tak jakby brak ssania-vitara

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

konrad-k
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

tak jakby brak ssania-vitara

Post autor: konrad-k » wt lut 02, 2010 8:15 pm

Witam szanowne grono! Taki mi sie oto problem przydarzył, mianowicie na rozgrzanym silniku trzyma obroty ok.1000 (zarówno na benzynie jak i na gazie), dziwnie się zachowuje po nocce w zimnym garażu:-) obroty na początku ok. 600 i zaraz zdycha i co najgorsze nie moge jej odpalic. Jak po kilku minutowym "żyłowaniu" jej rozrusznikiem zachwyci to musze trzymać gaz na poziomie 1500-2000 aby sie rozgrzała. Chyba jest w niej jakies automatyczne ssanie z tego co wiem, czy mogło się cos zawiesić? Czy mogę to wyregulować jakos? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Vitara 1989 benzyna 8 zaworów
Suzuki Vitara 1.6 JLX Cabrio 1989r. LPG

Przemas601

Re: tak jakby brak ssania-vitara

Post autor: Przemas601 » wt lut 02, 2010 9:25 pm

Masz kilka elementów odpowiedzialnych za wolne obroty. Zawór sterowany płynem chłodzącym,po lewej stronie obok przepustnicy,podpięte są do niego wężyki z płynem. Zawór elektryczny też obok przepustnicy z wtyczką 2 kablową. Czujnik temp silnika dający sygnał do kompa,że trzeba zwiększyć dawkę paliwa.
do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T

bst

Post autor: bst » śr lut 03, 2010 12:05 pm

'89 to moze byc jeszcze gaźnik. A wtedy krzyz na droge i kotwica w plecy :)21
Pytanie podstawowe czy na benzynie, gdy zimny tez sa problemy?

Najpierw popatrz czy tam wszystko jest ok, czy jakis wezyk sie nie odczepil, a moze syf z filtrze paliwa, odkrec dolot i zobacz czy np nie wessalo uszczelki ktora jest pomiedzy korpusami wtrysku (jezeli masz wtrysk).
Potem te wszystkie fikusne zaworki ktore tam sa o ktorych wspominal Przemas.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T

konrad-k
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: konrad-k » śr lut 03, 2010 8:04 pm

na szczęście to nie gaźnik a przed potopowy wtrysk:D na benzynie dokładnie tak samo. wszystkie wężyki i kabelki na swoim miejscu. Filtr paliwa zmieniałem jakieś dwa miesiące temu to raczej nie to (bo na gazie też gaśnie) ostatnio regulowane były wolne obroty, ale to chyba nie to bo przecież na rozgrzanym ładnie trzyma 1000 bez skoków ani falowań. Problem jest tylko na zimnym silniku na benzynie i na gazie,brakuje mu ssania,co może być za to odpowiedzialne? gdzie jest ten czujnik temperatury silnika?
Suzuki Vitara 1.6 JLX Cabrio 1989r. LPG

Przemas601

Post autor: Przemas601 » pt lut 05, 2010 9:58 am

Tylko że za pracę na zimno i na ciepło są odpowiedzialne inne zaworki. Poziom płynu masz odpowiedni? Czujnik temp jest na kolektorze dolotowym,są dwa obok siebie,jeden od powietrza,a drugi od silnika.
do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”