Prądy błądzące.
Moderator: Albert_N
Prądy błądzące.
Panowie i panie potrzebuje porady.
Świeży silnik wpakowałem do samuraja i wszystko śmiga pięknie ale mam problemik elektryczny gdzieś.
Objawy:
Jeździ sobie ładnie, silniczek jak pszczółka cichy, jak tur mocny. W pewnym momencie gaśnie. Obrotomierz zaczyna wariować. Wskazówka skacze do oporu i opada. Przekaźniki od pompy zaczynają klaskać. Już nie idzie uruchomić, tzn odpala ale po sekundzie lub dwóch gaśnie i znowu dyskoteka na zegarach i owacja przekaźników. Pare minut jak odczekam znowu chwile pochodzi albo i nie, zależy jak ma ochotę. Obstawiałem na początku słabe aku, ale tą opcję wyeliminowałem już. Na świeżutkim jest to samo.
Ktoś ma pomysł gdzie szukać?
Świeży silnik wpakowałem do samuraja i wszystko śmiga pięknie ale mam problemik elektryczny gdzieś.
Objawy:
Jeździ sobie ładnie, silniczek jak pszczółka cichy, jak tur mocny. W pewnym momencie gaśnie. Obrotomierz zaczyna wariować. Wskazówka skacze do oporu i opada. Przekaźniki od pompy zaczynają klaskać. Już nie idzie uruchomić, tzn odpala ale po sekundzie lub dwóch gaśnie i znowu dyskoteka na zegarach i owacja przekaźników. Pare minut jak odczekam znowu chwile pochodzi albo i nie, zależy jak ma ochotę. Obstawiałem na początku słabe aku, ale tą opcję wyeliminowałem już. Na świeżutkim jest to samo.
Ktoś ma pomysł gdzie szukać?
Re: Prądy błądzące.
Masa?
Czujnika halla tam nie ma?

Czujnika halla tam nie ma?

a jest sobie. Może takie cuda robić?
Czujnik halla jak padnie to silnik potrafi na ciepło zgasnąć i odpalać dopiero jak ostygnie - tylko nie wiem czy to pasuje do twoich objawów - jak masz ze starego silnika to podmień co trzeba(zdaje się, że aparat zapłonowy) na próbę.
Ale najpierw doprowadź solidną masę do silnika i budy - jak jest słaba to różne ciekawe efekty mogą wystąpić.

Ale najpierw doprowadź solidną masę do silnika i budy - jak jest słaba to różne ciekawe efekty mogą wystąpić.

Masa jest jak trzeba. Jak składałem to ładnie papierkiem wszystko na gotowo oczyszczałem i skręcałem. Sprawdzę masę na sam aparat zapłonowy bo to mogło mi umknąć.
Niby mam drugi aparat to zrobię podmiankę w ramach testów.
Dzięki za już proszę o jeszcze
Niby mam drugi aparat to zrobię podmiankę w ramach testów.
Dzięki za już proszę o jeszcze

Jak dla mnie to też masa.
Miałem podobne objawy jak byłem w "czarnej d..e" i dopiero workaround w postaci nowej instalacji rozprowadzającej masę po wszystkim co tego wymaga pomógł.
Miałem podobne objawy jak byłem w "czarnej d..e" i dopiero workaround w postaci nowej instalacji rozprowadzającej masę po wszystkim co tego wymaga pomógł.
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Taa. Ładowanie mam już przepisowe 14.2v
O ja gupia [cenzura].
Jak kładłem wiązkę do kolektora dolotowego to ładnie wszystko ułożyłem i kabelki masowe pod śrubkę od razu dałem, żeby nie zapomnieć przykręcić. I oczywiście zapomniałem o tych 2 masowych co koło termostatu siedzą. Latały sobie luzem pod śrubka i raz łączyły raz nie.
Dzięki za podpowiedzi.

Dzięki za podpowiedzi.

No widzisz - jednak masa.

Nom. Dziś już siałem postrach na ulicach Pragi północ i południe

O nie nie nie. Od ścigania mi silniki potem dymią. 

Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 8:07 pm przez Kuszman, łącznie zmieniany 2 razy.
dymią bo to było w terenie
a ja chce jak człowiek, znaczy dres
na czarnym 

a ja chce jak człowiek, znaczy dres

Sekcję zwłok poprzedniego silnika już zrobiłeś?

Poza tym to jakoś dziwnie by tak było żeby się silnik z własną budą ścigał
Jeszcze nam samuraje rozdwojenia jaźni dostaną 
Wstępne oględziny zwłok nie wykazały problemów. W wolnej chwili zajrzę do środka poczynając od pompy oleju.

Wstępne oględziny zwłok nie wykazały problemów. W wolnej chwili zajrzę do środka poczynając od pompy oleju.