Zatarty wałek rozrządu ?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
sobik

Zatarty wałek rozrządu ?

Post autor: sobik » wt sty 26, 2010 4:54 pm

Jakiś miesiąc temu mechanik robił mi remont głowicy, po tym jak uszczelka padła. Wczoraj po odpaleniu samochodu rozleciał sie rozrząd. Tzn. pasek nie pękł, ale koło wału korbowego ścięło zęby na pasku. Po zdjęciu paska okazało się, że zarówno wał jak i wałek rozrządu da się obrócić kluczem. Z tym, że przy obracaniu wałka rozrządu czuć tak jakby tarcie. Auto pojechało na naprawę do mechanika. Pytanie co mogło spowodować obcięcie zębów na pasku ( zaznaczam, że pasek nowy 2000km przebiegu)? No i jakich spodziewać się strat? Wałek do wymiany?, co z łożyskami ślizgowymi wałka? pogięte zawory?

Pozdro
Samurai 1.3 '89r
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu - stąd biorą się posrane pomysły...

Awatar użytkownika
sobik

Re: Zatarty wałek rozrządu ?

Post autor: sobik » wt sty 26, 2010 5:42 pm

Zapomniałem. Auto jak w podpisie czyli Samurai 1.3 na gaźniku
Samurai 1.3 '89r

wobia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wobia » wt sty 26, 2010 6:53 pm

jakim olejem byl zalany? podobno walek moze sie zatrzec jak silnik jest zalany mineralnym olejem. producent zaleca polsyntetyk
Samurai 86'

Awatar użytkownika
sobik

Post autor: sobik » wt sty 26, 2010 6:59 pm

No właśnie wlali mi mineralny 15W40. Ale w sumie od zawsze na takim jezdzilem i przez 2 poprzednie zimy nie było problemu. No ale się stało. Na szczęście koszty naprawy ma pokryć mechanik, bo on tam grzebał ostatnio więc gwarancja na naprawe jest.
Samurai 1.3 '89r

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt sty 26, 2010 7:25 pm

mogła być też wada paska
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
sobik

Post autor: sobik » wt sty 26, 2010 8:51 pm

Coś mi się wydaje, że niestety to nie wada paska. To by było najprostsze rozwiązanie. Ale stałem nad mechanikiem jak rozkręcał i sam oglądalem pasek. Wygląda tak jakby ktoś na chama oderwał od niego 5 zębów po kolei.
Samurai 1.3 '89r

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » wt sty 26, 2010 8:56 pm

sobik pisze:Jakiś miesiąc temu mechanik robił mi remont głowicy, po tym jak uszczelka padła. Wczoraj po odpaleniu samochodu rozleciał sie rozrząd. Tzn. pasek nie pękł, ale koło wału korbowego ścięło zęby na pasku. Po zdjęciu paska okazało się, że zarówno wał jak i wałek rozrządu da się obrócić kluczem. Z tym, że przy obracaniu wałka rozrządu czuć tak jakby tarcie. Auto pojechało na naprawę do mechanika. Pytanie co mogło spowodować obcięcie zębów na pasku ( zaznaczam, że pasek nowy 2000km przebiegu)? No i jakich spodziewać się strat? Wałek do wymiany?, co z łożyskami ślizgowymi wałka? pogięte zawory?

Pozdro
Jaka temp.zamarzania mial Twoj płyn chłodniczy? nie złapało go na mrozie(auto trzymane w garazu czy na dworze) i przy probie uruchomienia scielo zeby na pasku ?moje zdanie to ze plyn złapalo i jak zaczales krecic to najslabszym punktem byly zeby paska ..
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności

Awatar użytkownika
sobik

Post autor: sobik » wt sty 26, 2010 9:33 pm

-37 stopni, wlewany miesiąc temu. Zęby ścięło nie podczas próby odpalenia tylko jakieś 30 sekund po uruchomieniu auto zgasło i już nie zapaliło. Parkowane pod chmurką, temp na zewnątrz przy odpalaniu jakieś - 18 stopni. No i teraz szukam dlaczego ścięło zęby?
Poza tym pompa wody w samuraiu jest na pasku klinowym więc nawet jakby zamarzło to klinowy by poleciał, a nie rozrząd.
Samurai 1.3 '89r

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » wt sty 26, 2010 10:07 pm

sobik pisze:-37 stopni, wlewany miesiąc temu. Zęby ścięło nie podczas próby odpalenia tylko jakieś 30 sekund po uruchomieniu auto zgasło i już nie zapaliło. Parkowane pod chmurką, temp na zewnątrz przy odpalaniu jakieś - 18 stopni. No i teraz szukam dlaczego ścięło zęby?
Poza tym pompa wody w samuraiu jest na pasku klinowym więc nawet jakby zamarzło to klinowy by poleciał, a nie rozrząd.
Fakt,nie pisales ze 30 sek.pozniej:) mi sie tak przytrafilo kiedys w aucie gdzie pompa byla w obiegu rozrzadu i wlasnie taki byl efekt.Daremne gdybanie.Niech mechanik zrobi sumienna sekcje i wyda diagnoze..
Suzuki Li80
Suzuki Sj413

Awatar użytkownika
sobik

Post autor: sobik » wt sty 26, 2010 10:15 pm

W sumie racja. Nie ma co gdybać jutro czapka w górę i sekcja zwłok.
Samurai 1.3 '89r

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » wt sty 26, 2010 10:30 pm

Może pasek był za mocno naciągnięty, albo głowica na tyle krzywa, że wałek staje dęba.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
sobik

Post autor: sobik » wt sty 26, 2010 10:42 pm

Kurde głowica po remoncie wiec niby wszystko bylo ok. Zobaczymy jutro jak sie rozkreci.
Samurai 1.3 '89r

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sty 27, 2010 10:31 am

wobia pisze:jakim olejem byl zalany? podobno walek moze sie zatrzec jak silnik jest zalany mineralnym olejem. producent zaleca polsyntetyk
Nie rób ludziom wody z mózgu...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » śr sty 27, 2010 10:53 am

Kostuch pisze:
wobia pisze:jakim olejem byl zalany? podobno walek moze sie zatrzec jak silnik jest zalany mineralnym olejem. producent zaleca polsyntetyk
:)2
PS.temat niżej(rozkodowanie VIN) juz inny kolega,probowal powielac powyzszy stereotyp
Suzuki Li80
Suzuki Sj413

bst

Post autor: bst » śr sty 27, 2010 1:11 pm

sobik pisze:Jakiś miesiąc temu mechanik robił mi remont głowicy, po tym jak uszczelka padła. Wczoraj po odpaleniu samochodu rozleciał sie rozrząd. Tzn. pasek nie pękł, ale koło wału korbowego ścięło zęby na pasku. Po zdjęciu paska okazało się, że zarówno wał jak i wałek rozrządu da się obrócić kluczem. Z tym, że przy obracaniu wałka rozrządu czuć tak jakby tarcie. Auto pojechało na naprawę do mechanika. Pytanie co mogło spowodować obcięcie zębów na pasku ( zaznaczam, że pasek nowy 2000km przebiegu)? No i jakich spodziewać się strat? Wałek do wymiany?, co z łożyskami ślizgowymi wałka? pogięte zawory?
Pozdro
Tarcie na walku bedzie wyczuwalne, bo tra krzywki.
Moze byl zle ustawiony rozrzad i doszlo do kolizcji, o ile silnik w samuraju jest kolizyjny.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » śr sty 27, 2010 1:51 pm

Kostuch pisze:
napisali w Auto Świecie 4x4 że do vitary i samuraia nie można wlewać mineralnego i ludzie później to powtarzają.
Ważne aby olej spełniał wymagania producenta i tyle
vitara na mobilu 15w40 jeździ bardzo dobrze, a wg auto Świata powinienem dawno już mieć zatarty "wałek rozrządu"
Jimny :)21

wobia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wobia » śr sty 27, 2010 2:48 pm

wobia napisał(a):
jakim olejem byl zalany? podobno walek moze sie zatrzec jak silnik jest zalany mineralnym olejem. producent zaleca polsyntetyk

Kostuch, nie robie nikomu wody z mozgu. Po prostu cos takiego przeczytalem, nie odnosze sie tego twierdzaco ani przeczaco. Padlo takie stwierdzenie (jak slusznie Bigos zauwazyl) w Auto Świecie 4x4. I tyle w temacie...
A to ze producent zaleca 10W40 jest faktem.
Samurai 86'

Awatar użytkownika
piotrk_gd
Kontaktowanie:

Post autor: piotrk_gd » śr sty 27, 2010 2:54 pm

wobia pisze:A to ze producent zaleca 10W40 jest faktem.
faktem jest to, że zaleca od 5W30 do 20W50 ... czyli zasadniczo wszystkie dostępne. Co do klasy jakości ... jakaś bardzo stara - generalnie każdy współczesny olej jest kilka klas wyżej (nie przypomnę sobie teraz).
... wystarczy zajrzeć do instrukcji :roll:

sobik i co z tym wałkiem? zatarty, czy to coś innego?
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » śr sty 27, 2010 2:57 pm

wobia pisze: A to ze producent zaleca 10W40 jest faktem.
trochę źle piszesz :wink:

z instrukcji samuraia
Należy dopilnować, aby gatunek stosowanego oleju silnikowego był klasy SE, SD, SF lub SG według klasyfikacji API. Lepkość oleju należy dobierać z powyższym schematem.
Czyli producent zaleca daną klasę oleju :)

to co piszesz (10w40) to lepkość, którą należy stosować w zależności od temperatury otoczenia i pracy silnika :wink:
Jimny :)21

Awatar użytkownika
piotrk_gd
Kontaktowanie:

Post autor: piotrk_gd » śr sty 27, 2010 2:59 pm

bigos dokładnie, a lepkość zależy od temp., proszę, tu z jakiejś suzy wygooglane (wszystkie mają to samo w instrukcji zdaje się) a to "zalecany" to nie wiem co tam robi ... ja u siebie nie mam ;)
Obrazek

To jak już obaliliśmy mity i inne ploty gazetowe, to może do tematu ... myślicie, że coś oprócz krzywej głowicy może spowodować zatarcie wałka (nie mówię o braku oleju). Może zbyt mocne skręcenie tych hmmm ... tulej trzymających wałek? czy to nie możliwe ze względu na to jak są zwymiarowane ?

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sty 27, 2010 3:09 pm

wobia pisze:
wobia napisał(a):

Kostuch, nie robie nikomu wody z mozgu. Po prostu cos takiego przeczytalem, nie odnosze sie tego twierdzaco ani przeczaco. Padlo takie stwierdzenie (jak slusznie Bigos zauwazyl) w Auto Świecie 4x4. I tyle w temacie...
A to ze producent zaleca 10W40 jest faktem.
Mniej kolorowych gazetek i będzie ok.
Chodziło mi głównie o fragment "podobno walek moze sie zatrzec jak silnik jest zalany mineralnym olejem".
piotrk_gd pisze:To jak już obaliliśmy mity i inne ploty gazetowe, to może do tematu ... myślicie, że coś oprócz krzywej głowicy może spowodować zatarcie wałka (nie mówię o braku oleju). Może zbyt mocne skręcenie tych hmmm ... tulej trzymających wałek? czy to nie możliwe ze względu na to jak są zwymiarowane ?
Jak myślisz o panewkach, to są w różnych wymiarach w zależności od tego czy wał był szlifowany.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
piotrk_gd
Kontaktowanie:

Post autor: piotrk_gd » śr sty 27, 2010 3:18 pm

Kostuch pisze:
piotrk_gd pisze:To jak już obaliliśmy mity i inne ploty gazetowe, to może do tematu ... myślicie, że coś oprócz krzywej głowicy może spowodować zatarcie wałka (nie mówię o braku oleju). Może zbyt mocne skręcenie tych hmmm ... tulej trzymających wałek? czy to nie możliwe ze względu na to jak są zwymiarowane ?
Jak myślisz o panewkach, to są w różnych wymiarach w zależności od tego czy wał był szlifowany.
Dokładnie, o panewkach (żaden ze mnie mechanik, to czasem słów brak ;)). Czyli zasadniczo może być jedynie za luźno przy zastosowaniu oryginałów jakie były ... bo wałek nie spuchnie przecież ;)

Awatar użytkownika
sobik

Post autor: sobik » śr sty 27, 2010 5:43 pm

No i ciekawostka. Po założeniu nowego paska silnik zapalił i chodzi do tej pory. Zawory nie stukają, wałka nie wyciągaliśmy tylko założyliśmy nowy pasek i odpalił. Ciekawe jak długo będzie chodził. No i jak na razie nie wiadomo co było przyczyną zerwania rozrządu. Jak sie zerwie znowu to będą poszukiwania. Na razie działa.
Samurai 1.3 '89r

lesnik01
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lesnik01 » czw sty 28, 2010 11:31 am

Pewnie byla to wina paska , albo cos z rolka napinajcą było nie tak. Najwazniejsze ze chodzi

szrot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szrot » pn lut 15, 2010 9:55 pm

ja mam za sobą dwie takie akcje pierwsza w zeszłym roku przy -20 a druga w tym przy -24 i za cholere nie wiemy czemu, po pierwszym zerwaniu nie dało się obrócić wałkiem ale 110kg+długie ramię dało radę a w tym roku bez problemu sie kręciło więc jedyne co to na takie temp to jednak półsyntetyk na marginesie jak zacząłem robić głowicę to przy okazji i pierścienie i wtedy okazało się że tłoki są popękane(poprzedni właściciel jeździł bez snoorkela w tym upatruje powodu) i wylądowały tam gdzie głowica czyli na śmieciach więc jeśli masz troszku floty to poszukaj silnka od jimniego i bedzie pan zadowolony

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”