Ubywa płynu- przybywa oleju
Moderator: Albert_N
- peyterek
-
- Kontaktowanie:
Ubywa płynu- przybywa oleju
witam- objawy jak w tytule,.....wiem....uszczelka głowicy- ale czy na 100%?czy może jest jakieś inne miejsce gdzie płyn mógłby się przedostać do oleju?czy tylko przy głowicy?jakieś doświadczenia z wymianą?ile czasowo wychodzi i czy jakoś wyjątkowo dużo roboty?wymieniać ze szpilkami i splanować?-czy to na prawde aż tak konieczne?
aha bryka to vitara 1.6 8v krotki blaszak
z góry dziekuje za odpowiedzi
aha bryka to vitara 1.6 8v krotki blaszak
z góry dziekuje za odpowiedzi
Suzuki Vitara'00 - 1.6 8V
Yamaha Super Tenere XTZ 750 '89
Re: Ubywa płynu- przybywa oleju
Glowica, blok albo pompa wody, we wranglerze tak mialem. Zrob to lepiej jak najszybciej bo szkoda silnika. Jesli to uszczelka pod glowica to koszt nie powinien byc duzy bo trzeba nowa uszczelke i splanowac glowice.
- peyterek
-
- Kontaktowanie:
a ktos wie gdzie uszczelke dostac? bo dziwna sprawa na allegro znalazłem za ok 50 zł a w lkalnym sklepie mi powiedziano ze koło 600zł. troche duży rozstrzał-ktos wie jaka "powinna' być cena za to?
Ten lokalny sklep to chyba ASO
50 zł jakoś kosztuje 

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Na 99% uszczelka, też tak miałem.peyterek pisze:uszczelka głowicy- ale czy na 100%?czy może jest jakieś inne miejsce gdzie płyn mógłby się przedostać do oleju?czy tylko przy głowicy?jakieś doświadczenia z wymianą?ile czasowo wychodzi i czy jakoś wyjątkowo dużo roboty?wymieniać ze szpilkami i splanować?-czy to na prawde aż tak konieczne?
Planowanie głowicy Vitary + docieranie zaworów + wymiana "gumek" + rozbiórka i składanie głowicy kosztowało mnie 214 zł. Uszczelki, olej itp kolejne 200 zł (ceny z VIII 2008r w moich stronach). Całość pozostałych prac wykonałem sam. Jak na razie 25 tkm przejechała.
halohalo jeszcze korewk wlewu olejukuba9449 pisze:Glowica, blok albo pompa wody, we wranglerze tak mialem. Zrob to lepiej jak najszybciej bo szkoda silnika. Jesli to uszczelka pod glowica to koszt nie powinien byc duzy bo trzeba nowa uszczelke i splanowac glowice.

- peyterek
-
- Kontaktowanie:
Jedyne co mnie zastanawia to ,to ze olej wydaje się być nienaruszony(brawa i struktura)-czyżby płyn mieszał się bezobjawowo z olejem?czy w jakiś sposób można sprawdzić czy jest w nim płyn poza badaniem laboratoryjnym?
Możesz sobie zrobić test na zawartość spalin w chłodziwie, choć nie wiem, czy jest sens 

Odkręć korek spustowy, najpierw zleci płyn, potem olej. Woda miesza się z olejem, płyn chłodniczy nie.peyterek pisze:Jedyne co mnie zastanawia to ,to ze olej wydaje się być nienaruszony(brawa i struktura)-czyżby płyn mieszał się bezobjawowo z olejem?czy w jakiś sposób można sprawdzić czy jest w nim płyn poza badaniem laboratoryjnym?