stukanie (klikanie) przegub ??

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

paradox_konin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

stukanie (klikanie) przegub ??

Post autor: paradox_konin » czw lip 30, 2009 12:37 pm

Od jakiegoś czasu jestem na forum, i na wszystkie męczące mnie pytania znajdywałem odpowiedź, jednak na to nie potrafię, dlatego pozwoliłem sobie zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
A więc mam vitarke 98r przy załączonym napędzie na przód z okolic przedniego prawego koła dochodzą odgłosy jakby pstrykanie. Dźwięk kojarzy mi się z dźwiękiem, jaki wydaje uszkodzony przegub. Tylko tyle, że w osobówkach zazwyczaj przegub najbardziej słychać przy skręconych kołach, mniej na prostych. Natomiast w tym przypadku skręcanie i prostowanie nie robi różnicy, częstotliwość jest tym większa im szybciej jadę, czasem na jakiś czas przestaje pstrykać. Mam wrażenie, że przestaje też hałasować w momencie, kiedy to właśnie koło jest bardziej obciążone. Byłem już u mechanika, jednak nie miał czasu się przejechać, podglądaliśmy na kanale, ale od spodu wszystko wygląda normalnie. Może ma ktoś jakieś sugestie, co to może być?? Dzięki.

Awatar użytkownika
N2O

Re: stukanie (klikanie) przegub ??

Post autor: N2O » czw lip 30, 2009 1:35 pm

Sprzęgiełko? (jeśli są)
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » czw lip 30, 2009 3:11 pm

paradox_konin pisze:Byłem już u mechanika, jednak nie miał czasu się przejechać, podglądaliśmy na kanale, ale od spodu wszystko wygląda normalnie. Może ma ktoś jakieś sugestie, co to może być?? Dzięki.
Chyba mniej czasu by zajelo mechanikowi wejscie do auta, zrobienie 1-2km niz wjazd na kanal i ogladanie auta od spodu. Pewnie leniwy mechanik i nie chcialo mu sie z kanalu wychodzic :D
Miejsce na Twoją reklamę.

paradox_konin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: paradox_konin » czw lip 30, 2009 3:13 pm

Są automaty, czyli można zacząć szukać sprzęgiełka? Tak przy okazji pociągnę jeszcze temat sprzęgiełek. Po jeździe w terenie, kiedy chcę wyłączyć 4X4 zazwyczaj pojawia się problem, to znaczy nie chce się wyłączyć. Znajomy, który katuje frotkę poradził żebym włączył wsteczny pojechał trochę do tyłu i w momencie, kiedy jeszcze się toczy rozłączył przód. Okazało się, że jego sposób działa, ale prawdę mówiąc wolałbym nie musieć stosować takich sztuczek :lol:
Czy to również może być wina sprzęgiełek?
Pozdrawiam Serdecznie i dzięki za szybką odpowiedź

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”