Samurai - gaźnik vs wtrysk, wąski most vs szeroki most

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

citrofan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Samurai - gaźnik vs wtrysk, wąski most vs szeroki most

Post autor: citrofan » śr lip 29, 2009 10:56 pm

Mógłby ktoś zebrać do kupy informacje i zamieścić w jednym miejscu?
Chodzi mi o to żeby taki nowicujsz jak ja był w stanie odróżnić w Samurai'u silnik 1.3 na gaźniku od tego na wtrysku (podobno lepszy) oraz mosty szerokie i wąskie. Od razu przydałyby się jakieś zdjęcia porównawcze. Odnośnie mostów to prosiłbym o wyjaśnienie o co chodzi z tą szerokością, czy da się odróżnić na oko i które lepsze i dlaczego?

klucz13

Kontaktowanie:

Re: Samurai - gaźnik vs wtrysk, wąski most vs szeroki most

Post autor: klucz13 » śr lip 29, 2009 11:01 pm

A po cholerę :o jak chcesz wiedzieć to rusz dupę i poszukaj :wink: wszystko było :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

citrofan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: citrofan » śr lip 29, 2009 11:18 pm

klucz13 pisze:A po cholerę :o jak chcesz wiedzieć to rusz dupę i poszukaj :wink: wszystko było :)21
Zanim założyłem wątek wpisałem "wtrysk" i "samurai" w wyszukiwarkę i lipa. To samo na hasło "monowtrysk". Nie znalazłem zdjęc które pomogły by mi w przyszłości odróżnić silniki na żywo. To samo przy mostach. Poza tym można by założyć temat w stylu "Samurai - zanim kupisz" i tam zebrac niezbędną wiedzę dla tych co się noszą z zamiarem kupna. Zdecydowanie ułatwiło by to sprawę potencjalnym nabywcom zamiest szperać po forum w kilkunastu wątkach na raz.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr lip 29, 2009 11:45 pm

przepraszam ale jak można pomylić silnik z gaźnikiem od silnika na wtrysku ?? :o :)21
a co do szerokich i wąskich miara w łape i pod auto :)2 :wink: nie śledzę suzuki dość uważnie ale o mostach dość dużo napisane :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

citrofan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: citrofan » śr lip 29, 2009 11:58 pm

lbl78 pisze:przepraszam ale jak można pomylić silnik z gaźnikiem od silnika na wtrysku ?? :o :)21
a co do szerokich i wąskich miara w łape i pod auto :)2 :wink: nie śledzę suzuki dość uważnie ale o mostach dość dużo napisane :)21
A pokazałbym Ci wtrysk jednopunktowy w Golfie i o flaszkę się założył że byś powiedział że to gaźnik. Dla kogos kto cos już raz widział w danym modelu sprawa się wydaje prosta, a dla kogoś kto nie to już gorzej :-? Wtrysk wielopunktowy można odróżnić dość łatwo ale tzw. monowtrysk już gorzej.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lip 30, 2009 12:02 am

citrofan pisze: A pokazałbym Ci wtrysk jednopunktowy w Golfie i o flaszkę się założył że byś powiedział że to gaźnik.
no kolego pojechałeś po bandzie :)21 ale flaszki byś już nie miał ;) pomijając już wilki napis INJECTION PUMP :)21 to jedno i drugie różni się diametralnie :)2 :wink:
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

meenia

Post autor: meenia » czw lip 30, 2009 8:31 am

citrofan pisze:Mógłby ktoś zebrać do kupy informacje i zamieścić w jednym miejscu?
Chodzi mi o to żeby taki nowicujsz jak ja był w stanie odróżnić w Samurai'u silnik 1.3 na gaźniku od tego na wtrysku (podobno lepszy) oraz mosty szerokie i wąskie. Od razu przydałyby się jakieś zdjęcia porównawcze. Odnośnie mostów to prosiłbym o wyjaśnienie o co chodzi z tą szerokością, czy da się odróżnić na oko i które lepsze i dlaczego?

Na gazniku siedzi metalowy garnek :)21 na wtrysku karbowany plastik. Jak popatrzysz pod przedni zderzak to przy waskim moscie wieszak przedniego resora jest pod profilem ramy, przy szerokim po zewnetrznej jej stronie.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

citrofan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: citrofan » czw lip 30, 2009 11:39 am

Od którego roku montowali wersje z wtryskiem.
To na zdjęciu to wtrysk czy gaźnik?
Obrazek

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » czw lip 30, 2009 11:43 am

citrofan pisze:Od którego roku montowali wersje z wtryskiem.
91' wtedy trafisz już tylko na monowtrysk
ale pewnie jak to w suce wyjątek może się trafić :)21
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lip 30, 2009 12:00 pm

citrofan pisze:
klucz13 pisze:A po cholerę :o jak chcesz wiedzieć to rusz dupę i poszukaj :wink: wszystko było :)21
Zanim założyłem wątek wpisałem "wtrysk" i "samurai" w wyszukiwarkę i lipa. To samo na hasło "monowtrysk". Nie znalazłem zdjęc które pomogły by mi w przyszłości odróżnić silniki na żywo. To samo przy mostach. Poza tym można by założyć temat w stylu "Samurai - zanim kupisz" i tam zebrac niezbędną wiedzę dla tych co się noszą z zamiarem kupna. Zdecydowanie ułatwiło by to sprawę potencjalnym nabywcom zamiest szperać po forum w kilkunastu wątkach na raz.
Napisz do administratora forum, że wyszukiwarka nie działa :)14

Na stronie Danielsa byłeś?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
misiu

Post autor: misiu » czw lip 30, 2009 1:46 pm

bigos pisze:
citrofan pisze:Od którego roku montowali wersje z wtryskiem.
91' wtedy trafisz już tylko na monowtrysk
ale pewnie jak to w suce wyjątek może się trafić :)21
nie ma reguły, mam hiszpanskiego samuraja '92 i mam gaznik
byla juz o tym dyskusja
suczę...robi się
gg: 1658948
plock4x4.pl

meenia

Post autor: meenia » czw lip 30, 2009 5:52 pm

Na zdjeciu jest wtrysk

Pozdrawiam
sj 425 606468554

Thunder
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Thunder » pn sie 03, 2009 6:25 am

Citrofan,

Jeśli chodzi o szerokość mostów to podobno jeśli gniazda pod resory i wieszaki są odsadzone od ramy na zewnątrz o jakies 5-6cm to są to szerokie mosty, a jeśli są centralnie pod ramą to są to wąskie mosty, ale głowy nie dam - taką własnie informację otrzymałem od jednego z panów z serwisu samuraia.
Może ktoś znajacy temat potwierdzi tą informacje, a nie jak zwykle odeśle nowych nieznających tematu do wyszukiwarki :lol:

Pozdr.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn sie 03, 2009 1:47 pm

nie są pod podłużnicami ramy, tylko przesunięte na zewnątrz to wtedy szeroki most.
Podobnie jak w przednim moście jeden z cybantów mocujących resor do mostów jest dłuższy i wchodzi na gruchę mostu to wąski most.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » pn sie 03, 2009 2:20 pm

co do szerokich mostów to poza tym ze montowane na "zewnątrz ramy" to szły od 1988 roku wyjątkami były wersje USA w nich dochodził licznik w milach i bodajże dziwne obrysowki na dokładkach zderzaka ..... a wtrysk to jak już kolega wspomniał najczęściej stosowany po 90 roku lecz oczywiście jak to w suzach bywa są wersje gaźnikowe nawet z końca 93 ( mam osobiście)...... aha co do gaźników to jeszcze wersje Asian bez kompa i takie fajniusie dziwne gaźniki co maja więcej kabli niz wtrysk + komputer ( jak coś spierdzielil..em to poprawcie)... różnice wtrysk- gaźnik widać na pierwszy rzut oka po dolocie powietrza filtr-gaźnik vel wtrysk 9 .......wtrysk mała prostokątna puszeczka a gaźnik okrągła nieduża metalowa puszeczka i śrubka od góry (kluczyk 10)
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”