Układ kierowniczy Samurai
Moderator: Albert_N
Układ kierowniczy Samurai
witam koledzy gdzie oprócz gałek i łożysk kół może jeszcze pojawić się luz w układzie kierowniczym?? szukam i szukam nic nie widze a samochod po drodze pływa.
czy ma ktoś może jakiś schemat tego układu?
czy ma ktoś może jakiś schemat tego układu?
Samurai 1.3 "99 Esmeralda green - powoli sobie dłubiemy 

Re: Układ kierowniczy Samurai
kolumna kierownicza, krzyżaki.
pływanie samochodu nie koniecznie jest oznaką luzu w układzie kierowniczym.
pływanie samochodu nie koniecznie jest oznaką luzu w układzie kierowniczym.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
kolego możesz rozwinąć myślslavok pisze:pływanie samochodu nie koniecznie jest oznaką luzu w układzie kierowniczym.

a jakoś można sprawdzić kolumne łapą ?

Sprawdź tuleje/gumy resorów.
Nieee tuleje wymienione a luz wuraźnie czuje na kole kierowniczym
zastanawiam się w jaki sposób sprawdzic kolumne kierowniczą bez konieczności jej wyciągania?
zastanawiam się w jaki sposób sprawdzic kolumne kierowniczą bez konieczności jej wyciągania?

Może zwrotnice albo łozyska w piastach??
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
- Zientas
-
- Kontaktowanie:
Pewnie masz luz na przekładni. Podnieś machę i zobacz czy luz nie powstał na parzekładni. Znajduje się mniejwięcej pod zbiorniczkiem przelewowym chłodnicy. Łatwo tam można tez luz skontrować - co też niedawno uczyniłem 

Trailblazer EXT 2002 (był: SAMURAI 1.3i `90, DURANGO 4.7 V8 `03)
Sprawdź czy ta przekładka gumowa na kolumnie kierownicze nie jest zerwana. Jak podniesiesz maskę to ją zobaczysz.
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
na niskim cisnieniu w szerokich oponach tez pływa 

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
U mnie przez dłuzszy czas wystepowało dosc dziwne telepanie jadac okolo 60-70 nagle kola wpadaly w wibracje coś jak szimi w motocyklach po przyhamowaniu ustawało rozpedzalem maszyne i znowu wpadal w wibracje. Wszystko solidnie poskręcane luz skasowany na przekładni nowy amor skretu by MB a jednak okazalo sie że w na grodzi w komorze silnika gdzie wychodzi wielofrez o kierownicy dziwnym trafem poluzowala sie sruba kontrujaca połaczenie co zaowocowalo zsunieciem sie tego preta co idzie do przekladni i kołka robily co chcialy w zakresie paru centymetrów. Poprawiłem skreciłem kontrę , dalem śrube na przelot + dodatkowa nakretka aby sie sprawa nie powtórzyła.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4