kupic czy nie grand vitare?
Moderator: Albert_N
kupic czy nie grand vitare?
mam pytanko j.w.
jeśli tak to na co patrzeć , zwracać uwagę podczas zakupu ?
mam na oku Vitarke z 2002 roku za 26 tyś i ponoć przebieg 112 tyś km. silnik 2.0 dti w .
proszę o poradę z góry dzięki .
mam na oku Vitarke z 2002 roku za 26 tyś i ponoć przebieg 112 tyś km. silnik 2.0 dti w .
Re: kupic czy nie grand vitare?
co jest tanie to jest drogie!
a wg. Ciebie toile taka vitarka ma kosztować ?
a na podstawowe moje pytanie to nikt nie zna odpowiedzi ?xam pisze:mam pytanko j.w.
Raczej nie...xam pisze:a na podstawowe moje pytanie to nikt nie zna odpowiedzi ?xam pisze:mam pytanko j.w.
Tutaj ludzie jeżdżą nieco innymi autami. Spróbuj na innym forum.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
"kupic czy nie grand vitare?" - jak potrzebujesz auto na asfalt to nie widzę problemu 

vitara 2,0 V6
patrol y60 - autobus
patrol y60 - autobus
przypatrz sie na ceny rynkowe przynajmniej z 30 trzeba dac! ale w sumie twoja kasa twoja zabawkaxam pisze:a wg. Ciebie toile taka vitarka ma kosztować ?
Ja znamxam pisze: a na podstawowe moje pytanie to nikt nie zna odpowiedzi ?

SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi
kup sobie jak ci się podoba - co nam do tego 

vitara 2,0 V6
patrol y60 - autobus
patrol y60 - autobus
GV wersja 1 jest całkiem OK.
Jak jest w dobrym stanie, to czemu nie kupić...
Jak jest w dobrym stanie, to czemu nie kupić...
RRC 3.5 V8 man carb 4d1983
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"
kup lepiej 20 letniego parcha wiecej radosci ci daAśka&Kuba pisze:a ja bede na nie nie kupuj
![]()
nie bo nie

- cordoba_2004
-
26 tys za 2002 rocznik to nie jest tak mało raczej normalna rynkowa cena
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
swoją drogą u mnie na osiedlu stoi GV, niby SUV jak SUV ale patrze sobie pewnego razu na próg zrobiony z chromo-podobnej rurki a tam naklejka jakaś, przyglądam się a tam... przekreślona stopka- nie stawać

Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

- cordoba_2004
-
kup sobie 20 letniego parcha to się dowiesz ile kosztuje offroad
z vitarą nie będzie tego problemu
- cordoba_2004
-
z jaką nie będzie problemu z tą 20 letnią czy tą z 2002? a może z jedną i drugą?
w ofrołdzie?
z każdą i zblizony
tyle, że ta nowa przód ma badziewniejszy i graty droższe
z każdą i zblizony
tyle, że ta nowa przód ma badziewniejszy i graty droższe
- artmel
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
jeżeli chcesz pojeździć sporadycznie po drogach szutrowych to kupuj, ja mam podobną i jest OK.
Natomiast w teren to już nie ten typ, no chyba że nie zwracasz uwagi na koszty i wygląd.
Natomiast w teren to już nie ten typ, no chyba że nie zwracasz uwagi na koszty i wygląd.

- k160 3,3D
- GV 2,7
Po pierwsze napisz do czego potrzebujesz i czego oczekujesz od auta - główne przeznaczenie i ewentualnie poboczne - jak będziemy to wiedzieć, może podpowiemy Ci czy w ogóle kupować GV czy nie.xam pisze:mam pytanko j.w.
A na co zwracać uwagę:
- napędy - o tym jest rzeka postów - poszukaj troszkę (z tego co wiem, GV nie ma sprzęgiełek w kołach tylko pneumatyczne podłączanie półosiek w moście przednim i to jest główna różnica w stosunku do Vitary)
- silnik - 2.0dti/c - rozumiem że jest to Diesel Turbo Intercooler (konstrukcja Mazdy) jest dosyć żywotny, ale jak każdy silnik można go zaj*bać - trzeba sprawdzić czy chodzi równo, cicho, jak zapala, jak dymi, gdzie cieknie, czy są przedmuchy - o tym też jest sporo na forum. Przy jeździe, turbo załącza się przy ok. 1,9krpm i wtedy powinieneś czuć wyraźne przyspieszenie i słyszeć lekki odgłos turbiny.
- sprzęgło - warto od spodu zobaczyć czy nie cieknie i czy obudowa jest cała - naprawy mogą być dosyć kosztowne
- układ kierowniczy - mi właśnie kończy się wspomaganie (przy 220kkm, głównie szosa), więc jakbyś miał ze wspomaganiem problem to deklarowany przebieg pod znakiem zapytania
- no i standardowo - stan ramy a blacharkę ze szpachlomierzem sprawdzić - zwykle zaprawki są na krawędzi dachu nad piątymi drzwiami i na nadkolach po otworzeniu tylnych drzwi i i nimi nie trzeba się przejmować (chyba że kilogramy tej szpachli było), ale jeśli w innych miejscach coś było z blachą robione, to warto bliżej się przyjrzeć, czy czasem nie było głębszego dzwonu
To tyle co mi teraz do głowy przychodzi, ale pewne jest milion innych rzeczy, które warto sprawdzić w zależności od przeznaczenia samochodu ...

Suzuki Vitara 2.0 DI/C TURBO '97, lift 2', KL-71 225x75R16
Passat 1.8T '01 (ośka, ale tymczasowo)
Passat 1.8T '01 (ośka, ale tymczasowo)