał wspomaganie do sj 410 bo wydaje mi się, że takie dobrodziejstwo może "pożreć cały nadmiar mocy litrówki"

Świszcząca Suka Stage I

Ja mam vitara anglik - wychodzi najtaniej , ale nie jest pozbawiona wadkola moga o nia ocierac
No mnie wyszła razem z pompa mocowaniem pompy , wężami i drążkiem 400 pln i w tym była przesyłka
No to mi wspomaganie z przekładnią od omegi udało się sporo taniej złożyć. Tylko że części były "zbierane" na spokojnie cały zeszły sezon i złożone podczas zimowej przerwy.
Przekładnia omega 49 zł, pompa mercedes 123 70 zł, krzyżak kierowniczy bmw 40 zł, koło pasowe 20zł, węże 50 zł, sruby płyn kilkanaście zł. trochę rzeźby i działa

Niestety sporym mankamentem na pewno jest waga całego zestawu

Staraj się wykombinować, żeby nie było wielorowkowe. Jak załapie więcej syfu, to lubi spaść pasek.olaf pisze:Koledzy z czego założyć podwójne koło pasowe co by mnie pompe napedzało. Nie chce głową ściany przebijać. Wiec proszę o podpowiedz.
Odkopałem i ...
Dodatkowe kółko napędzające np z kadeta 1,6 przyciete, wchodzi pasownie do środka samurajowego kółka i w środku trzeba spawnąć (pozostawiając miejsce na wkręcenie sróbek).
A w temacie mocowania przekładni można zastosować patent wymyslony tutaj http://forum.difflock.com/viewtopic.php ... ight=wedge
Oni co prawda jakoś nie po naszej stronie przekładnie mają ale pomysł z mocowaniem można odgapić
Dodatkowe kółko napędzające np z kadeta 1,6 przyciete, wchodzi pasownie do środka samurajowego kółka i w środku trzeba spawnąć (pozostawiając miejsce na wkręcenie sróbek).
A w temacie mocowania przekładni można zastosować patent wymyslony tutaj http://forum.difflock.com/viewtopic.php ... ight=wedge
Oni co prawda jakoś nie po naszej stronie przekładnie mają ale pomysł z mocowaniem można odgapić

Bartek