sprzęgło
Moderator: Albert_N
Re: sprzęgło
ja nic takiego nie robiłem i już bodajże 2 lata jeździ bez problemów...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zmieniłem sprzęgło na oryginalne (też bez wyważania) polonezowe i jestem a raczej byłbym z niego mega super zadowolony po jakości jego pracy bo jest w pełni sterowalne oraz jak już sklei to no chance żeby popuściło gdyby nie fakt zerwania okładziny z jednej strony na 2 jego imprezie.
Może jak to L80 stwierdził tarcza zeszła z linii produkcyjnej w piątek późnym popołudniem
Silnik 1.3, 6.5:1, w mostach 5.34 bodaj, 39.5"
Może jak to L80 stwierdził tarcza zeszła z linii produkcyjnej w piątek późnym popołudniem

Nie wstydzę się Jezusa
Z czego masz mostyAdamos pisze:Zmieniłem sprzęgło na oryginalne (też bez wyważania) polonezowe i jestem a raczej byłbym z niego mega super zadowolony po jakości jego pracy bo jest w pełni sterowalne oraz jak już sklei to no chance żeby popuściło gdyby nie fakt zerwania okładziny z jednej strony na 2 jego imprezie.
Może jak to L80 stwierdził tarcza zeszła z linii produkcyjnej w piątek późnym popołudniem![]()

pozdr.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

- nowy_dopiero_sie_uczy
- jestem tu nowy...
tak sobie teraz dopiero przeglądam ten wątek i zauważyłem to zdanie. Ja mam podobny objaw, tyle że na "normalnym", cywilnym sprzęgle z Valeo. Bez reduktora silnik wyje, koła stoją w miejscu (oczywiście nie na prostym afalcie, tylko w błocku, koła oblepione itd). Diagnoza mechaniora - rozhartowany docisk. Sprzęgło do wymiany. Prawda to ?Adamos pisze:Mam od 1.5 roku te wielospiekowe i nawet w tej wersji nie jest kolorowo z półsprzęgłem.Igi.Jeep pisze:jakie igdzie najlepiej kupić sprzegło do przeprawówki? czy to prawda ze na sprzgle ze spieków nie da się jeżdzic na tzw, półsprzegle?
W trakcie zmiany biegów podczas jazdy nie ma płynnego przejścia tylko trzeba delikatnie kombinować co by nie było łomoti sklejone
Nie stety bez reduktora w błocie sprzęgło nie robiSilnik wyje a koła w miejscu.
Mam w planach zmotke na sprzęgło ploneza u Stanga z nadzieją na poprawę obecnej.
wiecznie NOWY na Forum, Suzuki Samurai 1.3, 91
ja rozwiazalem ten problem kupnem porzadnego docisku excedy
poprzednio kombinowalem z nowa tarcza, regeneracja sprezyn w starym docisku i takie tam drutowanie
ale jak brzmi stare powiedzenie z gowna bicza nie ukrecisz
teraz na nowym komplecie sprzegla z tarcza 6 spiekowa smiga jak ta lala
nawet na drogowym przelozeniu w blocie
poprzednio kombinowalem z nowa tarcza, regeneracja sprezyn w starym docisku i takie tam drutowanie
ale jak brzmi stare powiedzenie z gowna bicza nie ukrecisz

teraz na nowym komplecie sprzegla z tarcza 6 spiekowa smiga jak ta lala
nawet na drogowym przelozeniu w blocie
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Czy ktoś instalował sprzęgło ceramiczne do silnika 1,0?
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

Re:
Poszukaj na forum Twardego on robi. Mam od niego i jest OK.Igi.Jeep pisze:A macie jekiś namiar do kogoś kto by mi "zbudował"Adamos pisze:No dokładnieAdam.Ż pisze:nie na płasko, tylko ta część koła pod docisk o ile dobrze pamiętam musi ciut wystawać - podawałem gdzieś na forum ile ma być wg. danych poloneza.![]()
Z tego co wiem to Twardy robi na 0.7 mm![]()
takie sprzęgło?
Zawiozłem do niego moje koło, dostałem przetoczone, dopłaciłem.
Docisk i tarcze kupisz za psie pieniądze od poloneza i całość wyjdzie cię jakbyś kupił oryginalny docisk i tarczę samuraja, którą i tak byś zaraz spalił.
Samurai - seria
- na serio 
Pacierza i piwa nie odmawiam!

Pacierza i piwa nie odmawiam!
polonez ma jednak wadę - działa dobrze dopóki się syf nie dostaje.
Trzeba dobrze komorę sprzęgła uszczelnić bo miałem dwa razy przypadek że sprzęgło zaczynało się ślizgać po wodowaniu w bagnie. pomogło wyjęcie i potraktowanie młotkiem.
I raz zaczęło się ślizgać przy dłuższej jeździe ale to po jakichś 3 latach użytkowania jednego docisku - pomogło wymiana na drugi.
Trzeba dobrze komorę sprzęgła uszczelnić bo miałem dwa razy przypadek że sprzęgło zaczynało się ślizgać po wodowaniu w bagnie. pomogło wyjęcie i potraktowanie młotkiem.
I raz zaczęło się ślizgać przy dłuższej jeździe ale to po jakichś 3 latach użytkowania jednego docisku - pomogło wymiana na drugi.
podobno (mówione przez naocznego świadka) minimalna ilość oleju i sprzęgło nie robi.matchbox pisze:Czy ktoś instalował sprzęgło ceramiczne do silnika 1,0?
Co ten świadek taki tajemniczy?Adam.Ż pisze:podobno (mówione przez naocznego świadka) minimalna ilość oleju i sprzęgło nie robi.matchbox pisze:Czy ktoś instalował sprzęgło ceramiczne do silnika 1,0?

Podchodzi to pod jakąś mitologię

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

Dokładnie jak pisze Adam to komora sprzęgła musi być szczelna bo sprzęgło przestanie robić jak się syfu nazbiera.
A o to nie problem
Wystarczy znaleźć Twardego na forum a on wyleczy auto z problemów sprzęgłowych
Pozdr
A o to nie problem

Wystarczy znaleźć Twardego na forum a on wyleczy auto z problemów sprzęgłowych

Pozdr
Nie wstydzę się Jezusa
nie to że tajemniczy - mój znajomy który widział auto po dachowaniu właśnie ze sprzęgłem ceramicznymmatchbox pisze:Co ten świadek taki tajemniczy?Adam.Ż pisze:podobno (mówione przez naocznego świadka) minimalna ilość oleju i sprzęgło nie robi.matchbox pisze:Czy ktoś instalował sprzęgło ceramiczne do silnika 1,0?![]()
Podchodzi to pod jakąś mitologię
no ale pomyśl czy warto... no bo wiesz... dachują... 

i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
Żony zapytammaristez pisze:no ale pomyśl czy warto... no bo wiesz... dachują...

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

C.D. polonezowego sprzęgła niestety pechowy u mnie
Druga oryginalna tarcza sprzęgłowa wytrzymała tylko 7 h w terenie
I tym razem wyglądało podobnie czyli na luzie znienacka pierdak pod maską...
Hmmm...
Pozdr

Druga oryginalna tarcza sprzęgłowa wytrzymała tylko 7 h w terenie
I tym razem wyglądało podobnie czyli na luzie znienacka pierdak pod maską...

Hmmm...
Pozdr
Nie wstydzę się Jezusa
W zeszłym tygodniu przygotowałem koło zamachowe pod sprzęgło poloneza. Teraz muszę to wmontować ( na razie z używanym sprzęgłem) i sprawdzić jak to chodzi, czy nie ma wibracji itp. Jak wszystko zadziała to wrzucę sprzęgło jakieś lepsze polonezowskie, np LUK.
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
U mnie sprawa ma sie tak. Zakupiłem kolo zamachowe z dociskiem uszkodzonym co prawda ale było bodajże od Protetyka, wstawiłem nowy docisk i tarczę oryginalne FSO. Minęły już dwa lata po drodze był bobek, wałcz, i dużo taplania po okolicy, raz się skończyła tarcza tak ze zniknęła okładzina zupełnie to było jakieś 4 miesiące temu założyłem nowa i latam. Nie zdarzyło mi sie aby sie zabiła syfem i żeby tarcza sie ślizgała. Generalnie jest ok mam tez sposób na regenerowanie tarcz oryginalnych od suzuki koszt 60 zł i starcza na długo.miras7 pisze:W zeszłym tygodniu przygotowałem koło zamachowe pod sprzęgło poloneza. Teraz muszę to wmontować ( na razie z używanym sprzęgłem) i sprawdzić jak to chodzi, czy nie ma wibracji itp. Jak wszystko zadziała to wrzucę sprzęgło jakieś lepsze polonezowskie, np LUK.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Adamos
Może kup sprzęgło do poloneza ale lepszej firmy....ja założyłem od poloneza ale komplecik Luk`a i naprawde dużo wytrzymało i nadal działa...Valeo nie wiem czy wiecie większość ma regenerowanych sprzęgieł, a koło podtoczyłem tak że docisk wpada w koło a nie jak jest oryginalnie w samim że tarcza wpada....skraca to sprzęgło ale daje większą siłę docisku tak że przy 1,6 16v red1,0 blokada z tyłu i rolniki 31x10,5x15 które ważą tone nie przepuściło ani razu.
Pozdrawiam
Może kup sprzęgło do poloneza ale lepszej firmy....ja założyłem od poloneza ale komplecik Luk`a i naprawde dużo wytrzymało i nadal działa...Valeo nie wiem czy wiecie większość ma regenerowanych sprzęgieł, a koło podtoczyłem tak że docisk wpada w koło a nie jak jest oryginalnie w samim że tarcza wpada....skraca to sprzęgło ale daje większą siłę docisku tak że przy 1,6 16v red1,0 blokada z tyłu i rolniki 31x10,5x15 które ważą tone nie przepuściło ani razu.
Pozdrawiam
po obejrzeniu Zimorodka zastanawia mnie ile waży taki łazik??
- szerokimost
Jak sprzęgło po jeździe w syfie się ślizga to wszystko niby jasne czemu,ale jak nagle brak jakiejkolwiek reakcji na pedał sprzęgła (linka cała) a tarcza cały czas w 100% spina silnik ze skrzynią to jest dziwne
a sprzęgło jest nowe może ma 500km po czarnym i trochę w terenie
czas znowu zrzucić skrzynię

a sprzęgło jest nowe może ma 500km po czarnym i trochę w terenie

Samiec
a pedał nie wpadł w podłoge??szerokimost pisze:Jak sprzęgło po jeździe w syfie się ślizga to wszystko niby jasne czemu,ale jak nagle brak jakiejkolwiek reakcji na pedał sprzęgła (linka cała) a tarcza cały czas w 100% spina silnik ze skrzynią to jest dziwne![]()
a sprzęgło jest nowe może ma 500km po czarnym i trochę w terenie![]()
Mógł pęknąć łącznik co jest przy pedale sprzęgła.