Problem z napędem 4x4 - Suzuki Ignis '05

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

monk11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Problem z napędem 4x4 - Suzuki Ignis '05

Post autor: monk11 » pn paź 12, 2009 10:28 am

Witam!
Mam problem z napędem w moim Ignacym (1.5 4x4 2005r.). Ostatnio pojawiły się u mnie następujące objawy:
1. Ciche wycie (łu, łu, łu :lol: ) w okolicach przodu od prędkości ok 40 km/h do ok 90 (z rosnącą częstotliwością)
2. lekkie poszarpywanie przy prędkości ok30-40 km/h
3. Wrażenie jakbym stracił całkowicie napęd na 4 koła - przód zrywa przyczepność przy ostrzejszym ruszaniu, na mokrej nawierzchni mogę stanąć w miejscu prawie, na pierwszych 2-ch biegach brak trakcji - poślizg przednich kół , wcześniej niewykonalne (wiskoza załączała tył momentalnie i po poślizgu)
Pojechałem do serwisu POL-Motors we wro na Kamiennej, mechanik przejechał się ze mną i stwierdził że to może zaczyna łożysko prawego koła wyć i żebym jeździł i się nie przejmował...więc mówię mu że tu chodzi o brak napędu na tył, więc podnieśli Ignasia na podnośniku , włączyli jedynkę i kręciły się wszystkie 4 koła - napędy działają niby (ale bez obciążenia)
I bądź tu mądry... :)9
Mogę kupić używane sprzęgło wiskotyczne na allegro za 800pln (nowe w salonie 3500) ale mechanikiem nie jestem i nie chciałbym wyrzucić tysiaka w błoto - stąd prośba do was o wasze opinie w tej sprawie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Łukasz

meenia

Re: Problem z napędem 4x4 - Suzuki Ignis '05

Post autor: meenia » pn paź 12, 2009 3:25 pm

Znajdz sobie mokra trawe i obserwatora, to powinno dac jakis tam poglad na dzialanie tylu. Albo jeszcze lepiej, na mokrej trawie przywiaz ignaca za dupsko do drzewa, to pozwoli zasymulowac jakies tam obciazenie. Testowalismy tym patentem syncro i udalo sie zdiagnozowac uwalone wisco.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

monk11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: monk11 » pn paź 12, 2009 3:50 pm

Dzięki!
Jade na tetsy, napiszę jak wrócę

monk11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: monk11 » pn paź 12, 2009 6:34 pm

Podpiąłem Ignasia do drzewa na mokrej trawie i tylne koła ani drgną:(
Czyli raczej sprzęgło wiskotyczne do wymiany...mimo wszytsko mam pewne obawy,żeby się potem nie okazało, że to skrzynka rozdzielcza czy coś, hmm...Chyba zaryzykuję i kupie tą używaną wiskozę. Jakieś wskazówki, jak to sprawdzić czy też nie zajechane (ponoć z ignisa z 2007 r o przebiegu 23tys km)?

zbyszko4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zbyszko4x4 » pt maja 07, 2010 8:14 am

Jakie były ostatecznie przyczyny?? mam taki samochód (na szczęścię bardzo sprawny) ... ale wolałbym wiedziec co może paść ... swoją drogą to autko (mój ignis jest jeszcze z tych japońskich) jest dzielniejsze niz myślałem :) no i dużo ciekawsze (gusta) niż panda 4x4 :)

monk11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: monk11 » wt maja 11, 2010 2:35 pm

Oto epitafium całej tej historii problemów z napędem:
Jeździłem z tym cichutkim wyciem i podszarpywaniem jeszcze kilka tysięcy km, z napędem tylko na przód, jak radził kochany serwis. Przy wymianie opon na zimowe zauważyłem, że poci mi się trochę Ignaś na lewej półosi, więc poprosiłem mechanika o wymianę simmeringu i przy okazji oleju w skrzyni biegów. Po spuszczeniu oleju ze skrzyni, spuściłem również szczękę (nie hamulcową) ze zdziwienia, gdyż olej był pełen opiłków metalu i troszkę grubszych kawałków Wiedziałem,że nie jest dobrze, ale nie mając innego wyjścia, wlaliśmy nowy olej i pojechałem do Wrocławia do pracy. Hałasy były jeszcze głośniejsze, i po kilkudziesięciu km nagle głośne "chrup" i stoję na poboczu, a ze skrzyni leje się olej No to laweta i do mechanika. Decyzja szybka, kupuję skrzynię używaną i wymiana. Kupiłem tą na allegro z '07 roku z przebiegiem 23 kkm za 1800pln. Jak wyjeliśmy tamtą starą widok był nieciekawy: http://zapodaj.net/e5a5764ea731.jpg.html
Ścianka między przekładnią kątową a sprzęgłem wyrwana, kawałek obudowy skrzyni biegów od góry również, obudowa sprzęgła również zmasakrowana oraz widoczna przyczyna braku napędu: wyrobiona zębatka w przekładni kątowej. To jej opiłki krążyły sobie po skrzyni i wykańczały ją powoli. Z drugiej strony jakby ją wymienić jak tylko pojawiły się odgłosy to pewnie na tym by się zakończyła sprawa. Ale jak na serwis POL-Motors to było za dużo niestety( btw dobrze,że nie dałem się im namówić na wymianę sprzęgła wiskotycznego za 3,5 tysiąca). Także założyliśmy nową skrzynię, nowe sprzęgło (kolejne 650 pln), zmieniliśmy olej i Ignaś śmiga jak marzenie znowu, tylko ja jestem chudszy o 3 klocki Piszę, jakby ktoś miał podobne objawy,żeby był cwańszy niż ja

zbyszko4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zbyszko4x4 » śr maja 12, 2010 6:32 am

Kolega powinien teraz sam sobie pomagasa wręczyć :) za "wymyślenie" i rozwiązanie problemu (swojego) :lol:

a tak serio to w mechanice jak w życiu, kluczem do skutecznego wyleczenia jest właściwa diagnoza
szkoda tylko że nikt (również z forum) na to nie wpadł ... zanim się konkretnie wysypało .. to moze koszt byłby niższy .... choć i tak wyszło w miarę przyzwoicie ... i teraz jest jakby częściowo nowszy :)

na marginesie maluchów 4x4 coraz więcej !!, dziś ignisem jechałem za sŁiwtem :) też 4x4 :) (ten z tyłu ma takie śmieszne półośki, a nie most ) :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”