plandeka czy hardtop
Moderator: Albert_N
plandeka czy hardtop
Pytanie w co lepiej zainwestowac? Na razie wymyslilem takie za i przeciw ale wynikaja raczej z róznych opinii niz doswiadczenia a przed zima chce zalozyc cos innego niz cienka bikini.. (jesli plandeka to pelna - "czwórka")
Plandeka
+ cena
+ po zdjeciu zajmuje malo miejsca w garazu lub mozna schowac w aucie
+ jesli taja jak oryginalna to dobrze dopasowana i napieta sie nie telepie w czasie jazdy
- nie daje zadnego zabezpiecznie przed kradzieza (jezdze autem na codzien po miescie)
- nie wiadomo jak na mrozie
- gorzej widac do tylu
Hard top
+ dobra widocznosc do tylu (nawet przez pleksi lepiej niz przez foli plandeki)
+ zdecydowanie utrudnia dostep do auta osoba postronnym
+ cieplej zima (?)
- CENA
- ponoc w terenie sie mocno telepie (nawet na silikonie lub uszczelce?)
- to jest plastik wiec nie wiem czy w roznych temp nie bedzie zmienial minimalnie rozmiaru wiec moze byc nieszczelny i bedzie klekotal i ciekl
- latwiej dopasowac plandeke niz zwichrowanego hard topa
licze na jakies konstruktywne rady
jak z wytrzymaloscia w terenie na galezie, etc.?
Plandeka
+ cena
+ po zdjeciu zajmuje malo miejsca w garazu lub mozna schowac w aucie
+ jesli taja jak oryginalna to dobrze dopasowana i napieta sie nie telepie w czasie jazdy
- nie daje zadnego zabezpiecznie przed kradzieza (jezdze autem na codzien po miescie)
- nie wiadomo jak na mrozie
- gorzej widac do tylu
Hard top
+ dobra widocznosc do tylu (nawet przez pleksi lepiej niz przez foli plandeki)
+ zdecydowanie utrudnia dostep do auta osoba postronnym
+ cieplej zima (?)
- CENA
- ponoc w terenie sie mocno telepie (nawet na silikonie lub uszczelce?)
- to jest plastik wiec nie wiem czy w roznych temp nie bedzie zmienial minimalnie rozmiaru wiec moze byc nieszczelny i bedzie klekotal i ciekl
- latwiej dopasowac plandeke niz zwichrowanego hard topa
licze na jakies konstruktywne rady
jak z wytrzymaloscia w terenie na galezie, etc.?
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
- drzewiasty
-
Re: plandeka czy hardtop
Jeśli małbym wybierać to na zime zdecydowanie hardtop, tak samo jeśli używasz autka na codzień... mimo,ze na nierównościach skrzypi to jednak zapewnia większy komfort pod wzgledem hałasu i temp. w kabinie
Hardtop można wyciszyc, uszczelnić,a nawet orurować... Plandeka jest fajna na lato i turystyczne wypady... w teren najlepiej bez dachu bo im mniej masz tym mniejsze straty
pozdrawiam 

LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
sam mam hard topa i powiem tak:
góra jest uszczelniona sylikonem więc jest ok ale tył był sciągany kilka razy w tym sezonie i teraz poprostu trzepie sie na wszelkich nierównosciach nie mówiąc już o terenie.
dlatego szukam Plandeki
a co do kradzieży to czy hard top czy plandeka jak chcą to i tak wezmą
góra jest uszczelniona sylikonem więc jest ok ale tył był sciągany kilka razy w tym sezonie i teraz poprostu trzepie sie na wszelkich nierównosciach nie mówiąc już o terenie.
dlatego szukam Plandeki

a co do kradzieży to czy hard top czy plandeka jak chcą to i tak wezmą

1.6 16V Vitara
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
odpisze przewrotnie blaszanka jest najlepsza 

Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
Plandeka na mrozie sprawdza się dobrze. To nie szmata
nie przecieka (jak cała) ciepło trzyma 

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
dzieki za opinie - chyba w takim razie zajmę się reanimacją tej plandeki która mam (oryginalna, dosc gruba) bo trzeba zamki wymienic i pozszywac w paru miejscach
Myślał ktoś z was o zrobieniu przez siebie ewentualnie zlecenie komuś zrobienie hart top'u? Jeśli tak to czy macie jakieś pomysły jak i z czego najlepiej by było zrobić taką konstrukcje to piszcie.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
- apede
-
- Kontaktowanie:
Oblac plandeke zywica
.
U mnie byla lekko wilgotna w srodku po kilku tygodniach pory deszczowej, ale teraz silikon z zewnatrz pomaga.

Potwierdzam. Nawet przezylismy finska zime.sla66 pisze:Plandeka na mrozie sprawdza się dobrze. To nie szmatanie przecieka (jak cała) ciepło trzyma

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- drzewiasty
-
Rozważałem taką opcje w przypadku LJ80, na szczęście udało sie odkupić oryginał od życzliwego gościa z tego forum (POZDRAWIAMMyślał ktoś z was o zrobieniu przez siebie ewentualnie zlecenie komuś zrobienie hart top'u? Jeśli tak to czy macie jakieś pomysły jak i z czego najlepiej by było zrobić taką konstrukcje to piszcie.

LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Plandeka jest wilgotna w środku, bo się skrapla para wodna.apede pisze: U mnie byla lekko wilgotna w srodku po kilku tygodniach pory deszczowej, ale teraz silikon z zewnatrz pomaga.
U mnie po zimie musiałem odgrzybiać (ale to głównie z powodu zabetonowanej błotem nagrzewnicy).
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- apede
-
- Kontaktowanie:
No niestety ja tez mialem troche plesni.
- madshus
- jestem tu nowy...
Dobra plandeka jest ok na zimę i lato. Nie upierałbym się za wersją "grubą" bo to nic nie daje, co najwyżej wspomnianą już pleśń, szczególnie w tych sprzedawanych na allegro z takim dziwnym "miśkiem" od wewnątrz. Sam mam plandekę cholernie cienką (na początku miałem obawy). Zimą kocyk na pałąk i problemów z grzaniem nie ma. Dodam, że samochód jeździ na co dzień i stoi pod chmurką. Spraj silikonowy co jakiś czas na szmatę i jest git. Warunek. Plandeka musi być dobrej jakości.
Był mały wdzięczny SJ410, a teraz dwutonowy grzmot bulwarowy, który jakoś radzi sobie w terenie.
oryginalna plandeka daje świetnie radę w zimę. Da się nawet jeździć w krótkim rękawku(o ile nagrzewnica jest sprawna) 

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
U mnie pojawiła sie pleśń z mojego lenistwa. Zdjąłem plandekę pojeżdziłem (lansowałem) się cabrio a plandeka leżała na trawce na działce... wystarczyło kilka godzin i mam plamki na wewnętrznej stronie. Ocet pomaga okresowoKostuch pisze:Plandeka jest wilgotna w środku, bo się skrapla para wodna.apede pisze: U mnie byla lekko wilgotna w srodku po kilku tygodniach pory deszczowej, ale teraz silikon z zewnatrz pomaga.
U mnie po zimie musiałem odgrzybiać (ale to głównie z powodu zabetonowanej błotem nagrzewnicy).

Kup taki szuwaks "Pufas" do usuwania pleśni z łazienek - wyżera festsla66 pisze:U mnie pojawiła sie pleśń z mojego lenistwa. Zdjąłem plandekę pojeżdziłem (lansowałem) się cabrio a plandeka leżała na trawce na działce... wystarczyło kilka godzin i mam plamki na wewnętrznej stronie. Ocet pomaga okresowoKostuch pisze:Plandeka jest wilgotna w środku, bo się skrapla para wodna.apede pisze: U mnie byla lekko wilgotna w srodku po kilku tygodniach pory deszczowej, ale teraz silikon z zewnatrz pomaga.

A gdzie? Jakoś nie wpadł mi w okoKostuch pisze:sla66 pisze:Kup taki szuwaks "Pufas" do usuwania pleśni z łazienek - wyżera fest

Praktiker, Leroy, Castorama...sla66 pisze:A gdzie? Jakoś nie wpadł mi w okoKostuch pisze:sla66 pisze:Kup taki szuwaks "Pufas" do usuwania pleśni z łazienek - wyżera fest
z racji ze hard top chyba odpuszcze glownie ze wzgledow finansowych to walcze z plandeka (mam chyba jeszcze oryginalna 21 letnia a fajnego grubego piankowo-gumowego materialu) - na razie pezskutecznie szukam kogos kto ma mozliwosc szycia czegos tak grubego (dzis mi nawet kaletnik powiedzial ze sie chyba nie podejmie bo za grube...).
Ale jest nowa opcja - trafilem na firme ktora robi plandeki do ciezarowek. Mojej nie zszyja bo oni nie szyja tylko zgrzewaja ale moga mi zrobic nowa jak zostawie im auto i stara na wzor. Cene poznam w poniedzialek - mowili ze duzo z tym zabawy ale material kosztuje 25zl za metr wiec glowna cena da skomplikowanie. No i tu pytanie: czy plandeka z takiego materialu (taka gumowa szmata jak na wiekszosci dostawczakow) bedzie ok? Jest zdecydowanie ciensza od oryginalu... Problem sie rozwiaze jak rzuca cena z kosmosu ale jak powiedza powiedzmy 250-300PLN to sie bede zastanawial.. Jak ktos ma jakies rady lub mial juz z czyms takim do czynienia to prosze o opinie
Ale jest nowa opcja - trafilem na firme ktora robi plandeki do ciezarowek. Mojej nie zszyja bo oni nie szyja tylko zgrzewaja ale moga mi zrobic nowa jak zostawie im auto i stara na wzor. Cene poznam w poniedzialek - mowili ze duzo z tym zabawy ale material kosztuje 25zl za metr wiec glowna cena da skomplikowanie. No i tu pytanie: czy plandeka z takiego materialu (taka gumowa szmata jak na wiekszosci dostawczakow) bedzie ok? Jest zdecydowanie ciensza od oryginalu... Problem sie rozwiaze jak rzuca cena z kosmosu ale jak powiedza powiedzmy 250-300PLN to sie bede zastanawial.. Jak ktos ma jakies rady lub mial juz z czyms takim do czynienia to prosze o opinie
Jak zgrzewana to b.dobrze. W mojej oryginalnej boczne szyby są zgrzewane. Tylna szyta bo lączona z suwakiem. Część nad kierowcą jest zgrzana z częścią "pasażerską".
Ale czy plandeka do dostawczaków nie jest za cienka. Taka do TIRa chyba lepsza...
Ale czy plandeka do dostawczaków nie jest za cienka. Taka do TIRa chyba lepsza...
- madshus
- jestem tu nowy...
Poszperaj na forum. Był kiedyś kontakt do jakiegoś gościa z Sosnowca, który z normalne pieniądze szył szmaty na dach.
Był mały wdzięczny SJ410, a teraz dwutonowy grzmot bulwarowy, który jakoś radzi sobie w terenie.
na obecna chwile znalazlem kaletnika ktory podjal sie wymiany zamków i naszycia 2 łatek + jakieś pierdoly wiec zobacze jak sie to bedzie trzymalo
thx za odzew
thx za odzew
Podłączę się do tematu-częściowo przynajmniej
Powiedzmy że jeszcze raz kupujecie samiego, i będziecie jeździć raczej turystycznie niż wyczynowo, więc:
-hardtop
-plandeka
-czy może blaszak?
szacuneczek

Powiedzmy że jeszcze raz kupujecie samiego, i będziecie jeździć raczej turystycznie niż wyczynowo, więc:
-hardtop
-plandeka
-czy może blaszak?
szacuneczek
...I szedł przez pola, lasy, łąki
- apede
-
- Kontaktowanie:
Tu w Finlandii to zdecydowanie blaszak.
blaszak
tyle ze ciezko znalezc dobrego i taniego wiec kwestia jaki jest dach przynajmniej u mnie zeszla na dalszy plan

tyle ze ciezko znalezc dobrego i taniego wiec kwestia jaki jest dach przynajmniej u mnie zeszla na dalszy plan