Od jakiegoś czasu jestem na forum, i na wszystkie męczące mnie pytania znajdywałem odpowiedź, jednak na to nie potrafię, dlatego pozwoliłem sobie zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
A więc mam vitarke 98r przy załączonym napędzie na przód z okolic przedniego prawego koła dochodzą odgłosy jakby pstrykanie. Dźwięk kojarzy mi się z dźwiękiem, jaki wydaje uszkodzony przegub. Tylko tyle, że w osobówkach zazwyczaj przegub najbardziej słychać przy skręconych kołach, mniej na prostych. Natomiast w tym przypadku skręcanie i prostowanie nie robi różnicy, częstotliwość jest tym większa im szybciej jadę, czasem na jakiś czas przestaje pstrykać. Mam wrażenie, że przestaje też hałasować w momencie, kiedy to właśnie koło jest bardziej obciążone. Byłem już u mechanika, jednak nie miał czasu się przejechać, podglądaliśmy na kanale, ale od spodu wszystko wygląda normalnie. Może ma ktoś jakieś sugestie, co to może być?? Dzięki.
stukanie (klikanie) przegub ??
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Re: stukanie (klikanie) przegub ??
Sprzęgiełko? (jeśli są)
Chyba mniej czasu by zajelo mechanikowi wejscie do auta, zrobienie 1-2km niz wjazd na kanal i ogladanie auta od spodu. Pewnie leniwy mechanik i nie chcialo mu sie z kanalu wychodzicparadox_konin pisze:Byłem już u mechanika, jednak nie miał czasu się przejechać, podglądaliśmy na kanale, ale od spodu wszystko wygląda normalnie. Może ma ktoś jakieś sugestie, co to może być?? Dzięki.

Miejsce na Twoją reklamę.
-
- jestem tu nowy...
Są automaty, czyli można zacząć szukać sprzęgiełka? Tak przy okazji pociągnę jeszcze temat sprzęgiełek. Po jeździe w terenie, kiedy chcę wyłączyć 4X4 zazwyczaj pojawia się problem, to znaczy nie chce się wyłączyć. Znajomy, który katuje frotkę poradził żebym włączył wsteczny pojechał trochę do tyłu i w momencie, kiedy jeszcze się toczy rozłączył przód. Okazało się, że jego sposób działa, ale prawdę mówiąc wolałbym nie musieć stosować takich sztuczek
Czy to również może być wina sprzęgiełek?
Pozdrawiam Serdecznie i dzięki za szybką odpowiedź

Czy to również może być wina sprzęgiełek?
Pozdrawiam Serdecznie i dzięki za szybką odpowiedź