Total remont blacharki

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
KSikorski

Total remont blacharki

Post autor: KSikorski » wt mar 31, 2009 10:07 am

Tak mnie naszło... w samim mam zdrową ramę i zamierzam parę lat przynajmniej, jak nie paręnaście nim jeździć. Silnik itp. zawsze można wymienić ;-) Sami jak to sami, ma już kilka skorodowanych miejsc. Pomyślałem, żeby przez parę najbliższych lat odłożyć sobie trochę złociszy na fundusz remontowy. Remont w sensie zrzucić i wybebeszyć budę, wypiaskować do gołej blachy, wyciąć rudą, wyspawać reperaturki i porządnie zabezpieczyć przed korozją i na koniec całość pomalować zwykłą farbą wojskową.

Pytanie:
Czy taki remont ma sens praktyczny? Czy po takim zabiegu można by domniemywać, że buda wytrzyma kolejnych kilkanaście lat?

Nie chodzi mi tu o opłacalność finansową, bo ogólnie jeżdżenie terenówką się nie opłaca :D
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
szerokimost

Re: Total remont blacharki

Post autor: szerokimost » wt mar 31, 2009 10:17 am

KSikorski pisze:Tak mnie naszło... w samim mam zdrową ramę i zamierzam parę lat przynajmniej, jak nie paręnaście nim jeździć. Silnik itp. zawsze można wymienić ;-) Sami jak to sami, ma już kilka skorodowanych miejsc. Pomyślałem, żeby przez parę najbliższych lat odłożyć sobie trochę złociszy na fundusz remontowy. Remont w sensie zrzucić i wybebeszyć budę, wypiaskować do gołej blachy, wyciąć rudą, wyspawać reperaturki i porządnie zabezpieczyć przed korozją i na koniec całość pomalować zwykłą farbą wojskową.

Pytanie:
Czy taki remont ma sens praktyczny? Czy po takim zabiegu można by domniemywać, że buda wytrzyma kolejnych kilkanaście lat?

Nie chodzi mi tu o opłacalność finansową, bo ogólnie jeżdżenie terenówką się nie opłaca :D
Witam

Ja tam łatam dziury na bieżąco :D (fakt faktem budę mam całkiem zdrową )

Nie szkoda by było takim zrobionym kapitalnie samim z nowym lakierem w błocko wjechać ??? albo w gęsty lasek i gałęziami po budzie :D
Samiec

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » wt mar 31, 2009 10:20 am

Błyszczący lakier metalik mnie nie interesuje. Chlapnąć farbą od czołgu matową i tyle...
Jimny M16A

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » wt mar 31, 2009 10:24 am

A tak poza tym to jak będziesz suze eksploatował dość intensywnie poza asfaltem to za te parę lat jak w miedzy czasie nie będziesz budy łatał/zabezpieczał to nie będzie już co remontować :D :wink:

PS:ja zostaję przy metaliku jak brudny i tak koloru nie widać a dzielnie znosi wszelkie obcierki :wink: :)2
Samiec

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt mar 31, 2009 10:26 am

Zależy jakie masz warunki i ile czasu.
Robiłem dużą blacharkę w lj80. Z perspektywy czasu taniej, szybciej i przyjemniej byłoby kupić drugą budę.
Samuraia blachy nawet nie dotykam - poczekam aż się rozpadnie i zainwestuję w nową kastę.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » wt mar 31, 2009 10:26 am

przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz ... hmm raczej siedzisz co i w jakim stopniu do naprawy i czy przy nagłym hamowaniu nie odlecisz z buda od ramy .. :D :D
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » wt mar 31, 2009 10:34 am

Jasne, że szybciej byłoby kupić drugą budę, z tym że wątpię w możliwość kupienia budy do samiego w naprawdę dobrym stanie :-) Obawiam się, że czas spędzony na jeżdżeniu i oglądaniu różnych bud mimo wszystko byłby podobny do czasu remontu.

Pomysł mam taki, żeby przez najbliższe dwa lata uzbierać jakąś sumkę (fundusze mam z udzielania korepetycji, więc nie jest to mega szybki przyrost gotówki...) i po prostu pewnej zimy oddać go komuś (jestem studentem, nie blacharzem, podejrzewam że sam bym tylko spartolił sprawę) na tyle długo, na ile będzie trzeba. Na codzień jeżdżę na rowerze, więc jakiś czas bez samochodu nie jest dla mnie problemem.
Jimny M16A

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt mar 31, 2009 10:38 am

Albert_N parę lat temu zrobił podobnie...
Podobno już widzi światełko w tunelu :)21

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt mar 31, 2009 1:05 pm

taaa....
tez stwierdzilem, ze nie bede kladl laty na late, tylko kupie druga bude. Problem w tym, ze wszystkie byly w jeszcze gorszym stanie :)21 znalazlem jedna, po remoncie, po lakierze , wow !! okazalo sie ze lakier beznadziejny i kladziony po ciemku walkiem, dziurki i tak sa tu i tam, wiec procedura wygladala nastepujaco :
* piaskowanie
* blacharz, wyciecie nadkoli, wzmocnienie budy, wzmocnienie mocowan, itp
* podklad, lakier
oczywiscie buda musiala wrocic do blacharza, bo lakier byl polozony nie do konca poprawnie i ruda wylazla.
Teraz jest niezle, choc i tak rdza wylazi - nie ma mowy o kilkunastu latach :)21
do tego sama przekladka tez zajmuje sporo czasu, bo a to rame trzeba pomalowac, a to zwalic skrzynie, a to to i tamto.
Nie nastawiaj sie ze ogarniesz temat szybko i przyjemnie, chyba, ze ktos za Ciebie bedzie to robil.
W chwili obecnej auto wyglada tak :
Obrazek
i jest prawie gotowe :)21
czekam na zamowione bilsteiny , trzeba dorobic odboje i w droge.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » wt mar 31, 2009 1:31 pm

Ja zacząłem generalny remont budy w sierpniu zeszłego roku... Miał byc lajcik - góra 3, może 4 weekendy poświęcone na łatanie, malowanie i złożenie tego do kupy... Plany planami, a życie życiem:) Coprawda samo zrzucenie kasty to robota niemal ekspresowa (2 os. w sumie może z 10h + paru krewkich pomagierów przy podniesieniu), reszta to istne zegarmistrzostwo - oczywiście przy założeniu, że chcesz żeby było cacy;)
Poszedłem w technologię z podkładem epoksydowym w roli głównej (polecam poczytanie tematów w dziale Farby i lakiery), materiał tani specjalnie nie jest, ale przy poświęceniu własnego czasu nie ma tragedii. Do tego trzeba doliczyć tarcze, szczotki, papiery ścierne i całą mase tego typu ustrojstwa. Poza Aso dostanie elementów podłogi graniczy z cudem więc trzeba ciąć, doginać itp.. Papierowe progi z Allegro też lepiej sobie darować i dogiąć z blachy.
Ramę wypiaskowałem (pamiętaj, że Twoja po paru latach upalania tez może nie byc już w super stanie), potem podkład i na to lakier poliuretanowy. To samo oczywiście na podłodze - jak coś zostanie to także w środku...
Jak już zauważono przy takiej robocie zawsze coś wyskoczy i trzeba się z tym liczyć. Jakieś światełko w tunelu już widać. Trwa to niemiłosiernie długo w moim wydaniu -pewnie jeszcze z miesiąc albo i dwa, ale czas na grzebanie mam tylko w weekendy (i to niestety nie wszystkie)... szczerze to drugi raz już bym się sam pewnie nie porwał i ktoś robiłby to za mnie. Ale z drugiej strony satysfakcja będzie na pewno;)
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » wt mar 31, 2009 1:35 pm

Ja tego nie chcę robić sam. Mam poleconego fachowca, który robił budę w gaziku znajomemu. Takie życie, oprócz studiowania i leżenia pod samochodem trzeba czasami trochę pożyć :-)
Jimny M16A

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » wt mar 31, 2009 1:37 pm

Znam ten ból- studia, praca i do tego syf w garażu... Jakoś żyjemy, ale przyznaje rację: nie ma się co zażynać :)2
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » wt mar 31, 2009 2:05 pm

Albert_N pisze:taaa....
tez stwierdzilem, ze nie bede kladl laty na late, tylko kupie druga bude. Problem w tym, ze wszystkie byly w jeszcze gorszym stanie :)21 znalazlem jedna, po remoncie, po lakierze , wow !! okazalo sie ze lakier beznadziejny i kladziony po ciemku walkiem, dziurki i tak sa tu i tam, wiec procedura wygladala nastepujaco :
* piaskowanie
* blacharz, wyciecie nadkoli, wzmocnienie budy, wzmocnienie mocowan, itp
* podklad, lakier
oczywiscie buda musiala wrocic do blacharza, bo lakier byl polozony nie do konca poprawnie i ruda wylazla.
Teraz jest niezle, choc i tak rdza wylazi - nie ma mowy o kilkunastu latach :)21
do tego sama przekladka tez zajmuje sporo czasu, bo a to rame trzeba pomalowac, a to zwalic skrzynie, a to to i tamto.
Nie nastawiaj sie ze ogarniesz temat szybko i przyjemnie, chyba, ze ktos za Ciebie bedzie to robil.
W chwili obecnej auto wyglada tak :
Obrazek
i jest prawie gotowe :)21
Ta jodełka na kołach to specjalnie pod włos ?? czy to tylko tak na czas remontu :)

A ten paten (wgłębienie na błotniku) to na hebel ?? jeśli tak to fajny patent :)2
Samiec

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt mar 31, 2009 2:09 pm

tak, w blotniku jest zrywka od hebla, a kola na odwrot tylko chwilowo :)21
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » wt mar 31, 2009 2:12 pm

Albert_N pisze:tak, w blotniku jest zrywka od hebla, a kola na odwrot tylko chwilowo :)21
A jaki hebelek montujesz ?? stały czy ze zdejmowanym kluczem ??
Samiec

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt mar 31, 2009 2:34 pm

Albert_N pisze:taaa....
...i jest prawie gotowe :)21
Fajowy :)2
Specjalnie kazałeś zrobić błyszczący lakier?
Ja teraz mam mieszane uczucia. Co prawda matowy wygląda super, ale "wciera" się w niego każdy najmniejszy syf. :)3
Po gładkim lakierze jak się przejedzie np ołówkiem, to nie ma śladu. Na macie można to tylko zamalować, bo już nie zejdzie...
Mam nadzieję, że jak się trochę wytrze, to będzie lepiej pod tym względem.

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt mar 31, 2009 2:45 pm

to mial byc polmat... ale to jest ten lakier przemyslowy i tak wyszlo. A i tak jeszcze nie byl polerowany po lakierowaniu. Ale wazna jest barwa :)21 mowilem ze nasze suzuki pasuja do siebie !
szeroki most : hebel mam 6cio punktowy, z wyjmowanym kluczykiem.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » wt mar 31, 2009 3:39 pm

Albert_N pisze: hebel mam 6cio punktowy, z wyjmowanym kluczykiem.
A co to jest ? :oops:
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » wt mar 31, 2009 3:45 pm

Albert_N pisze:to mial byc polmat... ale to jest ten lakier przemyslowy i tak wyszlo. A i tak jeszcze nie byl polerowany po lakierowaniu. Ale wazna jest barwa :)21 mowilem ze nasze suzuki pasuja do siebie !
szeroki most : hebel mam 6cio punktowy, z wyjmowanym kluczykiem.
dzięki :)2
Samiec

Awatar użytkownika
mateuszpr

Kontaktowanie:

Post autor: mateuszpr » wt mar 31, 2009 4:00 pm

Ja generalna blacharkę robilem dwa lata temu.. Norrmalnie lakier doprowadziłem do połysku że aż lśnił..
W tym roku pojawiły się pierwsze wypryski.. Dopiero po dwóch latach (przejeździł dwie zimy bez niczego).. Aa teraz na pewno nie będe się znowu bawił w polerke bo mi się nie będzie chciało.. I tak wjade znowu w błoto i będzie usyfiony.. xD
Co nie zmienia faktu, że pierwsze kroki po tej zimie prowadzą do zainteresowania się pomarańczowym syfem na zielonej blasze..
Suzuki Santana 1.3 93r. - SPRZEDANY
http://www.AutoAlarm.Katowice.pl

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt mar 31, 2009 4:33 pm

hebel sluzy do odlaczenia pradu w aucie, w tym wylaczenia stacyjki ( zgaszenia motoru )
http://motorsport.istore.pl/pl/product/view?id=182662
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
fruzia86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: fruzia86 » wt mar 31, 2009 7:49 pm

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany :
http://4x4.szczecin.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1316
Kaśka

Awatar użytkownika
NumeR

Post autor: NumeR » wt mar 31, 2009 8:25 pm

fruzia86 pisze:Jeżeli ktoś byłby zainteresowany :
http://4x4.szczecin.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1316
Jaki koszt tego ??
nie ważne jak! ważne że w teren

Awatar użytkownika
Stang

Post autor: Stang » wt mar 31, 2009 9:30 pm

A ja tam robię właśnie se nową budę piaskuję rozcinam wycinam doginam i na nowo spawam nie zostanie nawet grama rdzy :)21 jeszcze ze dwa - trzy tygodnie i lakier super połysk i na dodatek oryginalny kameleon PPG za 15 tysi i w bagno :)21 :)21 :)21
Zuza EVO III - PL3
Jeep WG CRD
http://www.youtube.com/watch?v=fVQOy0CLhJk

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » wt mar 31, 2009 9:31 pm

Sam to robisz?
Jimny M16A

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”