Ale namieszałeśmatchbox pisze:No nie wiem![]()
Dlaczego dłuższa półoś miała by być bardziej wytrzymalsza od krótkiej? To tylko kwestia rozstawu osi.
Na dużym ET felgi nadmiernie dociążą, wyginają most do punktu podparcia czyli do mocowania resoru.
Dla przypomnienia rozstaw resorów z przodu jest mniejszy niż z tyłu z tąd bardziej narażony jest przedni most.
Kilka takich "uśmiechniętych" mostów już widziałem. Dlatego lepiej założyć szeroki most zamiast odstawiać felgę.
Sam most 410 ma faktycznie słabsze przeguby. Jeśli chodzi o wielkość talerza itp. to zasadnicza różnica tkwi
w różnicy przełożeń mostu. Most 410 jest wolniejszy, czyli chyba lepiej? LJ oczywiście najwolniejszy (4,56), 410 szybszy (4,11),
413 jeszcze szybszy (3,91) i szeroki most (3,727). Do tego przedni most samiego ma już tylko dwie satelity. Dlatego moim zdaniem
zamieniając wprost wąskie mosty na szerokie można tylko stracić a nie zyskać.![]()
Reasumując proponuję następującą recepturę przy zwiększaniu rozstawu kół oczywiście, bo innego sensu to nie ma -
wziąć przedni most od Samuraia zostawić półosie ale wsadzić tam główkę mostu od 410 i zamiast kombinować z tylnym mostem
zadbać o mocne i jak najszersze mocowanie przedniego mostu. Tylny zostawić oryginał i zastosować dystanse
lub bardziej odstawione felgi.

Główki 410 nie wsadzisz do mostu sj413/samurai
Przedni most samuraia ma 4 satelity (aczkolwiek mam też jakiś dyfer z wczesnej 413 z 2 satelitami)
Sj413 nie oznacza jednoznacznie przełożenia 3,9
Długą półoś podobno ciężej ukręcić, bo naprężenia skręcające mają więcej miejsca, żeby się rozłożyć - jest tu paru "prawie inżynierów" z polibudy, to może coś dopiszą na ten temat...