Filtr sj410 i snorkel

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

pershing
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Filtr sj410 i snorkel

Post autor: pershing » czw wrz 17, 2009 7:13 am

Zamierzam założyć snorkel do sj410 i jest tam oryginalny filtr powietrza. Ma on regulację wpływy ciepłego powietrza. I zastanawiam się czy jego szczelność będzie wystarczająca żeby podłączyć snorkel do wlotu zimnego powietrza w filtrze (oczywiście po przełączeniu zasysu powietrza tylko ze snorkela). Czy przez ten filtr nie zassie mi wody? Zastanawiałem się czy koniecznością w takim przypadku nie będzie ominięcie oryginalnego filtra i wstawienie filtra na końcu snorkela (czego wolał bym jednak uniknąć).
Widziałem parę razy snorkel wprowadzony do kabiny samochodu. Miało by to w moim przypadku kilka korzyści: łatwość montażu i snorkel byłby osłonięty. Ma ktoś z was takie rozwiązanie? Jak się coś takiego sprawuje?

Awatar użytkownika
szympro

Re: Filtr sj410 i snorkel

Post autor: szympro » czw wrz 17, 2009 9:53 pm

pershing pisze:Widziałem parę razy snorkel wprowadzony do kabiny samochodu. Miało by to w moim przypadku kilka korzyści: łatwość montażu i snorkel byłby osłonięty. Ma ktoś z was takie rozwiązanie? Jak się coś takiego sprawuje?
Z wlasnego dowiadczenia nie wiem, ale kiedys czytalem ze uzytkowicy narzekali na halas w samochodzie. Podobno troszke huczy :)
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » pt wrz 18, 2009 7:58 am

Ja mam chwyt powietrza w środku samochodu. Ryczy okrutnie, ale mi to za bardzo nie przeszkadza, bo autko mam tylko do zabawy. Do dluzszych podrozy moge zdjac rure z filtra pod maska i halas jest wowczas mniejszy.

Pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org

pershing
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pershing » pt wrz 18, 2009 6:01 pm

Dzięki wielkie. Czyli spokojnie mogę ciągnąć rurę do środka. Hałas mi nie przeszkadza. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak się ten oryginalny filtr od sj410 zachowa jeśli zmoknie. Bo chętnie bym go pod maską zostawił. A jest on trochę inny niż ten w sj413. Czy nie jest on trochę za mało szczelny. Bo przecież ma ten suwak do regulacji podgrzewania powietrza. Jest tam też uszczelka z gąbki. Ale wymienię ją na gumową. Przepraszam że się tak upierdliwie dopytuję, ale wolę najpierw wiedzieć zanim zmotam i utopię w rzece.

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » pt wrz 18, 2009 6:10 pm

Zatkaj dolot ręką. Jak silnik zgaśnie, to znaczy że połączania są szczelne.

pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”