LOCK RIGHT nie działa na mrozie ??

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: LOCK RIGHT nie działa na mrozie ??

Post autor: Kostuch » czw sty 21, 2010 11:22 am

qwai pisze:Witam

Lock Right rozebrany :-)

Pęknięte są dwie duże sprężynki

Czy macie pomysł skąd lub od czego można wziąć takie sprężynki ??

Pytanie drugie: Sprężynki popękały chyba dlatego że źle złożyłem blokadę.
Są 4 otwory na kołeczki, 2 okrągłe i dwa poszerzane. Czy może ktoś podpowiedzieć czy okrągłe powinny być złożone z okrągłymi czy pomieszane ??

Mam nadzieje, że ktoś zrozumie o co mi chodzi w drugim pytaniu :-)

Pozdrawiam i czekam na pomoc
Sprężynkę i kołeczek wkładasz do okrągłych dziurek i już.

Teoretycznie można kupić zestaw naprawczy do LR. Praktycznie dopasowałem z jakiegoś długopisu :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » czw sty 21, 2010 11:56 pm

sprężynki sie wkłada w owalne, a kołki w okrągłe.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » pt sty 22, 2010 9:32 am

Wielkie Dzięki za pomoc

Jeśli chodzi o miejsce kołeczka, sprężynki wybrałem wersję Adama.Ż
Patrząc na stan okrągłych otworków doszedłem do wniosku, że kołeczki musiały być poprzednio wsadzone w owalne i pracując na boki "rozrajbowały" :-) okrągłe otworki.

Co do sprężynek to w Warszawie na ul. Próżnej jest Prawdziwy Rzemieślnik (bo tylko tak mogę nazwać tego Pana :-) ), który dorabia każdą sprężynkę Prawo, lewoskrętne począwszy od zawieszenia kończąc na długopisie :-)
Nie jest to kryptoreklama tylko piszę bo myślę, że może pomóc jeszcze wielu innym.

Pozdrawiam
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » czw mar 04, 2010 8:08 am

Cześć

Temat wrócił jak bumerang. Blokada jeszcze działa ale z każdym dniem jedna półośka wypina się coraz częściej. (już nawet jadąc prosto po czarnym)
Chyba przyszła pora na dołożenie podkładek. Mam takie jak oryginalne ale ze zużycia mają po 0,8 mm. Jak sądzicie jak założe po dwie z każdej strony to nie będzie za grubo (będzie jakieś 1,6-1,8 mm na stronę).
Pytanie 2 to czy jak wypina się tylko jedna to może wypiłowana jest jedna strona kosza i może dołożyć dodatkową podkładkę tylko z jednej strony ??
I ostatnie pytanie jak musiał by być krzywy most żeby miało to wpływ na działanie blokady ??
Bo może tu tkwi problem ale optycznie jest prosty i koła są pionowo :-)

Pozdrawiam
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » czw mar 04, 2010 9:29 am

A jak wygladaja lozyska kol?
Ja wlasnie wymienilem moje i roznaca jest kolosalna!
tak jak juz gdzies ktos napisal LR wymaga sprawnych tylnych lozysk bo inaczej rozpina sie nawet przy jezdzie na wprost
i tak do wyciagniecia dyfra musisz wyciagnac polosie wiec roboty troche wiecej a bedziesz mial pewnosc ze poskladasz na nowych czesciach :)2
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » czw mar 04, 2010 11:41 am

Łożysko jedno jest nowe a drugie ma luzy ale wydawało mi się, że jeszcze pojeździ.
Niestety ciężko jest kupić zestaw kojo a jak kupowałem sam pierścień w ASO to mało nie wyszedłem z siebie nie dość ze ponad 60 pln to jeszcze 4 dni czekałem wiec jedno zostało stare.
Minus wszystkiego jest taki, że po ostatnim grzebaniu i wymianie sprężynek przez 2 tyg było wszystko ok a później z dnia na dzień coraz gorzej :-) więc nie wiem co się zozwala
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » czw mar 04, 2010 8:56 pm

Mialem to samo.
LR wymaga niestety dokladnej regulacji, pisanie ze dolozysz po podkladce mija sie z celem bo nikt nie wie jaki masz luz. LR po zlozeniu powinien miec chyba 0.05 luzu wiec jest prawie niezauwazalny. Druga rzecz to podkladki. Ja stosowalem jakies podkladki dystansowe kupowane w sklepie rolniczym i wystepujace w grubosciach roznych. Dalo sie tym dobrze wydystansowac, niestety po czasie najciensza podkladka (z reguly 0.1mm) sie wycierala i dupa blada. Dlatego lepiej porzadnie zwymiarowac i dac podkladki do dorobienia, oczywiscie z odpowiedniego materialu.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Colicab
Kontaktowanie:

Post autor: Colicab » czw mar 04, 2010 9:09 pm

zdaje sie, ze mialem podobny problem. Profilaktycznie wytoczylem podkladki 3mm i zostaly zainstalowane. Co lepsze, jak to z gawronem zlozylismy, to wpadlismy na pomysl, ze to chyba jednak byl dupowaty olej :)21
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”