Wymiana tłumika... :)
Moderator: Albert_N
Wymiana tłumika... :)
Witam
przyszedł czas na wymiane tłumika bo juz nie ma co łatać :d
Mam mały (wielki) problem... 2 śruby ze sprężynkami przy kolektorze sa.... jakby odlane razem z kolektorem:)) rdza, temperatura i czas zrobiły swoje.. Klucz nasadowy z przedłużką nie pomaga, WD40 nie wchodzi bo jaki pisalem wrośniete.... odłamać możę jakos? ale co dalej?
Porbowałem na próbe z góry jedna z nich do ktorej jest dostęp zeszlifowac i nawiercic ale moje wiertła nie daja rady. Nic to nie da bo druga śruba niedostępna z tej pozycji...
Kolektor bym odkrecil ale śrubki z pod spodu tylko na klucz płąski a ten sie ślizga.. siedza podobnie.
Kurcze co robic? ma ktos pomysl?
przyszedł czas na wymiane tłumika bo juz nie ma co łatać :d
Mam mały (wielki) problem... 2 śruby ze sprężynkami przy kolektorze sa.... jakby odlane razem z kolektorem:)) rdza, temperatura i czas zrobiły swoje.. Klucz nasadowy z przedłużką nie pomaga, WD40 nie wchodzi bo jaki pisalem wrośniete.... odłamać możę jakos? ale co dalej?
Porbowałem na próbe z góry jedna z nich do ktorej jest dostęp zeszlifowac i nawiercic ale moje wiertła nie daja rady. Nic to nie da bo druga śruba niedostępna z tej pozycji...
Kolektor bym odkrecil ale śrubki z pod spodu tylko na klucz płąski a ten sie ślizga.. siedza podobnie.
Kurcze co robic? ma ktos pomysl?
Re: Wymiana tłumika... :)
pojechać do dobrego tłumikarza.. tak będzie najszybciej i najtaniej..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
palnik i grzac a potem bez problemu odkrecic 

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Urwałem sobie kiedyś taką jedną śrubkę. Nie polecam. Jedź do speca.
Duza szansa ze nic z tego nie bedzie.
Dac wtedy plecionke i z glowy..
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Leniuchy. Przy okazji odkrecania owej śrubki jedną urwałem a na drugiej tez dużo gwintu nie zostało i zrobiłem tak. Zdjołem kolektor przewierciłem na wylot gwint w który wchodziły owe śrubki od góru przyspawalem po nakretce wziołem nowe śruby z półki w odpowiednim miejscu na wzór starej śuby przyspawałem podkładkę aby nie dało sie jej wkrecić na maksa i żeby tłumik mógł pracowac na sprężynach dociskowych i po sprawie.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Kod: Zaznacz cały
Zdjołem kolektor
Dziś bedę grzał palnikiem, zobaczymy co z tego wyjdzie.
I ja sie z tym kiedyś biedziłem jak chciałem tłumik wyjąć i pospawać. Z jedną śruba poszło łatwo, druga na amen zapieczona/pordzewiała. Jako że ta część tłumika, tzn. rura była ok. to zostawiłem ją w spokoju i przeciąłem troszkę dalej. Tłumik zdjąłem, pozbyłem sie tego starego syfu co w nim tylko latał, pospawałem gdzie trzeba i założyłem. Miejsce cięcia połączyłem specjalną obejmą do rur (coś jak to http://www.allegro.pl/item922548237_obe ... dnicy.html tylko ja w sklepie hudraulicznym ok. 15 zł zapłaciłem) Przez rok nie było problemów, połączenie szczelne i mocne.
Nie wem czy taki manewr sie ołaca w przypadku nowego tłumika, tzn. czy nie szkoda go ciąć. A najlepiej to chyba jak koledzy piszą - do fachowca.
Nie wem czy taki manewr sie ołaca w przypadku nowego tłumika, tzn. czy nie szkoda go ciąć. A najlepiej to chyba jak koledzy piszą - do fachowca.
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

|bst| pisze:Duza szansa ze nic z tego nie bedzie.
w jaki sposób chcesz dać plecionke na połączeniu kolektora i rury wydechowej??
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
a ja bym ci proponowal wykrecic blotnik od str kolektora, troche roboty ale zato miejsca co niemiara 

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
a co to akurat da dla śrub które są od spodu kolektora?? 

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
masz dojscie od boku mozesz dojsc chocby palnikiem lub plaskim kluczem, nasadka itd 
mozesz tez upier... szlifierka przy nasadzie i sciagnac caly kolektor i pobawic sie z tym w imadle

mozesz tez upier... szlifierka przy nasadzie i sciagnac caly kolektor i pobawic sie z tym w imadle

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Jednak dzis odpuscilem temat tłumik, zimno a w grazu nie mam kanału.
Błotnik powiadasz? bylo by dojscie flexem.. upierniczyc sruby rowno z kolektorem i wiertarka przewiercic nowe otwory i juz bez gwintowania z nakretka po drugiej stronie.. zobaczymy moze jutro....
Błotnik powiadasz? bylo by dojscie flexem.. upierniczyc sruby rowno z kolektorem i wiertarka przewiercic nowe otwory i juz bez gwintowania z nakretka po drugiej stronie.. zobaczymy moze jutro....
No i to rozumiem trzeba ruszyć płyny mózgowe. 

Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4