Hamulce blokuja sie podczas jazdy!!!????

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
viperecki

Hamulce blokuja sie podczas jazdy!!!????

Post autor: viperecki » ndz mar 21, 2010 9:21 am

Witam
Po Roku zachwycenia zestawem pompa serewo vitra w samuraiu zaczęły sie problemy , a konkretnie blokuje mi przednie hamulce i to konkretnie bo w extremalnym wypadku nie moglem sie uciągnąć na reduktorze i na 1 biegu dzieje sie to po przejechaniu mkilometra a czasem jeżdże tydzień i jest ok
(dziwne)
Co juz sprawdzałem wymieniałem:
1. Wymiana prowadnic przednich zacisków
2. Tłoki wyczyszczone i nowe uszczelnienie w zaciskach ( wszystko pływa ładnie i gładko)
3.Tarccze były nówki 2 lata temu chyba koyo ale sa nadał gładkie i proste
4.Płyn wymieniomy już chyba ze 2 razy ( z tym że na dot4!!??)
5.Układ odpowietrzony
6.Odłączyłem serwo blokowanie jest rzadsze ale nieznacznie

Pomóżcie podpowiedzcie co go boli czy to pompa a jeśli pompa to dlaczego tyło chodzi normalnie
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Kuszman

Re: Hamulce blokuja sie podczas jazdy!!!????

Post autor: Kuszman » ndz mar 21, 2010 9:41 am

Pompę wymień i będzie cacy. Tył chodzi normalnie bo ma 2 oddzielne sekcje.
Miałem tak jeszcze w śp. Nivie parę lat temu.

Awatar użytkownika
okino

Post autor: okino » ndz mar 21, 2010 9:55 am

czy sekcje nie przcują czasem po przekątnej ?
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15

wikked
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wikked » ndz mar 21, 2010 10:30 am

jeśli blokują się po naciśnięciu na hamulec (nie odpuszczają) to sprawdź czy nie masz rozwarstwionego przewodu elastycznego, ja tak miałem w płaskim.

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz mar 21, 2010 11:08 am

przewody odpadają bo sa nowe wymieniałem przy przeróbce zawiasu poza tym blokuje stopniowo podczas jazdy
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

meenia

Post autor: meenia » ndz mar 21, 2010 12:02 pm

viperecki pisze:przewody odpadają bo sa nowe wymieniałem przy przeróbce zawiasu poza tym blokuje stopniowo podczas jazdy
Sprezyna powrotna przy pedale jest ?? czasem sie zdarza ze ciezar pedalu lekko naciska tloczek pompy, ewentualnie na precie wychodzacym z serwo powinna byc sruba regulacyjna, trzeba lekko wkrecic. Jesli tlok pompy bedzie lekko wcisniety to plyn nie bedzie wracal do zbiorniczka po odpuszczeni hamulca i bedzie sie grzalo, jak sie zagrzeje to cisnienie dodatkowo wzrosnie i stoimy. Jak nie pomoze to wymienic pompe.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz mar 21, 2010 12:43 pm

oooo z tym pedałem i śruba regulacyjna może być dobry trop ide myc suczka i badam sprawe dzieki meenia dam znac czy to to

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » ndz mar 21, 2010 1:57 pm

meenia pisze:
viperecki pisze:przewody odpadają bo sa nowe wymieniałem przy przeróbce zawiasu poza tym blokuje stopniowo podczas jazdy
Sprezyna powrotna przy pedale jest ?? czasem sie zdarza ze ciezar pedalu lekko naciska tloczek pompy, ewentualnie na precie wychodzacym z serwo powinna byc sruba regulacyjna, trzeba lekko wkrecic. Jesli tlok pompy bedzie lekko wcisniety to plyn nie bedzie wracal do zbiorniczka po odpuszczeni hamulca i bedzie sie grzalo, jak sie zagrzeje to cisnienie dodatkowo wzrosnie i stoimy. Jak nie pomoze to wymienic pompe.

Pozdrawiam
Też sądzę, że pompa jest w "pracy" bo nie ma luzu między serwem a pedałem. :)2 :)2
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pn mar 22, 2010 7:03 pm

pompa rozebrana do gołego umyta wyczyszczona gumki całe poskładana luz pomiedzy serwem ustawiony na 5mm zalana nowym olejem i odpowietrzona na razie nie blokuje ale przejechałem 10 m w garażu jutro testy

i niestety pudrem syfa nie wyleczysz , pompa do wymiany , hebli niemalże brak , a i tak blokuja po kilku kilometrach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”